Eirik Jensen tiltalt for innførsel av 13,9 tonn hasj siden 2004

Hasjdømte Gjermund Cappelen er medtiltalt for narkotikakriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Riksadvokaten har avgjort at den tidligere polititoppen Eirik Jensen skal tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Han er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013. Han er også tiltalt for å ha tatt i mot verdier for 2,1 millioner kroner.

Jensen nekter straffskyld, og hans forsvarer Arild Holden sa i dag at klienten ser fram til å forsvare seg i retten. Arild Holden sier han er profesjonelt forundret over tiltalen og omtaler den som «frisk».

- Vi mener det er klare svakheter i saken, sa Holden.

• Les hele tiltalen her

Det er hasjdømte Gjermund Cappelen sin forklaring har vært sentral for etterforskningen av Jensen. Cappelen er tiltalt for innførsel av 16,2 tonn hasj, og Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier han ikke er overrasket over tiltalen.

- Dette er ikke overraskende. Det er en forskjell når det gjelder narkotikaforholdet mellom de to, for Cappelen starter saken i 1993, mens for Jensens del i 2004. Det er hva de mener å kunne ha tilfredsstillende bevis i tillegg til Cappelens forklaring, sier de Vibe.

«Feriemodus over hele linja» I tiltalen beskriver Spesialenheten samarbeidet mellom Jensen og Cappelen slik:

«I egenskap av polititjenestemann ved Oslo politidistrikt hadde han en tjenestlig kontakt med Cappelen fra våren 1993, og opparbeidet et tillitsforhold til ham. Fra 2004 var han villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, bl.a ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomhten, og derigjennom kunne redusere risikoen for at denne ble avslørt».

Det var informasjon som om Cappelen til ulike tider var i myndighetenes søkelys, om politiets arbeids- og ressurssituasjon i bestemte perioder, om narkotikatransporter var stanset av politi/tollvesen og lignende, heter det i tiltalen.

«Informasjonen ble gitt i møter, ved e-post eller per telefon, ofte ved bruk av tekstmeldinger/e-post med tilsynelatende tilforlatelig innhold, som f.eks "kontroll her", "stille, "solskinn", "stille og sol", "feriemodus over hele linja", "kontoret er tynt bemannet", "det er meldt knallvær", "en mann i grøfta, skal se på skadene på bilen", eller lignende, som kunne være viktig informasjon for Cappelen», heter det i tiltalen.

I tiltalen listes det opp 21 ulike hasjinnførsler fra 2004 til 2013, som Spesialenheten mener Jensen medvirket tli. To av disse ble stanset og beslaglagt: 177 kilo  fra Nederland som ble avdekket i en tollkontroll på Svinesund 6. juni 2012, og 186 kilo fra Danmark, som ble beslaglagt av politiet i Sverige 24. mai 2013. 

Advokat Arild Holden mener det ikke er grunnlag for bevisene i tiltalen.

2,1 millioner kr I alt er Jensen tiltalt for medvirkning til innførsel av 10,2 tonn hasj, mens Cappelen er tiltalt for innførsel av til sammen 16,2 tonn hasj.
Jensen er også tiltalt for grov korrupsjon. Spesialenheten mener han har mottatt verdier på til sammen 2,1 millioner kroner, inkludert oppussing av et bad til en verdi av 292 500 kr i 2005/2006. Jensen skal ikke ha klart å framskaffe kvitteringer på denne jobben, og har forklart det med at håndverkeren han brukte nå er død.

Jensen tiltales også for ulovlig våpeninnehav av to Krag Jørgensen rifler og en Haenel automatrifle, en Walter pistol, en Colt revolver, en Brno rifle,  og en Brevet Nagant revolver, samt en del ammunisjon. Disse skal ha vært oppbevart i et kjøkkenskap, innerullet i en madrass og innerullet i klær, ifølge tiltalen.  

Advokat Benedict de Vibe sier Cappelen er fornøyd med at hans forklaring tilsynelatende i all hovedsak er lagt til grunn.

- Han er fornøyd med å ha fremstått som overbevisende, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer