Einar Enger ny NSB-sjef

Einar Enger har ikke mer peiling på jernbanedrift enn du og jeg. Likevel er hans kunnskaper og kvaliteter så viktige at NSBs styre har ansatt ham som ny konsernsjef etter interimsperioden med Arne Wam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Olav Fjell og jeg hadde samtaler om jobben forrige uke. Først i dag fikk jeg det formelle jobbtilbudet fra NSB-styret, og det er i dag jeg har sagt ja. Jeg mener jeg har noe å tilby, og NSB har ønsket å satse på meg sa Einar Enger på en pressekonferanse tirsdag etter styremøtet.

- De utfordringene som NSB står foran er spennende, og jeg opplever at det er en slags parallellitet mellom TINE-systemet og NSB om å arbeide mot felles mål, sa Enger.

Han tiltrer 1. mars neste år, og har akseptert en lønn på 1,6 millioner kroner i året. Arne Wam fortsetter som konstituert sjef de neste to og en halv måneder.

Hentet inn

Enger er «hentet inn» til jobben. NSB har samarbeidet med et hodejegerfirma, og styreleder Olav Fjell hevdet med styrke på tirsdagens pressekonferanse at det var et knippe kandidater igjen før Enger ble valgt.

- Vi mener at vi har funnet den beste mulige kandidat til den krevende jobben. Han har alle forutsetninger for å gjøre en god jobb i tiden framover. Men styret har vært opptatt av å gjennomføre en grundig ansettelsesprosess, sa Fjell.

Allerede før Enger var innstilt som ny NSB-sjef, meddelte Wam at han trakk sitt kandidatur til å bli fast i den jobben han nå er konstituert i. Og Wam presiserer i en pressemelding tirsdag at det er grunnløst å hevde at han trakk seg fordi en annen kandidat ville bli innstilt av styret. Hva han vil gjøre etter 1. mars neste år, er uvisst. Enger har anmodet ham om å fortsette i NSB.

Tillit

Einar Enger bruker ordet tillit når han skal beskrive den viktigste arbeidsoppgaven han vil ta fatt på fra 1. mars neste år.

- Det gjelder å bygge opp igjen tilliten til kundene - det være seg pendlerne eller de som bruker oss i forretningsmessig sammenheng. Det gjelder de ansatte i NSB som trenger å få bygd opp igjen stoltheten av å jobbe i NSB, og det gjelder storsamfunnet - kanskje i første rekke stortingspolitikerne og andre beslutningstakere, sa Enger.

Videre mener Enger det er viktig å bygge langånd og skape teamarbeid mot felles mål:

- Og disse felles målene er regularitet - at det går et tog når vi har sagt at toget skal gå, at de reisende skal føle at det er trygt å reise med NSB, og at det er formålstjenlig å bruke toget som transportmiddel.

Olav Fjell sier at det er for tidlig å skissere hvilke endringer det blir i NSB under Engers ledelse.

- Om noen måneder har vi på plass en ny strategiplan om NSBs fremtid, og i den kan det bli drøftet spørsmål som blant annet privatisering av godsvirksomheten, sa Fjell.

Meierisamvirket

Einar Enger har vært vel fem år i stillingen som administrerende direktør i TINE Norske Meierier, og han avviser at det har vært interne problemer i TINE som har ført til at han aksepterte toppjobben i NSB.

- Jeg skulle gjerne vært med og ført videre omorganiseringen, der TINE-meieriene skal slås sammen til ett meieri. Men når et slikt jobbtilbud kommer, er det vanskelig ikke å ta utfordringen, sier Enger.

Han forlater TINE i full overensstemmelse med meierisamvirkets ledelse, og det var ikke vanskelig å få dette avklart dette med styret i TINE, sier Einar Enger.

(NTB)