Einar Gelius vil fjerne helligdager: - Det er ikke noe vits i å ha dem

Flere prester tar til orde for å fjerne dager som andre påskedag og andre juledag.

VIL KUTTE HELLIGDAGER: Den frittalende soknepresten Einar Gelius mener helligdager som andre juledag, andre påskedag og andre pinsedag har utspilt sin rolle og bør fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL KUTTE HELLIGDAGER: Den frittalende soknepresten Einar Gelius mener helligdager som andre juledag, andre påskedag og andre pinsedag har utspilt sin rolle og bør fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er over 15 år siden den profilerte presten Einar Gelius i boka «Himmel og helvete» tok opp debatten med antall norske helligdager.

Nå er debatten blitt reist igjen. Prest Per Anders Nordengen sa tidligere denne uka at folk ikke bør få fri på helligdager de ikke bruker eller har noe forhold til.

- Bruker dem ikke

Gelius, som nå er sokneprest i Lom i Oppland er enig med sin kollega.

- Folk bruker dem ikke for det de skal være. Det er så enkelt. Når folk ikke bruker nærbutikken, så blir den nedlagt. Det samme skjer om de ikke bruker skolen eller sykehuset. Så enkelt er det, sier Gelius til Dagbladet.

Arendalitten uttalte seg først om saken til Agderposten.

Nordengen nevner dager som skjærtorsdag og andre pinsedag som ikke bør være helligdager. Gelius nevner også dager som andre juledag, andre påskedag og andre pinsedag, som han mener ikke bør være helligdager.

I år er det blant annet ingen fulle arbeidsuker i mai uten fridager.

- Andredagene har ingen funksjon. Det er ikke noe vits i å ha dem. Vi kan feire høytida med de dagene som er. Det være seg første påskedag, langfredag og første pinsedag, sier Gelius.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer