MILLIARDTAP: Einar Aas (47) har tapt enorme beløp etter kraftgambling. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / Dagbladet
MILLIARDTAP: Einar Aas (47) har tapt enorme beløp etter kraftgambling. Foto: Agder Energi, John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Einar Aas vil hindre kreditorene i å ta eiendommer: Fryser verdiene

Vil unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet.

Advokatfirmaet Wikborg Rein har på vegne av Einar Aas tatt kontroll over alle eiendommene til kraft-milliardæren (47). Det skriver Dagens Næringsliv.

Eiendommene det er snakk om, skal blant annet dreie seg om et hyttetun i Telemark. I forrige uke ble det klart at Aas hadde gjennomført feilslått gambling på prisdifferansen mellom nordiske og tyske kraftpriser.

Etter en årrekke med stor økonomisk suksess, var tapet på godt over en milliard kroner.

- Wikborg Rein har representert Aas siden forrige torsdag, sier managing partner Finn Bjørnstad i Wikborg Rein til Dagens Næringsliv.

Bjørnstad legger til at grepet Aas nå tar, er ganske vanlig i slike saker.

- Dette blir registrert for å unngå at andre kreditorer tar beslag med prioritet, sier Bjørnstad til avisa.

En brøkdel av totalen

Ifølge Dagens Næringsliv er det snakk om eiendommer til en verdi av mellom 150 og 200 millioner kroner.

Da Aas gikk tom for likvide verdier som kunne dekke opp tapene, gikk Nasdaq Clearing inn med 107 millioner euro - penger som senere har blitt dekket opp av selskaper som Statkraft og finske Fortum.

Selv om Aas i perioden 2004-2015 kjøpte mer enn ti eiendommer i Oslo, Grimstad og Nissedal for en samlet sum på 130 millioner kroner - er det neppe nok til å dekke de økonomiske kravene som følger tapet.

Gikk inn med milliard

Sist torsdag kom meldingen om at 47-åringen - som i en årrekke har vært blant nordmennene med mest liknet inntekt og betalt skatt - trolig er personlig konkurs etter å ha blitt påført massivt tap i kraftmarkedet. Hele porteføljen hans er blitt tvangssolgt av Nasdaq-børsen.

Mandag satt Einar Aas i forhandlinger med råvarebørsen Nasdaq Nordic. Agendaen var å finne en løsning for å dekke inn mest mulig av Grimstad-investorens milliardtap.

Milliardærens katastrofale fall får finansverdenen til å gni seg i øynene. «I nesten to tiår var Einar Aas en av de mest suksessrike traderne i et av Europas største kraftmarkeder. Han var også et fantom», skrev det amerikanske byrået Bloomberg.

År med spekulasjoner

- Det har vært mange historier og spekulasjoner i alle år fordi han har vært så flink. Folk har forsøkt å finne ut hvordan han klarer det, og ønsker å gjøre det samme selv. Det at han er så mediesky, gjør saken mer interessant i dag, sa mangeårig investor Peter C. Warren til Dagbladet i helga.

Da katastrofen var et faktum i forrige uke, sendte krafttraderen selv ut en pressemelding hvor han fortalte at han sto overfor to mulige utfall: Personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer.