FÅR BESØK: Korrupsjonssiktede Eirik Jensen får nå kontrollerte besøk på i fengselet han sitter varetektsfengslet i. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR BESØK: Korrupsjonssiktede Eirik Jensen får nå kontrollerte besøk på i fengselet han sitter varetektsfengslet i. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Eirik Jensen har fått familiebesøk i fengselet

Spesialenheten er med på besøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen (56) har sittet i varetekt siden han ble pågrepet 24. februar i år. Ved siste fengslingsmøte 23. april ble det åpnet for at han kan få såkalte kontrollerte besøk i fengselet.

Spesialenheten for politisaker og Jensens forsvarer  bekrefter overfor Dagbladet at Jensen nå har hatt besøk.

- Han har nå endelig fått besøk. Selv om det er under kontrollerte former opplever han det som et fremskritt. Han får besøk av venner og familie, sier Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, til Dagbladet.

- Ikke troverdig Jensen, som nekter straffskyld for grov korrupsjon, var i går i sitt sjette avhør med Spesialenheten for politisaker. De tror han lyver om en pengeoverlevering til den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen. VG skriver i dag at Jensen har forklart at han lånte 30 000 kroner til Cappelen på et tidspunkt som Cappelen har tilbakebetalt. Det er tidligere gjort kjent at det ble beslaglagt 30 000 kroner hjemme hos Jensen, men det er uklart om det er de samme pengene som det påståtte lånet.

- Forklaringen hans er ikke troverdig. Først benektet han å ha mottatt penger fra Cappelen, men endret senere forklaring til at det var tilbakebetaling av et lån, sier etterforskningsleder Liv Øyen hos spesialenheten til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å utdype hvorfor de mener han ikke er troverdig om pengeoverleveringen utover at han endret forklaring, men sier det er vurdert ut fra andre forklaringer i saken og andre etterforskningsskritt. Cappelen er også avhørt om dette.

- Han har forklart at han aldri har lånt en eneste krone av Eirik Jensen, sier Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til Dagbladet.

Advokat Hagen sier til VG at han er uenig i at Jensen har endret forklaring og legger til at det er veldig lite av det Cappelen sier som harmonerer med opplysningene fra Jensen.
- Avvik på mange punkter Etterforskningsleder Øyen er klar på at det er avvik på mange punkter mellom forklaringene til vitnet Cappelen og siktede Jensen.

- Det er avvik på mange punkter mellom forklaringene til vitnet og siktede i avhørene til nå. Det gjenstår flere avhør og flere temaer som vi ikke ønsker å gå inn på. Vår jobb er å etterforske alle sider av saken, både til gunst og ugunst for den siktede, sier Øyen.

Hun vil ikke si hva de tenker om Jensens troverdighet utover denne ene forklaringen.

- Hva vi mener om hans troverdighet ellers i saken og om andre temaer ønsker vi ikke å gi noe vurdering av nå, det er for tidlig i etterforskningen å kunne si noe om det, sier hun.

Blant temaene han er konfrontert med er økonomi og hans kontakt med Gjermund Cappelen.

- Vi vil ikke si noe om hvor lenge vi mener kontakten mellom dem har vært, men vi mener det har vært over et lengre tidsrom, sier Øyen, uten at hun ønsker å konkretisere det til måneder eller år.

- Burde forstå Onsdag skrev Dagbladet at Jensen fortviler fordi han ikke kjenner grunnlaget for siktelsen mot seg om grov korrupsjon ti uker ut i etterforskningen fordi store deler av etterforskningen er klausulert (krever innlogging).

- Han føler at det er meget vanskelig å forsvare seg i saken når han ikke får fullt innsyn i grunnlaget for mistanken mot seg. Verken han eller jeg får tak i hva han konkret er mistenkt for, annet enn at det hevdes at han har gjort seg skyldig i grov korrupsjon, sa Hagen, som mener det går på rettssikkerheten løs.

Spesialenheten for politisaker varsler at klausuleringen vil bli stadig mer opphevet etter som Jensen blir konfrontert i avhør, men mener Hagen, som har innsyn, bør forstå.

- Advokaten har innsyn i hele saken. Etter mitt syn kommer grunnlaget for siktelsen klart fram der. Både tingretten og lagmannsretten har vært enig med spesialenheten om at det er skjellig grunn til mistanke. Så vi tenker advokaten burde være i stand til å se dette, sier Øyen til Dagbladet.

Hagen svarer at han ikke ønsker en offentlig ordkrig med etterforskningslederen.

- Jeg konstaterer at Cappelen har slengt ut noen formidable tall om innførsel og godtgjørelse til polititjenestemannen som jeg tror gir liten troverdighet både hos spesialenheten og i domstolene, sier Hagen til Dagbladet.

Samleside Jensen-saken her.

UENIGE: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker og Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, er uenige i flere ting i saken, blant annet om Jensen har endret forklaring om penger og om det kommer klart frem i etterforskningsmaterialet hva siktelsen om grov korrupsjon begrunnes i. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UENIGE: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker og Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, er uenige i flere ting i saken, blant annet om Jensen har endret forklaring om penger og om det kommer klart frem i etterforskningsmaterialet hva siktelsen om grov korrupsjon begrunnes i. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer