LANSERER BOKA: Eirik Jensen og Erling Kagge, fotografert på vei fra forlagslokalene til Krimfestivalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANSERER BOKA: Eirik Jensen og Erling Kagge, fotografert på vei fra forlagslokalene til Krimfestivalen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Eirik Jensen skrev boka for barna sine: - Man gjør noen valg i livet. Kanskje uten å se konsekvensene av dem

Eirik Jensen håper politifolk, politikere, pressefolk og at hans nærmeste leser boka hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Eirik Jensen intervjues nå live på krimfestivalen (startet 11.45), følg med direkte her.

(Dagbladet): Da den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen presenterte sin bok «På innsiden» i dag, sa han at han håpet både folk i politiet, politikere og pressefolk skulle lese kritikken hans mot utviklingen i politiet. Han sa også at han delvis hadde skrevet boka for sine egne to barn, som nå er voksne.

- Hva mener du med det?

- Det er et ømt tema for meg å snakke om. Men man gjør noen valg i livet. Kanskje uten å se konsekvensen av dem. Jeg var tidlig veldig dedikert i det jeg drev med på jobb. Og jeg var kanskje ikke  like mye til stede som vanlige fedre. Det har jeg fått tilbakemeldinger på i ettertid. Det sliter jeg med, den tida kan jeg ikke ta igjen. En av grunnene til at jeg sa ja til å skrive boka, er at de nå er så voksne at de kan lese dette og gjøre sine refleksjoner, sier han.

- Hang og dinglet Jensen skriver i boka at hans ambisjon var et narkotikafritt Oslo. Han sier han håpet å kunne bidra, også slik at faren for at hans egne barn skulle rammes kunne reduseres. 

- Du hadde det målet. Så ble du pågrepet i februar i fjor. Hvordan opplevdes det?

- Jeg registrerte at noe skjedde, men ikke hva med en gang. Det var et sjokk. Jeg ble ikke lagt i bakken, men de gikk rett på, som normal prosedyre. Jeg ble helt iskald. Jeg visste ikke hva det var for noe, og jeg prøvde å finne ut hva som skjedde. Jeg fikk ikke vite noen ting. Jeg følte jeg ble løftet fra bakken, og hang og dinglet i en snor.

- Komplott? Jensen skriver selv at han kan ha blitt utsatt for et komplott, som endte med at han ble siktet for grov korrupsjon og senere medvirkning til narkotikainnførsel. Han ønsker ikke å si hvordan han kan ha blitt lurt.

- Men jeg vet hva jeg har gjort og ikke gjort, og det vil komme for en dag. Det er det som holder meg oppe. Jeg har ikke snudd alle kortene mine, men en dag vil jeg gjøre det, sier Jensen.

- Hva er det med miljøene du har jobbet med, og bakgrunnen din som gjør at folk skal tro på deg?

- Hvis du er en god fotballspiller, så vil du bli takla hardt. Slik føler jeg det litt. Jeg har tross alt pådratt ganske mange en del fengselsår, og vet at jeg ikke er populær blant alle. Det er en kalkulert risiko i denne bransjen, og jeg har levd i mange år med at ting kan skje. Jeg kan ikke trekke noen konklusjon om hva som har skjedd før jeg er konfrontert med det. Nå skjønner jeg ingenting, sier han.

- Alt tåler dagens lys - Du skriver i boka at du ikke kunne gjøre noe som ikke tålte dagens lys, fordi noen da ville få en «en bend på deg». Har du satt deg i en situasjon som gjør deg sårbar?

- Jeg har ikke det. Hadde jeg gjort det, ville avisforsidene vært fulle av folk som kom med sannhetsutsagn. Jeg har kjørt fair play mot alle jeg har hatt med å gjøre. Jeg har gjort det jeg skal gjøre. Jeg har strukket noen strikker, men jeg har ikke vært på den gale sida. I min verden må du balansere på kanten, og det er vi bedt om fra høyeste hold. Så er det retten som avgjør om det vi gjør er innafor.

- Er det noen som har prøvd å presse deg?

- Det er ingen som har presset meg noen gang. 

- Informant I boka skriver Jensen om en person han omtaler som «Henrik». Dette er Gjermund Cappelen (48), den selvutnevnte hasjbaronen som har forklart at Jensen har hjulpet ham med innførselen av «flere tonn» hasj over lang tid mot millionbetaling.

Jensen omtaler ham som sin mestproduserende informant. Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, reagerer på denne framstillingen, og sier Cappelen har forklart at kontakten mellom de to handlet samarbeid om innførsel av hasj.

- «Henrik» vet dere ikke hvem er, er det Jensen vil si om ham.

I boka skriver han at han hjalp ham med flere tjenester. 

- Jeg har hjulpet mange kriminelle med mange utfordringer. Jeg har vært på Nav med gjengfolk. Og det er mellom meg og dem. Det er det som har gjort at jeg har kommet på innsiden, som jeg skriver om i boka. Jeg er ingen A4-politimann. Jeg gir alle en sjanse.

- Ble sviktet I boka kommer Jensen med krass kritikk av enkelte ikke navngitte sjefer i Oslo-politiet, og at han hadde sjefer som ikke var der da han trengte det i forbindelse med et samarbeidsprosjekt hvor han kom i en utsatt posisjon. 

- Ble du sviktet?

- I den setningen ble jeg det. 

- Hva skjedde?

- Det får du aldri vite. Men det var en heavy opplevelse, og det stred mot det jeg tenker om ledelse. Jeg har stått opp for gutta jeg har ledet. Stått opp for dem hvis de har glemt et våpen der de ikke skulle eller hvis noe har dukket opp.

Dagbladet forsøkte i går å få Oslo-politiet til å svare på Jensens kritikk, men politiet har ikke tatt stilling til om de ønsker å kommentere saken eller ikke.

- Tøft i varetekt - Du hadde venner og fiender i politiet før pågripelsen. Hvordan har det vært etterpå?

- Jeg har vært veldig heldig med at jeg har en håndfull kollegaer, og han jeg kaller livlegen, som er tett på. Hadde jeg ikke hatt dem, kunne dette hatt et helt annet utfall.

- Hvordan har du det nå?

- Det var tøft å sitte i varetekt, og jeg ble sjuk. Det er tøffe påstander. Jeg hadde vært på den andre siden hele tiden. Det henger så mye i lufta, og det skrives så mye som plukkes ut av sin sammenheng, og det slår utrolig. 

- Ting jeg ikke burde ha gjort - Er det noe du angrer på? Har du gjort noe du ikke burde ha gjort?

- Det er ting jeg ikke burde ha gjort. Det er ting jeg kunne ha gjort annerledes. Men det handler ikke om hovedanklagene i saken mot meg. 

Jensen nekter straffskyld, og er klar på at han ikke har gjort noe straffbart.

- Hva tenker du om en eventuell rettssak, ser du fram til å forklare deg?

- Jeg har ikke noe problem med å forklare meg der. Men jeg tenker konsekvens. Og ikke nødvendigvis for meg.

Jensen er i boka lite inne på straffesaken mot ham, men beskriver pågripelsen, tida på glattcelle, månedene i varetekt og om tilværelsen som påstått kriminell.

• Dagbladets anmeldelse: Umulig ikke å like Eirik Jensens joviale stil.

HADDE ET BUDSKAP: Eirik Jensen kritiserte utviklingen innen politiet da han lanserte sin bok «På innsiden» hos Kagge forlag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HADDE ET BUDSKAP: Eirik Jensen kritiserte utviklingen innen politiet da han lanserte sin bok «På innsiden» hos Kagge forlag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
BOKKLAR: Boka, som har fått gode anmeldelser, er ute i butikkene i dag. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BOKKLAR: Boka, som har fått gode anmeldelser, er ute i butikkene i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer