Du leser nå Dagbladet Pluss

Einar fikk bare ett år som kvinne

Så endte det tragisk

EN STØ MANN: Einar jobbet som landskapsmaler, og mente han kunne "stå i en storm". Lili hadde en helt annen personlighet. Foto: Wellcome Library, London, fra N. Hoyer, Man into Woman. 
Andreas Sparre/ 1929
EN STØ MANN: Einar jobbet som landskapsmaler, og mente han kunne "stå i en storm". Lili hadde en helt annen personlighet. Foto: Wellcome Library, London, fra N. Hoyer, Man into Woman. Andreas Sparre/ 1929Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[teaser][/teaser]Einar Wegener skulle ta livet av seg til våren. Han hadde valgt en dato — 1. mai 1930 — etter et år fylt av lidelse.

Grunnen til at han led sånn var ganske enkel: Han var sikker på at han var en kvinne, født inn i feil kropp. Eller kanskje var det mer komplisert. Noen ganger følte Wegener at han var to personer i samme kropp, som begge sloss om å være den mest fremtredende. Nå skal livet hans skildres i filmen «Den danske piken» (The Danish Girl), der den Oscar-belønnede britiske skuespilleren Eddie Redmayne spiller hovedrollen.

To personer

En av de to personene var en dansk landskapsmaler, en stø mann som i følge ham selv kunne «stå i mot en storm». Han var gift med en kvinne med styrke og evner som var på lik linje med, eller kanskje overgikk hans: Gerda Wegener, en art deco-illustratør som tegnet portretter av sosietetskvinner for blader som Vogue og La Vie Parisienne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.