SISTE MULIGHET: I dag eller i morgen får Eirik Jensen sin siste mulighet til å overbevise retten om hans uskyld. Han hadde ikke bestemt seg for om han vil benytte seg av muligheten da han forlot retten i går. Foto: Bjørn Langsem
SISTE MULIGHET: I dag eller i morgen får Eirik Jensen sin siste mulighet til å overbevise retten om hans uskyld. Han hadde ikke bestemt seg for om han vil benytte seg av muligheten da han forlot retten i går. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Jensen-saken

Eirik Jensen har forberedt et siste framstøt mot juryen

I dag er det siste dag av prosedyrene mot Eirik Jensen (61). Den tidligere politilederen kan bli den siste som får ordet.

Spesialenheten ba juryen i Borgarting lagmannsrett om å finne Eirik Jensen skyldig på alle punkter om grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Da 61-åringen selv forlot Oslo tinghus like før klokka 16.00 i går ettermiddag, var han imidlertid i bedre humør, selv om han vet godt at saken mot ham nå er inne i sin avgjørende fase.

JENSEN: Forsvarer John Christian Elden mener prinsippet om at rimelig tvil må håndheves strengt, og dermed komme tiltalt tilgode. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

I dag skal forsvarerne være ferdig med sin prosedyre, der de argumenter for Jensens uskyld. Deretter skal Spesialenheten komme replikker, som forsvarerne kan svare på det. Replikken og duplikken kan først komme fredag.

Et siste støt

På tirsdag skal lagdommer Kristel Heyerdahl holde sin rettsbelæring før juryen på ti personer trekker seg tilbake og avgjør skyldspørsmålet. Sju av ti av må svare «ja» på dommerens spørsmål om Jensen skal bli kjent skyldig.

Jensen selv kan imidlertid sette inn et siste støt overfor retten. Alle tiltalte i norske straffesaker har rett til å komme med en sluttkommentar før retten heves.

- Vi vet du har sittet og forberedt et sluttinnlegg. Har du bestemt deg for om du skal holde det eller ikke?

- Nei, det har jeg ikke, sier Jensen til Dagbladet etter at gårsdagens prosedyrer ble avsluttet.

JENSEN: Prosedyrene i rettssaken mot Eirik Jensen har fortsatt i dag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Pool Vis mer

- Jobber som et team

Han forteller at han og advokatene har jobbet som et team.

- Jeg har kommet med innspill fra dag én. Jeg følger med på hva som blir sagt i prosedyrene, og så skal jeg nå hjem og forberede spørsmål som jeg skal sende til advokatene. Dette er nå et teamwork fram til prosedyrene er avsluttet, sier Jensen.

- Har dere fått fram noe vesentlig i dag?

- For meg har det det. Jeg synes at de har gjort et godt stykke arbeid fram til nå, sier den tidligere politimannen.

BEDRE HUMØR: Eirik Jensen var i tilsynelatende bedre humør da han forlot rettslokalet i går enn på tirsdag. Foto: Bjørn Langsem
BEDRE HUMØR: Eirik Jensen var i tilsynelatende bedre humør da han forlot rettslokalet i går enn på tirsdag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På spørsmål om han opplevde gårsdagen som lettere enn tirsdagen, da Spesialenheten prosederte hele dagen, svarer han:

- Jeg satt i samme kuleregnet på morgenen i dag, men det at vi får overta stafettpinnen og stille de kritiske spørsmålene, er en mer positiv opplevelse, sier han til Dagbladet.

Angrep fra aktoratet

Kuleregnet han sikter til var da Spesialenheten argumenterte for at Jensen var styrt av Cappelen, at han tok imot penger av hasjbaronen og at kommunikasjonen mellom dem ikke kunne bety noe annet enn et kriminelt samarbeid.

Pengene ble også et viktig tema.

SKYLDIG: Spesialenheten mener juryen må finne Eirik Jensen skyldig på alle punkter. Foto: Bjørn Langsem
SKYLDIG: Spesialenheten mener juryen må finne Eirik Jensen skyldig på alle punkter. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Den eneste kontantbeholdning han hadde da han ble pågrepet var penger han har mottatt fra Cappelen. Kan det være tilfeldig at det er slik? At alle pengene hans er brukt opp og at den knappe resten han har igjen kan spores til Cappelen? spør Spesialenheten-sjef Jan-Egil Presthus.

Jensens forsvarere kom aldri til pengene, men argumenterte sterkt for at de mener beviskravet ikke er oppfylt

- Ikke ført bevis

John Christian Elden gikk til kraftig motangrep på påtalemyndighetens framstilling av saken.

- Det avgjørende punktet er naturligvis at det ikke er ført, eller knapt forsøkt å føre bevis for at Eirik Jensen har medvirket til noen som helst av de 20 innførslene som er oppramset i tiltalebeslutningen, sa Elden i retten.

PROSEDYRENE: Dagbladets kommentator oppsummerer aktoratets prosedyre i saken mot Eirik Jensen. Aktoratet går hardt ut mot Jensens troverdighet så langt i prosedyrene. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

I løpet av dagen utfordret han Spesialenhetens krav til bevis for domfellelse og det han mener er Spesialenhetens mangelfulle etterforskning.

Videre gikk han til angrep på Gjermund Cappelens troverdighet, og mener at hasjbaronen hele tida tilpasser historiene sine etter forgodtbefinnende.

- Gi Cappelen et halmstrå og han bruker det på alle mulige måter for å spinne det, også på steder der det må være uriktig. Formålet må være å belaste, sier forsvareren.

JENSEN: Tiltalte Eirik Jensen beskriver dagen med aktoratets prosedyre i retten som tøff. Video: Trym Mogen Vis mer

- Eventyr

Han refererte videre fra sin egen utspørring av Cappelen i lagmannsretten, hvor han stilte spørsmål om hva hasjbaronen tenkte om det å lyve.

- Hvordan resonnerer han når han skal lyve? Hvordan lager han sine eventyr? Han tar noe og bygger ut fra det, sier Elden.

- Hva er det egentlig Spesialenheten eller Cappelen mener Jensen har gjort som skal være medvirkning til innførsel ved alle disse 20 tiltalepunktene? Hva er det som gjør at Jensen hadde forsett da det ble innført narkotika?

- Cappelens forklaringer er svært sprikende, skiftende og veldig endrede, sier Elden i retten.

Elden påpeker at det er forskjell på å være «medviter» og «medvirker» når han nå går gjennom rettspraksis for medvirkning i straffesaker. Han problematiserer også hvorvidt juryen skal komme fram til spørsmålet om forsett.

- Sånn som vår tiltale er bygget opp, må du ha positiv kunnskap om hver og en av postene. Det holder ikke med en generell handling som kan oppfattes som medvirkning. Det forutsetter at man vet og har kunnskap om noe, sier han om tiltalen.

- Husk det menneskelige

Forsvarerne mener i tillegg at det bare er rykter at Asker og Bærum hele tida har visst om Gjermund Cappelens rolle som hasjbaron. Elden sa også han får en vond smak i munnen fordi han mener Spesialenheten skaper et bilde av at Jensen ikke skulle drive med informantvirksomhet etter 2011, selv om det var jobben hans i det hemmelige prosjektet, som da var i ferd med å bli lagt ned.

Medforsvarer Sidsel Katralen avsluttet prosedyren noe emosjonelt.

- Prøv å danne dere et bilde av Eirik Jensen som person, på godt og vondt. Husk på det menneskelige. Man har denne innbitte politimannen som på vegne av oss alle er villig til å gå langt, sier Katralen.