Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Eirik Jensen grillet om «fine arbeidsforhold» og 350 kilo «bensin og diesel»

Etter operasjonene «Banjul» og «Lagereske».

SENDTE MELDINGER: Spesialenheten viste fram en rekke meldinger mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i februar 2011. Da pågikk det samtidig to store politioperasjoner Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SENDTE MELDINGER: Spesialenheten viste fram en rekke meldinger mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i februar 2011. Da pågikk det samtidig to store politioperasjoner Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i dag ble kommunikasjon mellom Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50) i tidsrommet rundt en politioperasjon kalt «OP Banjul» i 2011, lagt fram.

Prosjektet var strengt fortrolig og hadde som mål å bekjempe vestafrikanske miljøer som drev med prostitusjon og omsetning av kokain og heroin.

Flere av dem oppholdte seg ulovlig i Norge, ifølge et politidokument som ble lagt fram i retten. Det ble gjort etterforskning, tilslag og pågripelser.

Klokka 09.45 9. februar 2011 - et kvarter før Oslo-politiet skal ha en briefing om «Operasjon Banjul» - skriver Jensen til Cappelen:

- Det er meldt om fine arbeidsforhold.

Snur på flisa

Spesialenheten ønsker å vite om meldingen har sammenheng med «Operasjon Banjul».

GRILLET: Kristine Schilling presset Eirik Jensen på meldingene som ble sendt mellom ham og Cappelen i februar 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRILLET: Kristine Schilling presset Eirik Jensen på meldingene som ble sendt mellom ham og Cappelen i februar 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det kan jeg ikke svare på. Det var hvert fall mye politifolk i felten, så det var bare tilgang på folk hvis det skulle dukke opp et eller annet, sier Jensen og henviser til at man hadde 40-50 tjenestefolk og hunder tilgjengelig hvis Cappelen skulle komme med informasjon.

BLE HAN VARSLET? Det er det Spesialenheten prøver å bevise i saken mot Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE HAN VARSLET? Det er det Spesialenheten prøver å bevise i saken mot Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Spesialenheten mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar», og at politilederen varslet Cappelen om ressursinformasjonen i politiet og at han fikk «betydelige godtgjørelser» for dette i form av hasjpenger. Jensen nekter straffskyld, og hevder at Cappelen var en informant.

Aktor Kristine Schilling lurer på hva Jensen skulle gjøre med ressursene hvis Cappelen kommer med interessant informasjon.

- Det er helt vanlig at de kan omprioriteres, skriver Jensen.

- Så du kunne ha kastet om ressursene? spør Schilling.

- Ja, hvis det var fett nok det som kom inn så, svarer Jensen, som dermed står fast ved at Cappelens informasjon ble brukt til politiarbeid og at kommunikasjonen mellom ham og Cappelen ikke var varsler som hjalp Cappelens innførselvirksomhet.

Cappelen mener på sin side han fikk hjelp til innførsel av Jensen.

- Mye snø

10. februar fortsetter Cappelen og Jensen å sende meldinger mellom hverandre.

Jensen: Jepp?

Jensen: Jepp?

- Hva betyr den? spør Schilling.

- Det er vel et spørsmål, svarer Jensen som sier det kan bety at han prøver å få til et møte.

Deretter fortsetter meldingene:

Cappelen: Jeg får ikke svar.

Jensen: Ok får jobbe videre da.

Cappelen: Ja.

Meldinger om snø

Fredag 11. februar skrives disse meldingene:

Jensen: Stille, men mye snø.

Cappelen: Dritt med snø.

Jensen: Jepp. Da går det sakte.

På spørsmål svarer Jensen at han ikke vet om det er kodespråk eller at det faktisk er mye snø. Spesialenheten sier at de faktisk har funnet ut at det var mye snø den dagen.

Spesialenheten ønsker å vite hva «stille» betyr, hvor Jensen svarer at det vanskelig å knytte noe konkret til ordbruken i ettertid.

Litt seinere på dagen skriver Jensen og Cappelen videre:

Jensen: Fremdeles kun snøen som forsinker arbeidet.

Cappelen: Håper det.

Jensen: Går jo an å være positiv. Haha.

Cappelen: Ja.

- Her venter jeg på et eller annet. Mest sannsynlig informasjon og ting går tregt, sier Jensen.

«Operasjon Lagereske»

I det samme tidsrommet skjer det andre store ting i norsk politi. Tirsdag 8. februar gjør politiet på Romerike det femte største hasjbeslaget i Norge noensinne. Ifølge Romerikes Blad ble det funnet 350 kilo hasj gjemt i en trailer i en lagerbygning i Lørenskogveien.

Storbeslaget ble kalt «Operasjon Lagereske».

Jensen blir også spurt ut om hvilken rolle han hadde i operasjonen.

Den tidligere politilederen forklarer at han fikk anmodning enten fra tolletaten eller sjefen på kontoret om han kunne låne personell fra prosjektet X-ray eller Spesielle operasjoner til saken. Jensen sier Cappelen ikke var involvert i saken, men at den tidligere politilederen ba Cappelen om informasjon.

- En mann i grøfta

Fredag 11. februar 13.34 skriver Jensen: «EN MANN I GRØFTA skal se på skadene PÅ BILEN».

Seint på kvelden dagen før, var saken først omtalt i mediene. Jensen sier han sendte meldingen fordi han regnet med Cappelen har lest om saken, og ber den tildigere hasjbaronen om informasjon.

Jensen sier meldingen om en mann i grøfta betyr at noen er pågrepet og at politilederen skal undersøke mer om detaljene. Noen minutter seinere skriver Jensen at han ikke har mer detaljer, men fire timer etter sender han denne meldingen:

«Bil med 300 hestekrefter gikk på både bensin og diesel. Ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp.»

Jensen forklarer på spørsmål fra Schilling at meldingen om bensin og diesel kan bety at det er tatt beslag i både hasj og marijuana.

På spørsmål om hva «ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp» svarer Jensen.

- Det kan bety at saken har løst seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media