Eirik Jensens siste håp knust

Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke. Dommen på 21 års fengsel er dermed rettskraftig. - Dette er trist som faen. Jeg frykter at Eirik vil komme til å gå på en stor smell, sier Jensens kjæreste til Dagbladet. Advokaten tviler på at siste ord er sagt.

- TRIST SOM FAEN: Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke. Dette betyr det. Video: Øystein Sæthre og Trym Mogen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig forkastet den korrupsjons- og narkotikadømte eks-politimannen Eirik Jensens anke.

Jensen (63) og hans advokater anket både over lovanvendelsen, saksbehandlingsfeil, inndragningen, skyldspørsmålet og straffeutmålingen.

Enstemmig forkastet

De tre dommerne i Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig forkastet anken.

Det skjer etter en over seks år lang drakamp i norsk politi- og rettsvesen etter at Eirik Jensen ble pågrepet i kjelleren på politihuset på Grønland i januar 2014.

RETTSKRAFTIG: Avgjørelsen fra Høyesterett gjør at Eirik Jensen ikke får prøvd saken sin der. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RETTSKRAFTIG: Avgjørelsen fra Høyesterett gjør at Eirik Jensen ikke får prøvd saken sin der. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Høyesterett er blitt ansett som Jensens siste håp.

Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett høsten 2017. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, der en jury i januar i fjor fant Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for narkotikakriminaliteten.

- Trist som faen

Fagdommerne i Borgarting lagmannsrett forkastet kjennelsen fra juryen. Saken gikk derfor på nytt i lagmannsretten, som dømte ham til 21 års fengsel i sommer. Den dommen blir nå stående.

- JEG SLITER: Eirik Jensen avslørte tirsdag 16. juli at han har anmeldt flere personer som har jobbet med saken mot ham. Samtidig åpner han opp om hvordan tiden i fengsel har vært. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

- Dette er trist som faen. Jeg frykter at Eirik vil komme til å gå på en stor smell, sier Eirik Jensens kjæreste, Ragna Lise Vikre, til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Jensen selv sitter fengslet i Kongsvinger nå. Hans advokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at han tirsdag ettermiddag er på vei til fengselet for å gi Jensen nyheten.

- Siste ord ikke sagt

-Vi er på vei for å underrette han om avgjørelsen fra ankeutvalget. Det er skuffende at de ikke ville åpne for behandling av saken i Høyesterett, men jeg tviler på at siste ord i saken er sagt ennå, sier Elden til Dagbladet.

SKUFFET: - Dette er trist som faen, sier Jensens kjæreste Ragna Lise Vikre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKUFFET: - Dette er trist som faen, sier Jensens kjæreste Ragna Lise Vikre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jensen vet ennå ikke ved å lese dommen hvordan han skal ha medvirket ved innførsel av hasj, og kan ikke forstå hvorfor han skal nektes å kontrollere om de telefoner og tekstmeldinger som brukes mot han er ekte og komplette, sier Elden.

Advokaten sikter da til lagmannsrettens avslag på å gi forsvarerne tilgang til telefoner beslaglagt hos Cappelen for å foreta egne analyser Ankeutvalget mener de ikke har grunnlag for å tilsidesette avgjørelsen.

Nederlag

FØLELSESLADET: Samboer til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, var tydelig preget etter gårsdagens utfall. Video: Trym Mogen Vis mer

Jensen ble pågrepet etter sommerens dom, og har blitt varetektsfengslet flere ganger siden - fram til denne endelige avgjørelsen skulle fattes. Nå kan det ventes at han snart vil gå over til ordinær soning.

Avgjørelsen er et gigantisk nederlag for Jensen og advokatteamet hans. Hasjbaronen Gjermund Cappelen, som Jensen ble dømt for å ha bistått og mottatt millioner i korrupsjonspenger av, ble i sommer dømt til 13 års fengsel.

I anken til Høyesterett, som er på vel 50 sider, der deler er hemmelige og ikke tilgjengelig for mediene, går advokatteamet til Eirik Jensen til kraftige angrep på dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Årsaken til at deler av anken er unntatt offentlighet, er at anken også omhandler de delen av saken som gikk for lukkede dører.

- Stor forsiktighet

Advokatene John Christian Elden og Sidsel Katralen mener Jensen er dømt uten bevis, og at retten bare har lagt vekt på Gjermund Cappelens forklaring. Uten at Cappelens påstander har blitt ettergått.

Høyesterett slår imidlertid hardt ned på anken. Ankeutvalget begrunner dette med at lagmannsrettens dom er velstrukturert og svært grundig.

- Til en anførsel om at lagmannsretten til skade for Jensen har anvendt et uriktig beviskrav, har ankeutvalget bemerket at lagmannsrettens domsgrunner tvert om etterlater inntrykk av at lagmannsretten har utvist stor forsiktighet ved bevisbedømmelsen, og at domsgrunnene ikke gir noe holdepunkt for at lagmannsretten ikke har latt rimelig tvil komme Jensen til gode, skriver Høyesterett i avgjørelsen.

De kritiserer også støtteskrivene til anken – særlig de som er skrevet av Jensen og hans forsvarere.

- Det er anført mye som i realiteten gjelder lagmannsrettens konkrete bevisbedømmelse, som Høyesterett ikke kan prøve, skriver Høyesterett.

63-årige Jensen, som i en mannsalder har vært en leder og frontfigur i Oslo-politiets kamp mot alvorlig gjeng- og narkotikakriminalitet, har hele tida nektet straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer