Eirik Jensen bytter advokat

Eirik Jensen om Elden-vrakingen

- Jeg har følt meg som en bitteliten brikke i et stort spill, sier Eirik Jensen til Dagbladet.

VRAKER ELDEN: Eirik Jensen vraker John Christian Elden som advokat. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VRAKER ELDEN: Eirik Jensen vraker John Christian Elden som advokat. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det ble lørdag kveld kjent at ekspolitimann Eirik Jensen har byttet ut sin mangeårige advokat John Christian Elden med Sigurd Klomsæt.

- Eirik trenger en advokat som er genuint engasjert. Det kan ikke være slik at en klient ikke føler seg sett/hørt av sin egen forsvarer, skrev Jensens samboer Ragna Lise Vikre i en SMS til Dagbladet i helga.

Dette sier Eirik Jensen om advokatbyttet:

- Jeg støtter det Ragna har sagt. Jeg har følt meg som en bitteliten brikke i et stort spill. Jeg har følt at jeg er bakerst i køen, og har kommet med innspill som advokaten velger bort. Det går i en periode, men ikke når resultatene blir dårlige, sier han til Dagbladet på telefon fra Kongsvinger fengsel.

- Frustrerende

Jensen forteller at Elden og hans advokatteam har hatt tilgang på materiale som han hevder viser vesentlige feil og mangler ved etterforskningen, men at dette ikke har blitt brukt av advokaten.

- Det har vært frustrerende, sier Jensen.

- GLAD: John Christian Elden sier han er glad for at det kommer nye øyne på saken. Her er han avbildet med Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- GLAD: John Christian Elden sier han er glad for at det kommer nye øyne på saken. Her er han avbildet med Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

John Christian Elden sier til Dagbladet at han er glad for at det kommer nye øyne på saken - og en person som har mer tid enn ham.

- Jensen er en god mann som fortjener mer kontakt enn det vi har kunnet gjøre med kun ukentlig kontakt etter dommen. Jeg kan fortsatt ikke se at det er grunnlag i bevisene for dommen for medvirkning til narkotikainnførsel, og med en erfaren advokat som kollega Klomsæt, håper jeg han greier å belyse det godt, skriver Elden i en e-post til Dagbladet.

KONGSVINGER FENSEL: Eirik Jensen løslates ikke fra Kongsvinger fengsel. Reporter: Tharald Halvorsen. Video / foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I et nå slettet Twitter-innlegg trakk advokat Brynjar Meling sammenlikningen med å bytte fra en ny Mercedes G-klasse til «en Ford Taurus 1973-modell som bare går på to sylindere, men som lager jævlig støy pga. hull i potta og fri eksos».

Søndag benektet imidlertid Meling overfor Dagbladet at tweeten handlet om Klomsæt, Elden og Jensen. Han ville heller ikke utdype hvorfor han har valgt å slette den, eller kommentere den på annen måte.

Støtter Klomsæt

Eirik Jensen er blant dem som har merket seg Twitter-meldingen.

- Til det vil jeg si at å bli overkjørt av en lydløs bil er en forferdelig opplevelse. Jeg foretrekker å høre at bilen kommer slik at jeg kan hoppe til side og få en god opplevelse.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Brynjar Meling mandag, men har ikke fått svar.

Sigurd Klomsæt er en av advokatene i Norge som har fått gjennomslag i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) flest ganger. I 2012 mistet han advokatbevillingen midlertidig, på grunn av lekkasjer i 22. juli-saken.

Eirik Jensen forteller at han kjenner seg igjen i Sigurd Klomsæt.

- Jeg er som Klomsæt. Han har skuddhøl i renommeet sitt. Men han kaller en spade for en spade, og det brukes mot ham. Jeg kjenner meg igjen i det. Av og til må man stå i kruttrøyken. Så kan folk evaluere det på hver sin måte. Jeg har blitt kalt utradisjonell som politietterforsker, men jeg har fått resultater. Det har Klomsæt også, sier Jensen.

TAR OVER: Sigurd Klomsæt tar over som Jensens forsvarer. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAR OVER: Sigurd Klomsæt tar over som Jensens forsvarer. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Vært ukonvensjonell

Jensen ble i fjor rettskraftig dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling. Han jobber for å få saken gjenopptatt. Nå er det Klomsæt som skal bistå i dette arbeidet.

- Jeg kjenner Eirik fra tidlig 90-tallet. Han er en polititjenestemann som på sin vei har erfart motarbeidelse og sjikane fra misunnelige kolleger og andre. Eirik har vært ukonvensjonell, men det ble akseptert av hans overordnede, sier Klomsæt til Dagbladet.

Han legger til:

- Avhørene, og særlig «Ila-samtalene», er allerede i fokus i mitt arbeid med EMD-klage og begjæring om gjenåpning. Å krenke lovregler og menneskerettigheter er av Kommisjonen en del av begrunnelsen for gjenåpning av Baneheia-saken. Krenkelsene er ikke mindre alvorlig i saken og angrepene mot Eirik Jensen, sier Klomsæt, som i en årrekke representerte Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, som nå har fått saken gjenopptatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer