FÅR DOMMEN: Mandag klokka 09.30 starter dommeren å lese opp dommen mot Eirik Jensen (60). Og Jensen må være til stede under hele forkynnelsen - enten han vil, eller ei. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR DOMMEN: Mandag klokka 09.30 starter dommeren å lese opp dommen mot Eirik Jensen (60). Og Jensen må være til stede under hele forkynnelsen - enten han vil, eller ei. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Eirik Jensen om oppmøteplikt i retten: - Skuffende

Mandag får Eirik Jensen dommen mot seg. Han skulle ønske han selv kunne velge om han måtte møte opp eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Korrupsjons- og narkotikatiltalte Eirik Jensen (60) sier i et intervju med Dagbladet at han ønsker at han hadde hatt muligheten til å selv velge om han skal møte opp i retten mandag for å få forkynt dommen mot ham og Gjermund Cappelen - eller ikke.

Jensen er forpliktet til å møte i Oslo tingrett mandag for å høre dommen. Han er tydelig på at han helst skulle hatt muligheten til å velge om han skulle møte opp.

- Jeg hadde ikke sett for meg at de skulle kreve det, og synes det er spesielt. I mange andre saker blir dommen forkynt til tiltaltes advokat, som så tar det videre, sier Jensen til Dagbladet.

- Det er en menneskelig side ved dette som de ser bort fra, og jeg synes det er skuffende at de ikke kan ta hensyn til det. Det skal direkteoverføres, det blir et jag etter «hvordan reagerte han», det blir ikke noe rom igjen for noe personlig, sier Jensen.

Retten bestemmer

Ifølge regelverket er det ikke opp til Jensen å avgjøre om han skal være til stede i tingrettens sal 250 mandag klokka 09.30.

Han har en plikt til å møte opp, forteller tingrettsdommer Ina Strømstad.

- En tiltalt som er innkalt til en domsavsigelse har en plikt til å møte, og vedkommende kan pågripes om han/hun ikke kommer, sier Strømstad, som sitter i dommernes mediegruppe.

TINGRETTSDOMMER: Ina Strømstad. Foto: Lise Åserud / Scanpix
TINGRETTSDOMMER: Ina Strømstad. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Hun forteller at det er ingen gode grunner til å ikke møte i retten til en forkynnelse av en dom, bortsett fra sykdom. I så fall vil retten enten innkalle den tiltalte til ny domsavsigelse, eller forkynne dommen på annen måte.

- Men det er retten som bestemmer hvordan en domsavsigelse skal foregå, og det er ikke opp til en tiltalt å si at det ikke passer ham/henne - eller at vedkommende ikke har lyst, sier hun og fortsetter:

- Det er bare i de største sakene at vi bruker forkynning i rettsmøter, blant annet fordi det er ressurskrevende. Det mest vanlige er at en tiltalt møter på et kontor i tingretten og får dommen i hånda.

- Eirik Jensen er stevnet for retten, sier Jensens forsvarer, advokat Arild Holden, til Dagbladet.

Det betyr at Jensen er pålagt å møte.

Ønsker ikke foto

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

Rettssaken mot Jensen og Cappelen varte i drøye fire måneder. I løpet av de 68 rettsdagene var Jensen borte én dag.

Under Spesialenhetens prosedyre i mai i år valgte den tidligere politilederen å ikke høre på aktor Kristine Schilling. I stedet plugget han hodetelefonene inn i sin hvite Iphone, og lyttet til podkaster om saken.

Det er satt av fire timer til at rettens administrator Kim Heger og tingrettsdommer Sven Olav Solberg skal lese opp dommen.

Jensen har via sin advokat sagt at han ikke ønsker å bli fotografert eller avbildet i retten i løpet av disse timene.

- Annerledes

Dersom en tiltalt ikke møter til en forkynnelse av en dom, er det i utgangspunktet heller ingen vits i at dommerne leser opp dommen, forteller Ina Strømstad ved dommernes mediegruppe.

- Det vil jo normalt da ikke være noen der å forkynne for, sier hun.

- I denne saken er det annerledes, ettersom det er to tiltalte, så dommen mot Jensen og Cappelen vil nok bli lest opp uansett, legger hun til.

- Dersom Jensen ikke møter - hva vil da skje?

- Da er alternativet å forkynne dommen for ham på en annen måte. Det kan være å sende den i posten, eller at politiet forkynner den for ham personlig, ved for eksempel å kjøre ut til ham og levere et eksemplar, sier Strømstad.