PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

Eirik Jensen pågrepet i rettssalen

Høydramatisk da tre sivilkledde politimenn fra Spesialenheten pågrep Jensen i retten midt under en klem med samboeren Ragna Lise Vikre.

Publisert

Eirik Jensen ble pågrepet rett etter at retten ble hevet til pause klokka 10.00 i dag.

Tre sivilkledde menn kom inn døra i rettssalen akkurat da Jensen og samboer Ragna Lise Vikre ga hverandre en klem. Begge hadde tårer i øynene under klemmen.

Dagbladet sto tett på da en av mennene som kom inn døra opplyste Jensen om pågripelsen.

«Eirik, jeg er fra Spesialenheten»

Live-published photos and videos via Shootitlive

«Eirik, jeg er fra Spesialenheten og informerer deg om at du nå er pågrepet», sa den ene politimannen fra Spesialenheten.

Den tidligere politimannen, som ble dømt til 21 års fengsel, kom nærmest med et lite grynt da pågripelsen skjedde. Han og de tre mennene fra Spesialenheten gikk imidlertid rolig inn i aktørsonen og inn på bakrommet i Oslo tinghus.

SE NÅ: Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel. Følg utviklingen live på Dagbladet TV! Vis mer

Kort tid før retten ble satt etter pausen, kom Jensen inn igjen i salen. Han følger nå domsavsigelsen gjennom dagen fra tiltalebenken. Han har nå status som pågrepet og en av tjenestemennene fra Spesialenheten sitter ved siden av ham i rettssalen.

Han vil bli framstilt for fengsling etter at dommen er lest opp.

- Det er et spesielt skue, og det noterer vi, sier Jensens forsvarer John Christian Elden om pågripelsen i salen.

Eirik Jensen ville ikke kommentere etter pågripelsen. Han virket oppgitt på tiltalebenken under opplesningen.

Forsvarer Elden sier de må respektere dommen, men at de er uenig i den.

- Han er misfornøyd med resultatet, sier Elden om Jensens reaksjon.

SØVNLØS: Eirik Jensen sin samboer, Ragna Lise Vikre, forteller at de ikke har fått spist eller sovet den siste tiden. Video: Trym Mogen Vis mer

Allmenhetens rettsfølelse

Lagdommer Halvard Leirvik opplyser at de har fått henvendelse fra Spesialenheten om at varetektsbegjæringen skal behandles av lagmannsretten. Han antyder at det kan være riktig at det skjer for tingretten først, siden Jensen skal kunne ha mulighet til å anke til lagmannsretten.

Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten for politisaker sier at de mente det var grunnlag for å pågripe Jensen umiddelbart, fordi de mener han ikke bør være på frifot, av hensyn til allmenhetens rettsfølelse.

Det er en såkalt rettshåndhevelsesarrest.

- Hva skjer nå med Eirik Jensen?

- Han kan følge forhandlingene videre.

Frykter ikke flukt

Jensen vil bli framstilt for varetektsfengsling i etterkant domsavsigelsen.

- Spesialenheten er fornøyd med at lagmannsretten har vurdert bevisene på samme måte som oss, sier Kleppe om dommen på 21 års fengsel.

De mener ikke det var fare for at Jensen ville forsøke å unndra seg straff.

Dagens dom mot Eirik Jensen er i utgangspunktet endelig når det gjelder skyldspørsmålet.

Men han har mulighet til å anke saken til Høyesterett. Det han kan anke er straffutmålingen, saksbehandlingen og lovanvendelsen.

Enstemmig

Han ble enstemmig funnet skyldig i både grov korrupsjon og narkotikakriminalitet av Borgarting lagmannsrett.

Hasjbaronen Gjermund Cappelen, som Jensen er dømt for å ha hjulpet med hasjsmugling til Norge og mottatt store summer i korrupsjonspenger fra, dømmes til 13 års fengsel.

Eirik Jensen satt på bakerste benk på tiltalebenken under opplesningen i sal 250 i Oslo tinguhus, bare drøye to meter unna Gjermund Cappelen.

Enstemmig dom

Jensen sukket høyt og kikket ned i bordet da slutningen ble lest opp. Han blir også dømt til å tåle inndragning på 1,4 millioner kroner. Det er over dobbelt så mye som da han ble dømt i Oslo tingrett. Der ble han dømt til inndragning av 667 800 kroner.

De sju dommerne i Borgarting lagmannsrett - med to fagdommere og fem lekdommere - mente enstemmig at Jensen var skyldig.

Mindretallet av dommerne i Borgarting lagmannsrett ville dømme Jensen til 20 års fengsel, mens flertallet ville dømme ham til 21 år, som ble utfallet. Det ble dermed dissens under spørsmålet om straffskyld i lagmannsretten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer