Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel

Tidligere politimann Eirik Jensen funnet skyldig av Borgarting lagmannsrett. Hasjbaron Gjermund Cappelen får 13 års fengsel.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

En over seks år lang saga i politi og rettsvesen er nå over. Eirik Jensen ble i Borgarting lagmannsrett i dag dømt til 21 års fengsel.

Han ble enstemmig funnet skyldig i både grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Hasjbaronen Gjermund Cappelen, som Jensen er dømt for å ha hjulpet med hasjsmugling til Norge og mottatt store summer i korrupsjonspenger fra, dømmes til 13 års fengsel.

DØMT: Borgarting lagmannsrett har i dag avgjort skyldsspørsmålet i saken mot tidligere politimann Eirik Jensen (62). Saken er norgeshistoriens største narkotikasak, og retten fant Jensne skyldig i både medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj og grov korrupsjon. Jensen dømmes til 21 års fengsel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DØMT: Borgarting lagmannsrett har i dag avgjort skyldsspørsmålet i saken mot tidligere politimann Eirik Jensen (62). Saken er norgeshistoriens største narkotikasak, og retten fant Jensne skyldig i både medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj og grov korrupsjon. Jensen dømmes til 21 års fengsel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen satt på bakerste benk på tiltalebenken under opplesningen i sal 250 i Oslo tinguhus, bare tre meter unna Gjermund Cappelen.

Enstemmig dom

Jensen sukket høyt og kikket ned i bordet da slutningen ble lest opp. Han blir også dømt til å tåle inndragning på 1,4 millioner kroner. Det er over dobbelt så mye som da han ble dømt i Oslo tingrett. Der ble han dømt til inndragning av 667 800 kroner.

De sju dommerne i Borgarting lagmannsrett - med to fagdommere og fem lekdommere - mente enstemmig at Jensen var skyldig.

Mindretallet av dommerne i Borgarting lagmannsrett ville dømme Jensen til 20 års fengsel, mens flertallet ville dømme ham til 21 år, som ble utfallet. Det ble dermed dissens under spørsmålet om straffskyld i lagmannsretten.

Ankesak

Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett høsten 2017. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, der en jury i januar i fjor fant Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for narkotikakriminaliteten.

EIRIK JENSEN: I dag avsies dommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Vis mer

Fagdommerne i Borgarting lagmannsrett forkastet kjennelsen fra juryen. Saken har derfor gått helt på nytt en gang til i lagmannsretten. Det er lagdommerne Halvard Leirvik og Mette D. Trovik og fem meddommere som har fattet avgjørelsen i den endelige rettssaken.

62-årige Jensen, som i en mannsalder har vært en leder og frontfigur i Oslo-politiets kamp mot alvorlig gjeng- og narkotikakriminalitet, har hele tida nektet straffskyld, men lagmannsretten finner ikke forklaringen hans troverdig.

Omfattende

STØTTESPILLER: Eirik Jensens samboer Ragna Lise Vikre har vært en sentral støttespiller for Jensen. De to har brukt ukesvis på å gå gjennom dokumenter for å finne svakheter i bevisførselen.
STØTTESPILLER: Eirik Jensens samboer Ragna Lise Vikre har vært en sentral støttespiller for Jensen. De to har brukt ukesvis på å gå gjennom dokumenter for å finne svakheter i bevisførselen. Vis mer

Dommerne leste først opp slutningen - altså avgjørelsen i saken - i Oslo tinghus klokka 08.30 i dag tidlig. Deretter skal de lese opp dommen i sin helhet, som er på 83 sider.

Eirik Jensen var tiltalt for å ha medvirket til Gjermund Cappelens (53) omfattende narkotikainnførsler over ti år. Dette tiltalepunktet har en strafferamme på 21 års fengsel.

I FENGSEL: Gjermund Cappelen har allerede sittet i varetekt siden desember 2013, og har få år igjen av soningstida. Han ble i dag dømt til 13 års fengsel.
I FENGSEL: Gjermund Cappelen har allerede sittet i varetekt siden desember 2013, og har få år igjen av soningstida. Han ble i dag dømt til 13 års fengsel. Vis mer

Det er over seks år siden Jensen 24. januar i 2014 ble pågrepet i kjelleren under politihuset i Oslo og siktet av Spesialenheten for grov korrupsjon. Han har hele veien nektet straffskyld, og sto fra januar 2017 tiltalt i en over fire måneder lang sak i Oslo tingrett. I september det året kom den knusende dommen mot ham på 21 års fengsel.

Rettssakene mot Jensen har vært blant de mest ressurskrevende, omfattende og mest omtalte i norgeshistorien.

Kjeltringen og politimannen

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen ble kjent på 90-tallet. Den ene var en ivrig og sulten politimann, på jakt etter kjeltringer. Den andre var langt nede som småkriminell og rusbruker. Snart skulle de få et forhold begge trodde skulle bære frukter.

I stedet endte det med at rusbrukeren ble Norges største hasjimportør. Da han ble pågrepet, fortalte han at en politimann hadde hjulpet ham i alle år.

Og det var ikke hvilken som helst politimann.

Eirik Jensen var en av Norges mest betrodde i yrket.

SØVNLØS: Eirik Jensen sin samboer, Ragna Lise Vikre, forteller at de ikke har fått spist eller sovet den siste tiden. Video: Trym Mogen Vis mer

I tillegg til å være en foregangsfigur innen informantfeltet og en som hadde tette kontakter i det kriminelle miljøet, var han også leder av det beryktede gjengprosjektet X-ray og for spesialgruppa Spesielle operasjoner i Oslo.

Nesodden-fødte Jensen var med på å felle den beryktede Rasool-familien, holdt fred i rekkene blant Norges kriminelle MC-bander, var sentral i oppklaringen av en rekke spektakulære krimsaker og ledet et topphemmelig nasjonalt prosjekt som involverte informantbruk.

ADVOKAT: John Christian Elden har forsvart Eirik Jensen. Jensen har hele veien hevdet sin uskyld.
ADVOKAT: John Christian Elden har forsvart Eirik Jensen. Jensen har hele veien hevdet sin uskyld. Vis mer

Utradisjonell og kontroversiell

Jensen var også en kontroversiell og utradisjonell politimann, både av metode og utseende. Han hadde langt hår i hestehale og var alltid kledd i sivilt, stort sett skinnjakke.

Flere kolleger så på ham som arrogant, innesluttet og aldri redd for å ta en konflikt. Noen av egenskapene som fikk venner og kolleger til å se på Jensen som en vrien mann å forholde seg til, er også det som av mange trekkes fram som hans styrker som politimann.

Hans hemmelighold av informanter og manglende dokumentasjon i politiets systemer er også blitt en del av saken mot ham.

Påtalemyndigheten mente at Jensen, for betydelig godtgjørelse har medvirket til Gjermud Cappelens innførselsvirksomhet fra 2004 til 2014 ved å varsle om ulike forhold som kunne være av betydning for hasjbaronens smugling. Påtalemyndigheten mente at Jensen kunne redusere risikoen for at virksomheten ble avslørt, om Cappelen var i politiet søkelys, om narkotikalaster var stanset og konkret hva politiet drev med.

Informant

Jensen og hans forsvarere har hele tida argumentert med at Bærums-mannen Cappelen var eks-politimannens informant og at den omfattende kontakten dem imellom var i forbindelse med informantvirksomheten. Til sammen er det funnet over 1500 kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen over flere år, og all denne kontakten har vært svært sentral i saken.

Andre svært sentrale beviser i saken har vært verdier og gaver Spesialenheten har vært overbevist om at Jensen fikk fra Gjermund Cappelen.

AKTORATET: Nåværende førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim, assisterende direktør i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe og Spesialenheten-sjef Jan Egil Presthus har utgjort aktoratet i saken. Presthus døde av hjertestans i januar, 59 år gammel.
AKTORATET: Nåværende førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim, assisterende direktør i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe og Spesialenheten-sjef Jan Egil Presthus har utgjort aktoratet i saken. Presthus døde av hjertestans i januar, 59 år gammel. Vis mer

Hasjbaronen har forklart at han ga Eirik Jensen 500 kroner per kilo innført hasj, totalt 13,9 tonn. Det vil i så fall bety at han har gitt Jensen sju millioner kroner. Det er ikke funnet bevis for en slik pengesum, men en rekke mindre poster har vært avgjørende i saken mot ham.

Avgjørende bad

Oppussingen av badet på Jensens gård i 2005-2006 har vært blant de mest omtalte bevistemaene i retten. Både Cappelen og påtalemyndigheten sier at hasjbaronen betalte over 200 000 kroner for oppussingen. Jensen nekter for dette, og hevder at han aldri betalte en nå avdød dansk håndverker - leid inn via Cappelen - fordi han ikke fikk tak i ham. Dette var blant de mest sentrale punktene i tingrettsdommen.

Mottok klokke

I tillegg er det snakk om flere påståtte kontantoverleveringer ved tidspunkter for hasjinnførsler, i tillegg til enkelte gaver.

Jensen mottok også en Tag Heuer-klokke av Cappelen til en verdi av 17 000 kroner, som han hevder han leverte tilbake med en gang han forsto hva det var. Det samme gjelder en klokkereparasjon på 800 kroner i Amsterdam, som Cappelen betalte for. Jensen hevder han trodde reparasjonen gikk på reklamasjonen.

Retten har også vurdert om korrupsjonen er grov, og har blant annet sett på Jensens stilling som betrodd politimann, om han har mottatt en betydelig økonomisk fordel og korrupsjonens skadepotensial.

Lagmannsretten har nå avgjort skyldsspørsmålet i saken, men lagmannsrettens avgjørelse kan ankes til Høyesterett på grunnlag av straffutmålingen, saksbehandlingen og lovanvendelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!