Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Eirik Jensen kontrollerer ikke Gjermund Cappelen. Det er omvendt

Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder i dag sluttprosedyre i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

ENESTÅENDE SAK: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder sluttprosedyren i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Alfheim la mye vekt på hvor profesjonell Gjermund Cappelen var. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder i dag sin avsluttende prosedyre i saken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) og hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

PÅ TILTALEBENKEN: Eirik Jensen i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Eirik Jensen i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Statsadvokaten er påtalemyndighet i saken mot Cappelen, som allerede har erkjent straffskyld for innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha betalt Eirik Jensen minst 2,1 millioner kroner i bestikkelser. Påtalemyndigheten mener Jensen hjalp Cappelen med smuglingen, mens den tidligere politilederen nekter straffskyld.

Alfheim skal i dag argumentere for hvorfor de mener Cappelen er skyldig i omfattende narkotikainnførsel og korrupsjon i det som er den 65. dagen i rettssaken.

- Enestående

- Vi har ikke tidligere hatt et sånt omfang til behandling i rettssystemet, og ingen liknende konstellasjon der man har fått hjelp av en politimann. En politimann som også har jobbet med narkotikabekjempelse. Slik sett er saken enestående, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim i retten i dag.

Hele 122 vitner er blitt ført i saken, og dokumentene i saken har strukket seg til 6000 sider. Eirik Jensen ankom Oslo tingretts sal 250 i godt humør i dag ti minutter før retten ble satt klokka 12.00. Han smilte og fleipet med fotografene. Cappelen ankom kort tid etterpå.

Cappelen er allerede dømt for befatning med et drøyt tonn hasj i den såkalte oppbevaringssaken, som leder av en hasjliga. Straffen hasjbaronen får i den saken vil først bli avgjort i saken der han sitter tiltalt med Jensen.

ERKJENNER: Gjermund Cappelen har allerede erkjent innførsler og grov korrupsjon i retten. Han var i godt humør da han ankom retten i dag før statsadvokat Lars Erik Alfheim begynte sin argumentasjon for hvorfor Cappelen er skyldig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ERKJENNER: Gjermund Cappelen har allerede erkjent innførsler og grov korrupsjon i retten. Han var i godt humør da han ankom retten i dag før statsadvokat Lars Erik Alfheim begynte sin argumentasjon for hvorfor Cappelen er skyldig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Det vil bli lagt ned felles påstand om straff mot de to etter Spesialenhetens sluttprosedyre i morgen.

Alfheim redegjorde for Cappelens profesjonelle nettverk og oppbygning. Han understreker at Cappelen var sjefen for narkovirksomheten.

- Han har en politimann på innsiden. Dersom retten mener Eirik Jensen har påvirket til det styrker det også tiltalten mot Gjermund Cappelen for innførsler

- Cappelen er tydelig sjef i nettverket. Han kontrollerer de andre i nettverket. Eirik Jensen kontrollerer ikke Gjermund Cappelen. Det er omvendt.

- Skal ikke forkaste bevis

- Enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Men det er en svært vesentlig detalj dere må få med dere. Vurderingen skal dere først gjøre når dere ser bevisene under ett. Ikke underveis. Dere skal ikke forkaste bevis med å vurdere hvert enkelt bevis. Da vil dere nesten alltid ende med å frifinne. Det kan være lett å glemme dette, sier Alfheim.

Statsadvokaten bruker mye av tida i innledningsforedraget på å gå gjennom hvordan Cappelen driftet hasjligaen sin og kontakten mellom ham og de andre medlemmene.

Trolig vil han trekke paralleller mellom denne kontakten og kontakten Cappelen hadde med den tidligere politilederen Eirik Jensen.

- At Spesialenheten ikke avlyttet bilen til Cappelen kan skape en tvil hos dere. Det er forståelig, men det er bare relevant om det skaper en tvil hos dere fordi dere ikke vet hva som ble sagt i bilen. Vet ikke hva som ble sagt da Cappelen plukket opp Eirik Jensen etter at hundre kilo hasj ble stjålet i Sørkedalsveien. Det trenger dere heller ikke å vite. Skille det relevante fra det irrelevante, sier Alfheim.

I sitt innledningsforedrag i retten sa Alfheim at påtalemyndigheten ikke mener Gjermund Cappelen er en lystløgner, som Jensens forsvarere flere ganger har stilt spørsmål om og antydet at han derfor kan ha snakket Jensen inn i saken. Jensens forsvarere har også antydet at Cappelen har ønsket strafferabatt ved å snakke inn Jensen. Aktoratet har nektet for at Cappelen har hatt noen avtale.