Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen nekter nye avhør av frykt for lekkasjer

Ny begrunnelse for avhørsnekt.

ØNSKER IKKE NYE AVHØR: Eirik Jensen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØNSKER IKKE NYE AVHØR: Eirik Jensen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av denne måneden er det et år siden den profilerte politioverbetjenten Eirik Jensen ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

I oktober i fjor, fire og en halv måned etter at Jensen ble løslatt, ble han også siktet for medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Spesialenheten for politisaker ønsket da nye avhør av ham. Det ønsket ikke Jensen, ifølge sin forsvarer Jens-Ove Hagen fordi han ikke fikk innsyn i dokumentene i saken, og dermed ikke fikk vite grunnlaget for anklagene mot ham. Jensen nekter straffskyld.

- Nå er det kommet til et punkt, i anstendighetens navn, at man må gi ham innsyn i anklagene, sa Hagen til Dagbladet.

Frykter lekkasjer Nå har polititjenestemannen fått innsyn, opplyser Hagen til Dagbladet. Men det er fortsatt ikke aktuelt med nye avhør.

- Han har nå tilgang til alle dokumentene i sin sak, bortsett fra en del dokumenter som gjelder Cappelens narkotikasak, som er tatt inn også i denne saken. Men vi har gitt spesialenheten klar beskjed om at det ikke under noen omstendighet er aktuelt med nye avhør, sier Hagen.

- Hvorfor ikke?

- Det er for vår del tilstrekkelig å vise til de omfattende lekkasjene i saken helt fra starten og inntil ganske nylig, til og med fra dokumenter som har vært stemplet som strengt konfidensielle.

- Er det din eller Jensens avgjørelse?

- Vi er enige om dette.

- Er en del av dette en frykt for lekkasjer fra hans egne avhør?

- Det sier seg selv at opplysninger som han måtte gi i avhør i stor grad er av svært sensitiv art fra hans polititjeneste, og som han ikke kan risikere at kommer på avveie. Det er bare et tidsspørsmål før Cappelen og hans forsvarer får tilgang til samtlige saksdokumenter nå som Cappelen er siktet for korrupsjon.

Nekter straffskyld Den narkotikasiktede hasjsmugleren Gjermund Cappelen har i avhør hevdet at Jensen bistod med opplysninger og hjelp som gjorde det mulig for ham å smugle inn store mengder hasj. Jensen benekter dette.

Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, bekrefter overfor Dagbladet at de har avklausulert alle dokumentene i saken.

- Vi tar til etterretning at han fortsatt ikke vil forklare seg. En siktet har ingen forklaringsplikt til Spesialenheten, sier Øyen, som sier de søker å klarlegge de faktiske forholden «på raskest mulig måte uavhengig av politimannens forklaring».

Hun vet ikke når etterforskningen vil sluttføres.

- Det gjenstår fortsatt noe arbeid før vi kan kan trekke konklusjoner, sier Øyen.

Kommer med bok Jensen ble løslatt fra varetekt i juni i fjor. 5. mars kommer han med boka «På innsida. Historien om mitt politiliv», som gis ut av Kagge Forlag. Forlaget har varslet at han vil fortelle hvordan han ledet noen av de største prosjektene i oslopolitiet. Arrestasjonen og mistankene vil også bli en del av historien. Arbeidet med boka ble startet før Jensen ble pågrepet.

Dagbladet lyktes i går ikke med å komme i kontakt med Cappelens forsvarer Benedict de Vibe.

FORSVARER: Jens-Ove Hagen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORSVARER: Jens-Ove Hagen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer