- Einar Gelius har ikke søkt permisjon

Ønsker ikke å kommentere avskjedssaken.

HØSTER STORM: Sogneprest Einar Gelius lanserte i oktober boka si «Sex i Bibelen», noe som kan være en medvirkende årsak til avskjedigelsessaken som nå blir reist mot ham. Foto: Berit Roald/Scanpix
HØSTER STORM: Sogneprest Einar Gelius lanserte i oktober boka si «Sex i Bibelen», noe som kan være en medvirkende årsak til avskjedigelsessaken som nå blir reist mot ham. Foto: Berit Roald/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Einar Gelius har ikke søkt permisjon fra jobben som prest i Vålerenga menighet, som Vårt Land meldte tidligere i dag.

Dette skriver Gelius' forlegger, Arve Juritzen, til Dagbladet i en epost.

- Einar Gelius ønsker ikke å besvare spørsmål fra media i dag. Han ønsker at personalsaken skal behandles ferdig, men han ha bedt meg presiser dette:  Einar Gelius har ikke søkt permisjon i forbindelse med denne saken. Han har tidligere søkt studiepermisjon, men dette har blitt avslått, skriver Juritzen i eposten.

I går kveld ble det kjent at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har informert Gelius i et brev om at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham. Biskopen vil også foreslå at bispedømmerådet suspenderer Gelius fram til avskjedssaken er avgjort, ifølge Vårt Land.

- Jeg kan bekrefte at jeg har hatt samtaler med Einar Gelius, men innholdet i samtalen er mellom ham og meg, sa biskop Kvarme til Dagbladet i går kveld.

Kommenterer ikke Ifølge NRK skal det være ekstraordinært bispedømmerådsmøte 29. november. Bispedømmerådsleder Harald Hegstad sier til Vårt Land at det ikke er sendt ut innkalling til møte i bispedømmerådet denne datoen, men han vil ikke kommentere om det er planlagt noe ekstraordinært møte.

Einar Gelius er i Finnmark, og vil ikke kommentere saken, utover å bekrefte at han er i samtaler med biskop Kvarme, skriver VG Nett. Dagbladet har så langt i dag ikke kommet i kontakt med presten.

I går kveld tok menighetsrådet i Vålerenga menighet sognepresten sin i forsvar.

- Menighetsrådet tar ikke stilling til boka, men vi har full tillit til Gelius som sogneprest. Vi vil sende et brev til bispedømmerådet med kopi til biskopen hvor vi uttrykker dette, sier menighetsrådets leder Ola Brattegard til Dagbladet.

- På teppet fem ganger Gelius skal ha vært inne på teppet hos biskopen minst fem ganger. Ifølge Vårt Land har kirken ønsket å finne «en mindre konfliktfylt løsning enn avskjedigelse».

Avskjedigelsessaken kommer mindre enn en måned etter at Gelius lanserte den kontroversielle boka «Sex i Bibelen». Der skrev han blant annet at han tror Jesus kan ha hatt sex, at han vil oppfordre til bruk av porno og at han mener sex før ekteskapet er uproblematisk.

Gelius kom i boka med detaljerte betraktninger rundt blant annet gruppesex, utropskap, våtsex og oralsex.

På bispemøtet i oktober ble boka diskutert uformelt, og høstet åpen kritikk fra flere ledere i kirken.

— Jeg reagerer på avsnittene som allerede er gjengitt i mediene, det er nok til å si at jeg gjerne skulle vært boka foruten, sa biskop Kvarme 21. oktober.

Den gang ville han ikke gå inn på konsekvensene for Gelius' presterolle.

— Det er en personalsak, og det diskuterer jeg ikke i mediene, sa biskopen.

- Drastisk Den siste oppsigelsesbølgen mot norske statskirkeprester var under abortkampen på 1980-tallet med Børre Knudsen, Ludvig Nessa og Per Kørner.

Fram til 1989 var det nesten umulig å avsette prester i Den norske kirke, fordi de var beskyttet av statusen som embetsmenn. Gelius er tjenestemann, og derfor vil tjenestemannsloven gjelde. Der heter det blant annet at atferd som bryter ned den nødvendige aktelse kan være grunnlag for avskjedigelse, men det er ikke kjent om denne paragrafen er aktuell i Gelius-saken.

- Det er et svært alvorlig og drastisk skritt å gå til oppsigelse av en prest i Den norske kirke, selv om en slik prosess har blitt enklere etter 1989. Siden da er det bare proster og biskoper som har vært embetsmenn, ikke prester og sogneprester, sier professor i teologi, Hallgeir Elstad, ved Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Denne saken kjenner jeg bare fra media, men utfra det som er kjent der, vil jeg umiddelbart si at en oppsigelse av Einar Gelius virker drastisk, sier Elstad.

Dagbladet.no kommer med mer.