Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Einstein til Curie: - Ikke les det tullballet

I dag hadde Einstein skrevet «Ikke bry deg om trollene».

FIKK STØTTE: Marie Curie (1867-1934) fikk støtte av Albert Einstein i 1911.
FIKK STØTTE: Marie Curie (1867-1934) fikk støtte av Albert Einstein i 1911. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er både noe beroligende og forstyrrende over at ideen om «troll» predaterer internett med mange tiår.

Men det gjør det altså. Og hva er da bedre enn en trøstende melding fra en av verdens største vitenskapsmenn?

Frigitt digitalt
Albert Einstein etterlot 80 000 dokumenter etter sin død i 1955, og fredag ble mange av dem frigitt for allmennheten i prosjektet Digital Einstein.

California Institute of Technology  står bak og Diana Kormos-Buchwald står som redaktør. De har gitt ut 13 av planlagte 30 volum, skriver New York Times.

Her er en mengde brev blant annet til kona Elsa, Michael Polanyi, Otto Stern og fysikeren Max Planck, som var en av de første som forsto konsekvensene av Einsteins spesielle relativitetsteori.

Astrobiologen David Grinspoon postet først utdraget fra brevet til Marie Curie. Etterpå har det blitt rapportert videre, først av Vox.

Strid om plassen
Curie vant som kjent nobelprisen i fysikk i 1903, sammen med sin daværende mann Pierre Curie og Henri Becquerel. I årene etter var medieomtalen av henne ifølge American Instiute of Physics, utelukkende positiv.

I 1910 stilte hun som kandidat i Det franske vitenskapsakademiet. Hennes motkandidat var den 66 år gamle katolikken Edouard Branly.  I tillegg til den bitre striden mellom mellom katolikkene og de mer liberale, som Curie, var det utbredt skepsis mot jøder på den tiden. Det begynte å gå rykter om at Curie var jødisk, og dermed ikke «ordentlig fransk. Det hele endte med at Branly fikk plassen.

Men deretter kom det nok en runde med skittkasting, da det ble kjent at Curie, som ble enke som 38-åring, ble kjæreste med fysikeren Paul Langevin, som var gift, om enn ulykkelig. Dette ble regnet som å sverte navnet til mannen hennes, må vite.

Det hele kuliminerte med at Curie kom hjem etter en reise og oppdaget at huset hennes var beleiret av en mobb som trakasserte barna hennes. De måtte flytte midlertidig inn til venner (ikke ulikt det den feministiske spillkritikeren Anita Sarkeesian opplevde, som Jezebel påpekte).

«Ikke les tullballet»
Men da var Einstein god å ha:

«Om pøbelen fortsetter å more seg over deg, så ikke les tullballet, men la det ligge til reptilet det er laget for», skriver Einstein i brevet.

Det neste volumet med Einsteins dokumenter er 1000 sider langt, og publiseres i januar.

BREVET FRA EINSTEIN: Screenshot fra einsteinpapers.press.princeton.edu
BREVET FRA EINSTEIN: Screenshot fra einsteinpapers.press.princeton.edu Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!