Erik Jensen og Ragna Lise Vikre kommer fra bakrommet i Oslo Tingrett. I første rekke advokatene Arild Holden og John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Erik Jensen og Ragna Lise Vikre kommer fra bakrommet i Oslo Tingrett. I første rekke advokatene Arild Holden og John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Eirik Jensen ankom tingretten halvannen time før rettsmøtet. Venter på bakrom med støttespillere

09.30 begynner opplesning av dommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag faller dommen mot den tidligere politilederen Eirik Jensen (60) og hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

Åtte minutter før retten ble satt, 09.22, ankom Jensen Oslo tingretts sal 250. Han tok, som vanlig, plass på bakerste rad i tingretten. Der sitter han samen med forsvarerteamets revisor Helge Bettmo. Jensen hadde et enormt presseoppbud på slep. Med seg på tiltalebenken har han både en notatblokk og en diktafon.

Et lite minutt etterpå, ankom Gjermund Cappelen tingrettssalen. De to kikket ikke på hverandre.

DIREKTE FRA RETTEN: Domsavsigelsen mot Jensen

Spesialenheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Jensen og 18 år for Cappelen. Opplesningen av dommen starter 09.30 og vil vare i omkring fire timer. Først helt på slutten av opplesningen vil de to tiltalte få vite Oslo tingretts beslutning, det vil bli rundt 13.30.

Kom halvannen time før

Ifølge Aftenposten ankom Eirik Jensen Oslo tingrett 07.55 i dag tidlig, over halvannen time før opplesningen av dommen.

Også Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, og en rekke av Jensens støttespillere, har tatt plass i Oslo tingrett.

Jensen vil bare la seg fotografere på vei inn i rettssalen og ikke under rettsmøtet. Han og forsvarerteamet har under hele rettssaken hatt et «krigsrom» i tingretten, og den tiltalte eks-politimannen vandret like før klokka 09.00 i dag i gangene utenfor tingrettens bakrom.

Der, bak en glassdør utilgjengelig for resten av tinghuset, hadde han blant annet selskap av tidligere kollega og støttespiller Roger Stubberud, samboeren Vikre og revisor Helge Bettmo, som har vært til stede i store deler av rettssaken.

Like før 09.10 ankom hans forsvarer Arild Holden. Det samme gjorde Cappelens forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Mallin og statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Enormt pressoppbud

Det er et enormt presseoppbud i tingrettens sal 250. I tillegg har svært mange tilhørere funnet plass i salen, samtidig som det var kø ved publikumsinngangen ved sikkerhetskontrollen like utenfor rettssalen halvannen time før retten ble satt.

Jensen sa selv følgende til Dagbladet om å høre på opplesningen i fire timer.

«PRØVELSEN»: Samboeren til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, åpnet en kunstutstilling i Oslo i kveld. Dette skjer tre dager før den korrupsjonstiltalte samboeren hennes får dommen i Oslo tingrett. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Det høres ganske ulidelig ut. Jeg vet ikke hvor vanlig det er å gjøre det sånn, jeg er ikke så vant med det.

Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, tror en årsak til formatet kan være at dommeren vil unngå oppstyr.

- Det er i hvert fall ordentlig dramaturgi. Det kan hende dommeren vil unngå alt oppstyret med en gang, som kan komme ved en slutning. Hadde jeg vært tiltalt der, ville jeg hvert fall fått domsslutningen med en gang om jeg ble frikjent, sier han til Dagbladet.

Forberedt på anke

Jensen sa til Dagbladet torsdag at han var skuffet over at han må møte opp i rettsmøtet. Han kommer ikke til å bli pågrepet av Spesialenheten uansett utfall av rettssaken, og har selv sagt at han er forberedt på at Spesialenheten anker hvis han blir frikjent, og at han vurderer det samme hvis han mener dommen har feil eller mangler.

Også flere tidligere kolleger og støttespillere forventer at det blir en ankesak uansett utfall av dagens rettsmøte.