MILLIARDSMELL: Einar Aas (47) gikk den 10. september på en milliardsmell etter kraftgambling. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet
MILLIARDSMELL: Einar Aas (47) gikk den 10. september på en milliardsmell etter kraftgambling. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Einar Aas unngår konkurs

Fikk ja til avtalen først dagen etter at fristen for en forhandlingsløsning var ute, melder Dagens Næringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter at kraftspekulanten Einar Aas' enorme tap på råvarebørsen Nasdaq var et faktum den 10. september, gikk Aas selv ut med en pressemelding. Der skrev han at løsningen enten ville bli personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer - deriblant råvarebørsen Nasdaq og en rekke kraftselskaper.

Nå er fasiten klar etter flere ukers forhandlinger, melder Dagens Næringsliv:

Avtalen som er inngått torsdag ettermiddag innebærer ifølge avisa at Aas skal bidra aktivt til å realisere sine egne verdier til beste for kreditorene. Han vil også ha et incentiv til å få mest mulig ut av eiendelene.

Satt langt inne

- Avtalen avgjør med endelig virkning alle spørsmålet dem i mellom. Den tilrettelegger en prosess for salg av en stor del av hans eiendeler, som er aksjer, eiendommer og kunst. Den bestemmer hvordan pengene skal fordeles mellom ham og kreditorene. Som en konsekvens blir det ingen disputt om Nasdaqs håndtering av markedet eller annet, sier Marius Moursund Gisvold, som representerer Einar Aas, til DN.

Ifølge avisa måtte samtlige 166 medlemmer på den nordiske kraftbørsen Nasdaq Commodities si ja for at avtalen skulle kunne gjennomføre.

Først torsdag ettermiddag, nesten et døgn etter fristen, aksepterte det siste medlemmet avtalen. Ifølge DN var dette Agder Energi, hvor Aas tidligere har jobbet.

Ifølge E24 innebærer avtalen at Aas får beholde huset sitt i Grimstad.

Nasdaq: «Svart Svane»

Slik oppsummerte råvarebørsen Nasdaq Commodities den 14. september hva som førte til Einar Aas' vanvittige tap:

«En virkelig Svart Svane», og «markedsbevegelser 17 ganger større enn normalt».

Da var det klart at 47-åringen, kjent som sørlandskommunen Grimstads største skattyter, hadde gått på et tap som kan være på flere milliarder kroner.

Han hadde gamblet på at de nordiske kraftprisene skulle nærme seg det tyske prisnivået.

Da det motsatte skjedde, var Aas' garantier så utilstrekkelige at en drøy milliard (107 millioner euro) måtte dekkes opp av andre som handler på børsen, og av Nasdaq selv.

Satt under administrasjon

Pengene ble tatt fra et sikkerhetsfond som markedsaktørene senere måtte fylle opp igjen. Den største regninga gikk til finske Fortum, som måtte skyte inn 192 millioner kroner.

Slik var Einar Aas' egen beskrivelse av hendelsesforløpet, i en pressemelding den 13. september:

«I løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet, og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq-børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs».

Aas har betydelige midler tilgjengelig for kreditorene: I en tiårsperiode fram til 2015 kjøpte han eiendommer for cirka 130 millioner kroner og eier dessuten et firma med en egenkapital på 200 millioner kroner ved utløpet av fjoråret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer