Einar er helten fra «Sleipner»

PORSVIK i Kvinnherad (Dagbladet): Einar Eikeland (19) er helten som beholdt roen og reddet mange av passasjerene ombord på dødsbåten «Sleipner». - Som befalselev i marinen er jeg trent til å takle stress-situasjoner. Mange trodde at de skulle dø, og mange døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med et 20 cm meter langt kutt i nakken og stygge merker på halsen sitter en ettertenksom 19-åring i sofaen hjemme hos foreldrene i Porsvik i Kvinnherad.

- Jeg hadde griseflaks! sier han stille til Dagbladet i natt.

Satt og sov

Sammen med tre kamerater fra marinens befalsskole på Madla var Einar Eikeland fredag kveld på vei hjem, en to dagers permisjon, før de skulle på tokt nordover.

Ved Ryvarden fyr skjer det. Båten begynner å riste. Einar og de andre passasjerene forstår at noe er galt, fryktelig galt.

- De som står faller. Vi som sitter kjenner en forferdelig risting. Etter en stund får vi høre at båten har gått på grunn. Damene som var ansatt i kiosken ombord «fryser til». Jeg merker at panikken brer seg. Kaos og redsel, sier 19-åringen med en stille stemme.

Dødsangst

Iført marineuniformen blir den unge mannen fra bygda ved Hardangerfjorden et samlingspunkt.

- Mange henvender seg til meg. Vi tar på oss livvestene, så går strømmen. Noen sekunder senere blir et nødaggregat slått på, før det igjen blir bekmørkt. Deretter slår nødlysene seg på, forteller Einar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer