Einar Gerhardsens sønn: - Faren min ville kastet dem ut

- Hvis dette stemmer, så er det et svik, sier den eldste sønnen til Einar Gerhardsen, Truls (77).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er helt sikker på en ting, og det er at Bøe og Strand Johansen ikke ville ha blitt gamle i min fars regjeringer om han hadde blitt kjent med at de var KGB-agenter. De ville ha blitt kastet ut. Det er helt udiskutabelt, sier Truls Gerhardsen (77), den eldste sønnen til Einar Gerhardsen.

77-åringen understreker at han ikke kan vite om påstandene stemmer eller ikke.

De siste dagene har Dagbladet skrevet at to statsråder i Gerhardsens regjeringer, Johan Strand Johansen (NKP) og Gunnar Bøe (AP), navngis som KGB-agenter i Mitrokhin-arkivet.

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

- Et svik Gerhardsen-sønnen minner om det fellesskapet de tre motstandsmennene Bøe, Strand Johansen og Gerhardsen hadde under fangenskapet i Sachsenhausen under andre verdenskrig, og Fellesprogrammet som de ble enige om i 1945.

NAVNGITT: Lønns- og prisminister Gunnar Bøe i Einar Gerhardsens tredje regjering, nummer to fra venstre i bakerste rekke, navngis som agenten «Mono» i et nylig åpnet KGB-arkiv. FOTO: Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek.
NAVNGITT: Lønns- og prisminister Gunnar Bøe i Einar Gerhardsens tredje regjering, nummer to fra venstre i bakerste rekke, navngis som agenten «Mono» i et nylig åpnet KGB-arkiv. FOTO: Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek. Vis mer

- Min far var opptatt av at alle skulle bli med. Han skapte en samlingsregjering der kommunistene fikk posisjoner. Etter fem år i helvete, skulle de reise landet. Da blir det veldig spesielt å tenke på at noen kan ha hatt andre agendaer enn det de ble enige om på Grini. Vi snakker ikke bare om et svik i forhold til jobben de hadde, men også et svik overfor landet, sier Truls Gerhardsen.

Han ser ikke helt bort ifra at Norges Kommunistiske Parti (NKP) kunne ha en annen agenda etter krigen, og at denne var skapt i Moskva.

- Ville ha renhårige folk Gunnar Bøe var lønns- og prisminister i Gerhardsens regjering fra 1959 til 1962. Før det var han personlig sekretær for Einar Gerhardsen.

- Gunnar Bøe var statsråd i en regjering utgått fra Arbeiderpartiet alene. De som ble med der skulle være renhårige folk, de skulle bygge landet etter krigen. Jeg er veldig overrasket over disse opplysningene som Dagbladet har publisert. Det er nesten vanskelig å tro, men vi har opplevd mye rart og jeg kan ikke forsverge at dette ikke er sant, sier 77-åringen.

Truls Gerhardsen har møtt Gunnar Bøe og hilst på ham, men det var aldri slik at Einar Gerhardsens barn ble godt kjent med statsrådene. Han kjenner ikke til at Bøe hadde økonomiske problemer etter at han kjøpte en stor villa i Holmenveien 20 i 1959.

Nato-dokumenter Ifølge Mitrokhins arkivnotater skal statsråd Bøe, under dekknavnet «Mono», ha solgt Nato-dokumenter til KGB i perioden 1960 til 1963, både i originalform, skriftlig og muntlig form. Gunnar Bøe skal ha fått mellom fem og femten tusen per overlevering, til sammen 110 000 kroner over treårsperioden (1,2 millioner i 2013-kroner, red.anm.).

NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK Vis mer

- Jeg vil gjerne si at det er veldig bra at noen graver i arkiver for å finne ut av historien vår. Vi må levere en stram og riktig historie om vår tid videre til nye generasjoner, sier Truls Gerhardsen.

FAR OG SØNN: Her ser vi Gerhardsen hjemme i statsministerboligen i Sofienberggata sammen med sønnene Truls (t.v.) som er korporal i Luftvernartilleriet og her demonstrerer en gammel dolk, Rune i midten og Gerhardsen (t.h.) . Foto: SVERRE A. BØRRESEN/NTB SCANPIX
FAR OG SØNN: Her ser vi Gerhardsen hjemme i statsministerboligen i Sofienberggata sammen med sønnene Truls (t.v.) som er korporal i Luftvernartilleriet og her demonstrerer en gammel dolk, Rune i midten og Gerhardsen (t.h.) . Foto: SVERRE A. BØRRESEN/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer