Einar - ein einar!

Ute blant folk er kringkastingssjef Einar Førde er frittalende råtass. På hjemmebane i NRK er han en snill og god leder, ifølge de ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk arbeidsmiljøundersøkelse i NRK tegner de ansatte et svært positiv bilde av statskanalens øverste leder, som blir karakterisert som «nyskapende» og «visjonær».

- Svarprosenten er høy, og undersøkelsen har mange nyttige trekk, sier Einar Førde, kledelig beskjeden.

Internrapporten, som Dagbladet har fått tak i, er utført av Forskingsavdelinga i samarbeid med Helse-, miljø- og sikkerhetsavdelinga (HMS) i NRK, og har en svarprosent på 56,5.

Kringkastingssjefen sjøl er nettopp kommet hjem fra ferie, og kan fornøyd slå fast at han nyter stor tillit blant sine ansatte. Men skryte vil han ikke.

- Jeg har naturligvis betalt for det, brummer Førde. Og legger til: - Dette dreier seg ikke bare om meg.

Mest populær

Sannheten er at toppsjefen scorer høyest på popularitetsstigen av alle navngitte ledere i undersøkelsen.

- Einar Førde var på riktig sted til riktig tid. Han har vyer, og har evnet å se framover i en tid med økt konkurranse. Einar er både driftig og dristig, sier Lillian Fjellvær, leder i HMS-avdelinga og mangeårig NRK-medarbeider.

Fjellvær mener Einar Førde er mer populær nå enn i de første årene i sjefsstolen.

- Folk har vent seg til hans måte å være på, og jeg tror ikke lenger han oppfattes som truende. Det fine med Førde er at han kan slenge fra seg hva som helst, men du kan også si hva som helst tilbake.

Ikke bare bra

Likevel er ikke undersøkelsen bare fryd og gammen. Personalpolitikken viser seg å være et stadig tilbakevendende problem i NRK-systemet. Dette innser også Førde.

- I flere avdelinger er det fortsatt misnøye med personalpolitikken, og dette er noe vi må se på. Det andre er at de ansatte etterlyser en mer avansert videreutdanning. Vi trodde selv vi hadde vært flinke når det gjelder teknologisk oppdatering, men det har vi åpenbart ikke, sier han.

Førde har nå bedt om en handlingsplan om nettopp disse problemene.

- NRK er inne i en stor omorganisering, og forholdet mellom forandring og vantrivsel har vist seg å være mer komplisert enn vi trodde, sier Førde.

Handlingsplanen ventes å være ferdig til høsten.