VITNET: Einar Aas var vitne i rettssaken mot Eirik Jensen. Aas har vært leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt - og var Eirik Jensens leder fra 2009 til 2013. Nå er politiinspektøren leder for Asker politistasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNET: Einar Aas var vitne i rettssaken mot Eirik Jensen. Aas har vært leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt - og var Eirik Jensens leder fra 2009 til 2013. Nå er politiinspektøren leder for Asker politistasjon. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eirik Jensen om den bitre krangelen med sjefen: - Du er en feig faen

Einar Aas navn nevnes en rekke ganger i den rykende ferske boka om Eirik Jensen. Det var ikke Aas klar over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forfatter Torgrim Eggen skriver i boka «Forbindelsen» om Eirik Jensens beskrivelser av sin tidligere sjef Einar Aas.

Forfatteren gjengir Jensens meninger om deres samarbeid i politiet, og Aas som person, og han refererer også deler av Aas' vitnemål for retten.

«Jeg er litt nysgjerrig på hvordan Jensen har opplevd møtet med sin gamle sjef, og suger tak i ham i en pause dagen etter», skriver Eggen om dagen etter at Aas har vitnet, og fortsetter:

ANKER: Eirik Jensen anker dommen på 21 år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANKER: Eirik Jensen anker dommen på 21 år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Aas har ikke noen faglig bakgrunn, sier Jensen. Han har aldri drevet med etterretning, han har bakgrunn fra ordenspolitiet. Så han er ikke kvalifisert til å mene så mye om hvordan slikt arbeid skal utføres».

- Ingen kommentar

Einar Aas forteller til Dagbladet at han ikke visste at Eggens bok skulle komme ut fredag.

- Har du blitt kontaktet av forfatteren?

- Nei.

- Har du fått mulighet til å kommentere noen av påstandene som kommer i boka?

- Nei, ikke før du ringer meg nå, svarer Aas.

Om avsnittet der Jensen sier at Aas mangler faglig bakgrunn, sier Aas til Dagbladet:

- Jeg har absolutt ingen kommentarer til det. Og jeg lever fortsatt godt uten å kommentere den slags heller.

Tok opp samtale

Dette er imidlertid ikke eneste sted i boka han får gjennomgå. I kapittelet «Klabb og babb på jobb» refererer Eggen blant annet til da det i retten ble spilt av en 90 minutter lang samtale mellom Aas og Jensen, som Jensen hadde tatt opp uten at Aas visste om det, i april 2013.

I samtalen kom det tydelig fram at Jensen og hans daværende sjef, Aas, var uenig om mye.

Eggen skriver at det bak «kulissene for samtalen har funnet sted en nokså alvorlig arbeidskonflikt, en trakasseringssak der Jensen engasjerte en advokat, noe som merkelig nok ikke bringes opp i eksaminasjonen av Aas».

I februar 2012 ble Jensen fjernet som leder for gjengbekjempelse og spesielle operasjoner, og erstattet av politioverbetjent Torstein Holand. Einar Aas satte ned foten for godt.

Hemmelig prosjekt

Jensen var forbanna. Følte seg mistenkeliggjort og trakassert. Han kontaktet Politiets Fellesforbund, som hyret inn sin faste advokat Jens Ove Hagen. HR-direktøren i Oslo-politiet og visepolitimester Sveinung Sponheim måtte inn for å rydde opp. Etter flere meklingsmøter og trusler om å gå til retten, ble Jensen «sparket oppover», og inn i politimesterens rådgivende stab, slik Dagbladet Magasinet skrev i januar i år.

Eggen skriver også at årsaken kanskje kan være at utgangspunktet var hendelser i det nasjonale prosjektet, som ikke ble snakket om i retten.

Dagbladet har også tidligere skrevet at årsaken til uenigheten mellom Jensen og Aas startet da det hemmelige prosjektet strandet.

I boka skriver Eggen videre at det ifølge Jensen i løpet av dette prosjektet «inntraff en hendelse som kunne eskalere til å avdekke og spolere prosjektet - og føre til at menneskeliv gikk tapt».

- Feig faen

Han skriver at Jensen gikk til Aas med dette, slik at han igjen kunne bringe det videre.

«Aas forsto at det var prekært. Men da måtte han ta en konfrontasjon med noen et hakk over ham i hierarkiet, utenfor Politihuset, og det ønsket ikke Aas. han er redd for autoriteter, mener Jensen. Han ville heller sitte på gjerdet og avvente, se om dette gikk bra», skriver Eggen og fortsetter:

«Jensen satte pekefingeren i brystet på ham. «Du er en feig faen», sa han. «Du viker når vi trenger deg». Einar Aas svarte med å fortelle om hvordan han hadde vasset gjennom risåkre fulle av lik i Kambodsja, hvordan folk brøt sammen og brekte seg til høyre og venstre, mens han selv bare marsjerte rett gjennom. Jensen skulle tenke litt over hvem han kalte feig».

Når Dagbladet leser opp avsnittene for Einar Aas og spør om han ønsker å kommentere dem, svarer han:

- Jeg har overhodet ingen kommentar til den type beskrivelser, og lever god med å unnlate å kommentere det.

Han ønsker heller ikke å kommentere det at denne boka nå har kommet ut i bokhandlerne.

Forlaget Kagge svarer ikke på Dagbladets spørsmål om Aas burde blitt forelagt påstandene fra Jensen før utgivelsen.

- Vi er enig med politiinspektør Einar Aas om at dette er beskrivelser av ham, sier forlagssjef Anne Gaathaug til Dagbladet.

KNUSENDE DOM: Eirik Jensen var tiltalt for blant annet narkotikavirksomhet og grov korrupsjon. Han dømmes skyldig og får en dom på 21 år i fengsel. Han har to uker på å bestemme seg for om han vil anke. Video: NTB Scanpix. Vis mer