Einar Aas kvitter seg med strandeiendommer for 70 millioner

Risikerer milliontap på sørlandsidyllen.

STRAND: 25 millioner kroner er prisantydningen for Einar Aas' ene eiendom i Grimstad. Foto: Kurt Engen / Inviso
STRAND: 25 millioner kroner er prisantydningen for Einar Aas' ene eiendom i Grimstad. Foto: Kurt Engen / Inviso Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Krafttrader Einar Aas (48) har lagt ut sine fem strandeiendommer for salg, melder Dagens Næringsliv. Prisantydningen er på 70 millioner kroner. De to mest verdifulle prises til henholdsvis 25 og 30 millioner.

Ifølge megler Gustav Sædberg har det allerede meldt seg aktuelle kjøpere. Men ifølge DN må det ivrige budgivere til dersom Aas skal få igjen det han har betalt for eiendommene i Grimstad. Kjøpssummen skal ha vært totalt 79,8 millioner kroner.

Etter flere år med suksess på kraftmarkedet, hadde Aas en formue på over to milliarder kroner. Men kraftig fall i nordiske kraftpriser førte til enorme tap for 48-åringen i fjor høst. Årsaken var mer nedbør og dermed fullere vannmagasiner enn forventet.

IDYLL: Einar Aas selger nå strandeiendommene for å dekke inn tapet på kraftmarkedet. Foto: Kurt Engen / Inviso
IDYLL: Einar Aas selger nå strandeiendommene for å dekke inn tapet på kraftmarkedet. Foto: Kurt Engen / Inviso Vis mer

Trolig går også pengene som kommer inn fra eiendomssalget nå til å dekke tapet for den tidligere suksessfulle krafthandleren. Han har selv brukt store summer på å oppgradere eiendommene med blant annet bryggeanlegg og sjøbod, opplyser Sædberg til DN.

Toppleilighet til salgs

Helt siden i fjor høst har Aas jobbet for å dekke inn sitt økonomiske tap. Da ble det også kjent at Nasdaq-børsen for elektrisitet hadde tvangssolgt Aas' private posisjoner (investeringer) i kraftmarkedet. Årsaken var at han og andre som handler på børsen, må stille garantier for de tapene de kan risikere å få.

48-åringen var nær ved å gå personlig konkurs. I tillegg til eiendommene på Sørlandet har han også toppleiligheten sin på Strandpromenaden 5 ved Aker Brygge i Oslo til salgs.

KOSTBART: Strandeiendommene i Grimstad har en totalpris på omkring 70 millioner kroner. Foto: Kurt Engen / Inviso
KOSTBART: Strandeiendommene i Grimstad har en totalpris på omkring 70 millioner kroner. Foto: Kurt Engen / Inviso Vis mer

Prisantydningen for leiligheten på 385 kvadratmeter ligger på 70 millioner kroner.

- Det er en av de mest unike toppleilighetene i Norge, ikke bare i Oslo. Bare tenk på fantastisk beliggenhet, toppetasje, 140 kvadratmeters takterrasse med panoramautsikt, fire parkeringsplasser, seks soverom, tre bad og heis direkte inn i leiligheten, sa eiendomsmekler Nils Nordvik, som står for salget, da Dagbladet omtalte det i februar.

Nær personlig konkurs

Etter at kraftspekulanten Einar Aas' gikk på et enormt tap på råvarebørsen Nasdaq i september i fjor, gikk Aas selv ut med en pressemelding.

Der skrev han at løsningen enten ville bli personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer - deriblant råvarebørsen Nasdaq og en rekke kraftselskaper.

En måned seinere ble det likevel klart at Aas inngikk en avtale om å bidra aktivt til å realisere sine egne verdier til beste for kreditorene. Han vil også ha et incentiv til å få mest mulig ut av eiendelene.

Uttelling for Grimstad

Aas startet med krafthandel allerede på 1990-tallet, og bygde opp en milliardformue helt selv. I 2016 var inntekten 883 millioner kroner, samme år skattet han 227 millioner.

Hele tida har han fortsatt å bo og skatte til Grimstad - dette har gitt stor uttelling for hjemkommunen, som har brukt skattepengene hans til bl.a. bygging av skole, barnehage og bibliotek.

Rådmannen i Grimstad kommune, Tone Marie Nybø Solheim, sa i forbindelse med Aas' store økonomiske tap i fjor høst at hun følte med Aas og hans familie.

- De er i en ekstremt vanskelig situasjon, og det har vi forståelse og omtanke for, sa Solheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer