Einar Førde er død

Tidligere kringkastingssjef Einar Førde døde søndag kveld av kreft, 61 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førde er best kjent som kringkastingssjef i NRK, der han var fra 1988 til 2001. Men Einar Førdes viktigste virke var som en av landets sentrale politikere og samfunnsbyggere på 1970- og 80-tallet.

Einar Førde ble valgt inn på stortinget som 26-åring i 1969. Allerede da var han en politisk komet som ble spådd en stor framtid i Arbeiderpartiet.

Førde representerte Arbeiderpartiet for Oslo fra 1969-1989. Han var Kirke og utdanningsminister i Nordli-regjeringen fra 1979-81. Han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 1965 til 1981, og nestformann i partiet fra 1981-89.

Einar Førde hadde norsk offentlighets skarpeste tunge. Mange vil mene at det er den viktigste grunnen til at Førde aldri ble partiets nummer én eller statsminister. Til gjengjeld gjorde han seg kjent for sitt vidd som aktiv samfunnsdebatant.

Einar Førde ble sammen med Thorbjørn Jagland, Gro Harlem Brundtlands viktige støttespiller.

I desember 2002 fikk den tidligere kringkastingsjefen beskjed om at han var alvorlig kreftsyk.

I sin spalte i Bergens Tidende skrev han noen måneder senere om det han kalte et tabuemne: døden. Han karakteriserte døden som «ein spottande hån mot rasjonaliteten i vårt moderne samfunn». Siden man ikke kan kontrollere døden, til tross for alt vitenskapen har utrettet mot en rekke sykdommer og vanskeligheter, har vi valgt å tie den i hjel, mente Førde.

Einar Førde ble født i Høyanger i Sogn og Fjordane 20. januar 1943. Han var bosatt i Oslo med kona Synnøve Nymo og tre barn. Han har to barn fra sitt første ekteskap.

EINAR FØRDE</B>