<strong>TILTALT:</strong> Eirik Jensen, som tidligere hadde en lederrolle i Oslo-politiets innsats mot organisert kriminalitet, er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikaforbrytelse. Ifølge påtalemyndigheten har han medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen, som tidligere hadde en lederrolle i Oslo-politiets innsats mot organisert kriminalitet, er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikaforbrytelse. Ifølge påtalemyndigheten har han medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen til Dagbladet: - Jeg kommer ikke til å spare noen

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen varsler at han «må snakke om store, hemmelige nasjonale prosjekter» når saken mot ham kommer for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har vært lojal mot systemet i 32 år. Jeg har trodd at systemet vil behandle meg rettferdig. Men nå ser jeg at jeg ikke kan han tiltro til det. I dag har de vist kortene sine. Da har ikke jeg noe annet valg enn å vise mine, sier Eirik Jensen til Dagbladet.

- Jeg er ingen bitter mann. Men hansken er kastet, og jeg må nå bryte mange av mine selvpålagte kodekser. Med de konsekvenser dette måtte medføre. Dette er tungt, sier Jensen.

Han fikk i dag beskjed om at han er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikaforbrytelse. Spesialenheten for politisaker mener han har medvirket til at Gjermund Cappelen kunne smugle inn 13,9 tonn hasj, og at han har fått penger og verdier for 2,1 millioner kroner tilbake.

Eirik Jensen har hele tiden nektet all skyld. Nå går han et steg videre: Han sier han har hatt ryggdekning for all kontakten han har hatt med Gjermund Cappelen siden midten av 90-tallet og utover.

- Ikke noe «one man show» - Jeg kom i kontakt med ham i en sak han satt i. Etter det ble han en del av et informantnettverk, som vi begynte å bruke fra 90-tallet og utover, for å ha oversikt over ulike kriminelle miljøer, sier Jensen.

- Fra øvre påtalemyndighet og nedover har de visst hva jeg har gjort. Jeg har hatt ledere i politiet som hele veien har gitt meg rammevilkårene for det jeg har gjort de siste 25 årene, sier Jensen.

- Ledelsen har tatt det som en selvfølge at vi har vært villige til å gjøre det vi har gjort. Jeg har måttet møte folk ingen andre har turt å møte. Jeg har måtte ta tøffe valg. Jeg har måttet gå foran, og utviklet hele fagfeltet med informantbehandling.

- Kontakten med ham har ikke vært et one man-show. Det er ikke noe jeg har kjørt solo, og det er det flere som har forklart seg om til Spesialenheten.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Riksadvokatens kontor om disse påstandene fra Jensen. Det har ikke lykkes Dagbladet å få noen slik kommentar i kveld.

Nasjonale hemmeligheter Jensen sier at han nå må forberede seg på å fortelle hvem som har visst hva, hvilke klarsignaler han har fått og hva informasjonen han sier han har fått av Cappelen har blitt brukt til.

- Jeg har ikke ønsket å snakke om informanter eller metodene vi har brukt. Men nå må jeg tenke på meg selv. Jeg må snakke om store, hemmelige nasjonale prosjekter og hemmeligheter, noe jeg ikke har ønsket å gjøre. Det kommer til å bli tungt og komplisert, men jeg kommer til å måtte gjøre det for å forsvare meg, sier han.

- Det kommer til å bli saker av dette. Det kommer til å komme store omveltninger, og jeg kommer ikke til å spare noen, sier han.

- Det er noen som har ønsket å gjemme denne informasjonen. Men nå må jeg dra det fram for retten og folket.

- Kodede meldinger Han sier det kan komme til å komme fram informasjon om for eksempel Flydropp-saken og Rasool-rettssaken.

- Hvordan forklarer du SMS-ene som er nevnt i tiltalen?

- Det er kodede meldinger som handler om informantvirksomheten. Jeg har forklart dem i en 14 sider lang rapport for Spesialenheten. I avhør fikk jeg de presentert en for en, og det var vanskelig å huske hvilken sammenheng de var sendt i. De handler om ting vi jobbet med i prosjekter for seks-sju år siden og framover, sier Jensen.

- Jeg har ikke ønsket å forklare meg om hva kodene har vært knyttet til. Men det må jeg nå. Dette blir ikke enkelt for Cappelen heller. Nå må jeg bli konkret i retten. I avhørene måtte jeg holde igjen, sier han.

Han sier han opplever at Spesialenhetens etterforskning har vært ensidig.

- Jeg har ikke tillit til Spesialenheten. De har ikke kompetanse på det jeg har jobbet med, sier Jensen.

Han ser fram til å forsvare seg når saken kommer for retten i august.

- Jeg føler ikke at slaget er tapt, på ingen måte. Folk får tro hva de vil. Det jeg nå beskyldes for er noe jeg har kjempa mot i 32 år.

<strong>LEDET GJENGPROSJEKT:</strong> Eirik Jensen, med politiinspektør Iver Stensrud og politiadvokat Olav Hovstad fra Oslo politidistrikt under en pressekonferanse der de orienterte om en aksjon mot et gjengmiljø i Oslo. Jensen ledet på det tidspunktet Oslopolitiets innsats mot gjengkriminalitet.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LEDET GJENGPROSJEKT: Eirik Jensen, med politiinspektør Iver Stensrud og politiadvokat Olav Hovstad fra Oslo politidistrikt under en pressekonferanse der de orienterte om en aksjon mot et gjengmiljø i Oslo. Jensen ledet på det tidspunktet Oslopolitiets innsats mot gjengkriminalitet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer