Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen i retten: - Det ble en del av en ung manns erfaring at «cash is king»

Under forklaringen henvendte han seg direkte til Gjermund Cappelen, for første gang siden saken startet.

FORKLARER SEG: Eirik Jensen forklarer seg i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORKLARER SEG: Eirik Jensen forklarer seg i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eirik Jensen, som i Oslo tingrett ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til import av 13,9 tonn hasj, forklarer i Borgarting lagmannsrett om sitt lange politiliv.

Følg saken direkte her

For å belyse saken på best mulig måte har Jensen med seg et manus som hjelp.

- Jeg skal nå sammenfatte et politiliv over tretti år på en dag. Det er ikke helt enkelt. Jeg har måttet strukturere meg. De som kjenner meg vet at det ikke er min beste side, sier Jensen.

Jensen har delt opp forklaringen sin i flere kapitler, og vil snakke litt om politikarrieren, oppturer og nedturer, seirer og tap. Han sier også at det er et kapittel om Gjermund Cappelen.

- Det blir nok interessant, sier han.

- Jeg har fått passet påskrevet i en lang periode, og nå skal jeg prøve å gi min forklaring på hva som er reelt. Denne forklaringen vil være mer utfyllende enn tidligere avgitt forklaring, sier han.

- Tøff periode

Han forteller at det har vært en tøff periode for ham og familien etter at den knusende dommen falt i tingretten. Han sier at han ikke var psykisk der han burde vært da han forklarte seg i tingretten.

- Etter dommen falt, som ikke gjorde situasjonen noe enklere, gikk det en liten faen i meg for å si det på godt norsk. Jeg var i en bølgedal. Psykisk langt nede. Men likevel aldri vært min legning å gi opp et håp om å få fram min sannhet.

Han forteller videre at han brøt ut av tåkedottverden han levde i. Han begynte å trene igjen og bygde opp en annen psyke enn han hadde i tingretten.

- Jeg leste ikke saksdokumenter. Det kan jeg love at jeg har gjort nå. Det gjør at jeg ser ting jeg ikke har sett. Og for meg er det viktige observasjoner, og jeg tror de kan bli ganske utslagsgivende. Jeg tror jeg kan gi et bedre helhetsbilde av hva saken dreier seg om, det var jeg ikke i stand til i tingretten.

DAG TO: – Vi er mer aktive i dette forsvaret her. Vi skal ikke ha bevisførsel på at det er tvilsomt at han er skyldig. Vi skal bevise at han ikke er skyldig, sier Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Rykter og påstander

- Det mest kompliserte et menneske kan utsettes for er rykter og påstander. Det er på en måte umulig å imøtegå dem. Men jeg skal love at jeg skal bygge opp et bilde av min politikarierre, tilværelse og Gjermund Cappelen. Jeg må sette ord på det, slik at det blir forståelig, sier Jensen.

Han forteller det paradoksale her, er at han nå skal stå og prate om en kilde/informant. Det har vært et av hans heftigste prinsipper at han ikke gjør det.

- Nå gjør jeg det. Samtidig føler jeg meg litt ansvarlig for at en del av politiets skjermede arbeidsoppgaver må bli et tema. Det valgte ikke jeg, det gjorde motparten. De utfordret meg. Men jeg ønsker ikke å bli en som blåste alle politiets arbeidsmetoder.

- Historikken må nå fram, for å danne et bilde av hvem denne underlige figuren er. Jeg hadde ønsket at forklaringen skulle gå for åpne dører. Vi har nå kanskje funnet en løsning som funker. Det får vi se på.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

- Cash is king

Jensen starter selve forklaringen med å snakke om sin egen oppvekst og ungdomstid på Nesodden, og at han begynte å fiske og dykke.

Han sier han var en pest og en plage for den lokale lensmannen på grunn av trimma mopeder. Han gjentar også historien fra tingretten om at han ble en kremmer som tjente penger på fisk, dykking og mopeder.

- Det ble en del av en ung manns erfaring at «cash is king».

Denne delen er viktig bakgrunn for hans forklaring om at han alltid har hatt en kontantøkonomi, og at han har drevet med mye kjøp og salg på loppemarkeder og Finn.no. Dette er hans forklaring på for eksempel at han gjorde mange pengeinnskudd.

- Når man skal snakke om økonomien min skal man helst huske alt, alt ned til tusenlappen. Det er ikke like enkelt. Man husker de store, men sjeldent de små – men her er det små gjort til store poeng.

Han forteller at hans mor og far har vært omsorgsfulle, og fulgt opp økonomisk med forskudd på arv, penger til oppussing, akutte hendelser og gaver.

- Når man driver i bransjen så er det sånn at «cash i is king» – Noen ganger er det «break-even», eller så tjener man noen lapper.

- Aldri prøvd narkotika

Han forteller også at det var mange som brukte narkotika på Nesodden under oppveksten, og at han mistet klassekamerater i overdoser.

- Jeg veit ikke om folk trur det, men jeg har aldri testa narkotika. Jeg likte øl, jeg drakk øl. Det var min festrus. Jeg er glad i øl, og det begynte ganske tidlig da, for å si det sånn, sier Jensen.

Jensen går etter hvert over til å nevne et hus han kjøpte i 2005 sammen med sin daværende samboer.

- Vi skal komme tilbake til det, sier han.

Spesialenheten mener Cappelen organiserte og påkostet en baderomsoppussing der, som er en del av korrupsjonstiltalen.

Satte blikket i Cappelen

Eirik Jensen forteller også om familielivet sitt, og om sin første datter som han fikk i 1985. Deretter fikk han en sønn med en annen kvinne.

Da Jensen nevnte kvinnens navn, snakket han for første gang i rettssaken direkte til Gjermund Cappelen:

- Du vet hvem det er, Cappelen, sa Jensen og kikket rett på ham.

- Vi skal komme tilbake til det, sier Jensen.

- Cappelen og jeg har på en måte vært gjennom mye av det samme når det gjelder utfordring med barn. Det vil jeg også komme tilbake til, sier han.

- Jeg gjorde et valg. Jeg valgte bort ungene mine. Det er ikke en floskel, men det er en sannhet. Jeg gjorde et valg, men jeg angrer på det nå.

JENSENS FORKLARING Torsdag 30. august skal Eirik Jensen forklare seg om den hemmeligstemplede virksomheten han gjorde i sin tid som politimann. - Denne forklaringen vil ha stor påvirkning for ankesaken videre, sier Jensens advokat, John Christian Elden. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hele Norges coronakart