Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen tok ut bokpengene han fikk før Spesialenheten rakk å ta beslag i dem. - Derfor dere er så pissed på meg

Beskriver seg selv som en kremmer med kontantøkonomi, nekter for at pengene stammer fra Cappelen.

FORKLARER SEG: Eirik Jensen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Eirik Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensen blir i dag stilt en rekke spørsmål i retten om privatøkonomien sin. Mot slutten av utspørringen fikk han spørsmål om hva han gjorde med noe av pengene han fikk fra Kagge forlag for de to bøkene han har gitt ut hos dem.

- Det har samme funksjon som det dere nå synes er så mystisk.

- Det er derfor dere er så pissed på meg for at jeg tok ut de pengene, sier Jensen.

Spesialenheten for politisaker forsøkte å ta beslag i royaltypengene, og har også varslet at de vil ta beslag i framtidige bokinntekter. Jensen forklarer i dag i retten at han har hatt behov for kontanter liggende i tilfelle han på grunn av trusler eller liknende plutselig må dra avgårde, og ikke etterlate seg elektroniske spor.

Kontantinnskudd

Spesialenheten for politisaker mener Eirik Jensen fikk store kontantbeløp av hasjimportøren Gjermund Cappelen, for hjelp og informasjon som gjorde ham i stand til å smugle inn tonnevis av hasj til landet.

De mener mistanken styrkes av at Jensen har satt inn en rekke småbeløp på konto, gjerne ned i 4-5000 kroner, som blant annet ble satt inn i bank i butikk, og at han til sammen har hatt tilgang til over en million kroner i kontanter. Hjemme hos ham fant de også 34 000 kroner, som han fikk av Gjermund Cappelen. Ifølge Cappelen betaling for det kriminelle samarbeidet, ifølge Jensen tilbakebetaling av et lån.

- Var de 34 000 kronene vi beslagla det siste delen av din kontantbeholdning? spør Schilling.

- Du prater så fort nå og det er sikkert en grunn til det. De pengene skal jeg forklare meg om på et seinere tidspunkt. Det kan godt hende at jeg har hatt mer penger tilgjengelig enn de 34 000 kronene.

- Hvor mye penger da?

- Det vil jeg ikke svare på.

- Hvor da? spør aktor, uten å få svar.

Tingrettsdommer Kim Heger spør om Jensen vil utdype noe rundt dette spørsmålet, om han har mer penger.

- Jeg visste at jeg hadde penger tilgjengelig fra blant annet Kagge forlag som jeg ikke hadde tatt ut.

- Har du fått penger av Kagge forlag i kontanter?

- Nei. Jeg visste at jeg hadde penger tilgjengelig i forbindelse med boka. For å ikke rote meg inn i noe, så var de 34 000 kronene de siste pengene.

- Hadde du mere cash etter at vi tok 34 000 kronene etter at vi tok beslag i 2014?

- Nei. Men et poeng er at dere fant ikke de pengene. Jeg påviste hvor de lå.

Hadde 300 - 400 000

Jensen innrømmer i retten at han har hatt mye kontanter liggende. På direkte spørsmål sier han at han kan ha hatt 300 000 - 400 000 liggende, gjemt i safer og andre hulrom i boligene han har hatt. Men han nekter for at de stammer fra Cappelen.

- Hvis du har hatt 300 000 - 400 000 liggende. Hva slags valør har det vært? spør aktor Kristine Schilling.


- Det kan være forskjellige valører. Jeg har ikke hatt mynter, men det har vært blandet. Har jeg funnet en bil på Finn til 30 000 for eksempel, kan det være tre bunker av 10 000 kroner, svarer Jensen.

- Jeg har alltid synes det var greit å ha kontanter tilgjengelig. Jeg har ikke alltid benyttet meg av bank, sier Jensen i retten.

Dykket

Han forklarer at kontantøkonomien hans startet da han gjorde småoppdrag som dykker, etter at han tok dykkerlappen som 16-åring på Nesodden.

- Hvor mye tjente du på dykking? spør spesialenhetenaktor Kristine Schilling.

- Litt forskjellig. Det kommer an på hvilket oppdrag man fikk. Dette er 25-30 år siden. Jeg tjente relativt godt og la summene til side, sier Jensen.

- Hvor profesjonell var denne dykkingen? Hvor mye tjente du på?

- Jeg dykka nesten omtrent hver eneste dag. Det var ganske mange som hadde behov for dykkere på den tiden. Da hadde vi ikke båthavn i Oslo, og båtene lå til bøye, sier Jensen om tida som ung da han bodde på Nesodden.

Han forteller at hans far også drev med dykking. I boka hans «På innsiden» skriver han at hans mor var «sekretær» og tok imot dykkeoppdrag som kom inn.

- For meg virker dette litt mer som en jordbærplukking-jobb, ikke noe man har tjent hundrevis av tusen på? spør Schilling.

- Det var en virksomhet som ga avkastning.

- Når opphørte det at du tjente penger på dykkingen? spør Schilling.

- Jeg holdt på i 30 år, og jeg begynte da jeg var 16, sier Jensen.

- Hvem har betalt deg 20 000 kroner og oppover? spør Schilling.

- Det var ikke sånne summer. Du får 1500 kroner for å hente smykker. 3000 kroner for å berge en båt, sier Jensen.

- Vi mener at de pengene du har hatt tilgjengelig i hovedsak kommet fra Cappelen. Det mener du ikke er tilfelle. Hvor kommer de fra?

- De kommer fra 30 års dykkerarbeid. Blant annet, sier Jensen, som også forteller at han har tjent penger på kjøp og salg av biler og motorsykler på Finn.

Kremmer

Jensen beskriver seg selv som en kremmer, som har kjøpt motorsykler nærmest på vrak, satt dem sammen, og solgt dem med fortjeneste.

- Kontantbeholdningen gikk opp og ned etter tilgang og forbruk. Jeg begynte også å interessere meg for motorsykler. Jeg har kjøpt sykler i deler og bygget dem om, sier Jensen.

Han sier også at han har kjøpt og solgt ulike ting på auksjoner, både i Norge og i Sverige.

Jensen mener han har hatt en helt normal økonomisk situasjon.

- Jeg lever utrolig nøkternt. Jeg er ikke opptatt av luksus eller verdigjenstander. Alt hjemme hos meg er kjøpt på Finn.no, sier han.

Han sier han også har fått en del kontanter av sine foreldre som gaver ved bursdager og jul, og i forskudd på arv, blant annet i forbindelse med oppussing og ulike prosjekter. Spesialenheten for politisaker har fått bekreftet at foreldrene hans faktisk har tatt ut en del kontanter.

Jensen sier at an tviler på kontantene han har tjent på det han kaller kremmervirksomhet har blitt oppgitt til skattemyndighetene.

Jensen er tiltalt for å ha tatt imot penger og andre fordeler fra Gjermund Cappelen til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling