Rettssaken mot Eirik Jensen

Eirik Jensen får norgeshistoriens siste jury

Når juryen i februar 2019 svarer «ja» eller «nei» på om Eirik Jensen er skyldig, skjer det for siste gang.

DØMMES AV LIKEMENN: Ti ikke-jurister skal etter fem måneder i retten avgjøre Eirik Jensens skyld. Han anket dommen fra Oslo tingrett på 21 år for grov korrpusjon og narkotikakriminalitet Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØMMES AV LIKEMENN: Ti ikke-jurister skal etter fem måneder i retten avgjøre Eirik Jensens skyld. Han anket dommen fra Oslo tingrett på 21 år for grov korrpusjon og narkotikakriminalitet Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ankesaken mot Eirik Jensen (61) og Gjermund Cappelen (51) blir den siste jurysaken i norsk rettshistorie. Det viser en gjennomgang Dagbladet har gjort av samtlige saker som skal opp i Norges seks lagmannsretter.

Juryordningen, der ti lekfolk skal avgjøre om tiltalte er skyldig eller ikke, ble i utgangspunktet avviklet fra 1. januar 2018. Saker som ble berammet før 2018, skal fortsatt behandles etter den gamle ordningen.

Når ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen kommer opp for Borgarting lagmannsrett på tirsdag i neste uke, venter det et fem måneders langt rettsmaraton fram til 1. februar. Ingen av de andre jurysakene som skal opp for lagmannsrettene her i landet, strekker seg ut på nyåret.

130 års tradisjon

Den tidligere politilederen ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel - lovens strengeste straff - for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Jensen har anket bevisvurderingen for både narkotikaposten og korrupsjonen. Hans forsvarere har også anket saksbehandlingen til lagmannsretten. De som nå skal avgjøre hans skyld, er en jury på ti personer. Tolv jurymedlemmer vil være med i retten fra starten, i tilfelle frafall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer