Eike Batista ville bli rikere enn Bill Gates

Nå er Brasils inntil nylig rikeste mann på randen av konkurs.

PÅ TOPPEN: Eike Batista, under en paneldiskusjon i Beverly Hills, California i 2011. Da han var på toppen, var han rangert som verdens sjuende rikeste av finansblandet Forbes. Foto: Reuters
PÅ TOPPEN: Eike Batista, under en paneldiskusjon i Beverly Hills, California i 2011. Da han var på toppen, var han rangert som verdens sjuende rikeste av finansblandet Forbes. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg vil passere Bill Gates i løpet av fem år», sa Brasils inntil nylig rikeste mann, Eike Batista, i 2008.

Han var nære ved.
Ikke bare det. Han hevdet å gjøre det for Brasil.

- Brasil må være nummer én, sa han ifølge Washington Post til avisa O Estado de Sao Paulo.

- Idiotsikre verdier
I fjor ble den tidligere racerbåtsjåføren og sønnen av en tidligere gruve og energiminister rangert som verdens sjuende rikeste av finansblandet Forbes, med en anslått formue på 34,5 milliarder dollar.

Optimismen hadde til da vært grenseløs.

- Vi kaller det idiotsikre verdier, sa Batista til CNBC i 2011, tre år etter børsnoteringen av flaggskipet i imperiet hans, oljeselskapet OGX.
X-en i det, og flere andre av Batistas selskaper, står for mangedoblet fortjeneste.

Fiasko
Batistas optimisme var smittsom. Begeistrede investorer og galopperende børskurser ble Batistas selskapers fremste kjennetegn.

I 2013, det året da han skulle passere Bill Gates, er han derimot på konkursens rand. Forretningsimperiet nærmer seg full kollaps.

Oljeselskapet OGX, måtte i sommer innrømme at selskapets produserende oljebrønner var fiaskoer og at det ikke fantes teknologi som kunne ha gjort selskapets oljefelter lønnsomme.

Selve grunnmuren er borte under Batistas selskaper.

Skremmende
Det virkelig skremmende, sett i ettertid, er hvor mange som trodde på ham. Mens finansfolket jublet, fant Batista støtte hos både tidligere president Lula og den nåværende Dilma Rousseff.

Nå viser det seg at lite annet lå bak den tilsynelatende suksessen enn luftige planer, ikke-eksisterende teknologi, og et vanvittig salgstalent.

Flytter ikke
Det som venter er oppvasken, og raseriet hos de tvangsflyttede innbyggerne på stranda i São João da Barra, hvor Eike Batistas gigantterminal Acu er under bygging. Den skulle bli grunnlaget for en oljvirksomhet i et hittil uant omfang.

Noêmia Magalhães, en av innbyggerne, sier det er uaktuelt å flytte frivillig.

- Hvis det var til beste for mange, skulle jeg vurdert det. Men det er ikke det. Det er bare til beste for én person, sier hun til Financial Times.

GIGANTHAVNEN ACU: Et strandstykke på 13 kilometer er gravd ut nord for Rio de Janeiro. Planene var en gigantisk havneterminal for blant annet olje, men har hittil skapt lite annet enn raseri blant fordrevne innbyggere. Foto: Reuters
GIGANTHAVNEN ACU: Et strandstykke på 13 kilometer er gravd ut nord for Rio de Janeiro. Planene var en gigantisk havneterminal for blant annet olje, men har hittil skapt lite annet enn raseri blant fordrevne innbyggere. Foto: Reuters Vis mer