Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik (33) og Marianne (34) låner bort huset til vanskeligstilte i jula

- Marianne og jeg har en klar ide om at man ikke bare skal la det bli med tanken .

<b>ÅPNER HJEMMET: </b>«Vi vil også sørge for et godt utstyrt kjøleskap med ymse julemat etc. før vi overlater huset», skriver Eirik Lundblad og Marianne Sleire i annonsen. Huset ligger i Lommedalen i Bærum. Foto: Privat
ÅPNER HJEMMET: «Vi vil også sørge for et godt utstyrt kjøleskap med ymse julemat etc. før vi overlater huset», skriver Eirik Lundblad og Marianne Sleire i annonsen. Huset ligger i Lommedalen i Bærum. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Lundblad (33) og Marianne Sleire (34) gjør en ekstra innsats for andre denne jula. Når de reiser til Vestlandet før jul, gir de nemlig noen andre muligheten til å feire jul i huset deres.

«... Om du er i en krevende økonomisk situasjon eller på andre vis ikke har et sted der du kan samle dine nærmeste for en hyggelig julefeiring, inviterer jeg deg til å ta kontakt, tanken er å låne ut huset til noen som virkelig trenger det og kan ha glede av det fra 22./23 - 2. juledag. Vi garanterer juletre, hyggelige omgivelser og (forhåpentligvis) snø:)» skriver Eirik Lundblad i annonsen.

De lover også å fylle opp kjøleskapet før de drar.

«Vi vil også sørge for et godt utstyrt kjøleskap med ymse julemat etc. før vi overlater huset».

- Ingen grunn til at huset skal stå tomt

Eirik Lundblad har både jobbet i Leger uten grenser og Røde kors, og Marianne Sleire er dokumentarfilmskaper og har blant annet laget film fra slummen i Bucuresti i Romania. De har begge en dragning mot å gjøre noe.

- Marianne og jeg har en klar ide om at man ikke bare skal la det bli med tanken, sier Eirik.

- Vi kjøpte huset i sommer. Og så tenkte vi at det er ingen grunn til at huset skal stå tomt når vi drar til Vestlandet.

På få timer har annonsen blitt vist 50 000 ganger og delt 5000 ganger på Facebook.

De to er overveldet over responsen.

- Dette er opplagt noe som treffer en eller annen nerve, for nå renner det inn, både henvendelser fra dem som vil låne, men enda flere er hyggelige kommentarer om at dette er en flott ting å gjøre. Vi hadde ikke i våre villeste fantasier trodd det skulle bli sånn.

- Hvem kom på å fylle kjøleskapet også?

- Dette er jo ikke for noen som bor på St.Hanshaugen og har lyst på litt mer plass i jula, men for dem som kanskje ikke har de samme mulighetene. Det som gjør jula er å samle dem man vil ha rundt seg og det som hører til av mat, derfor ville vi gjerne bort en totalpakke.

- Du har erfaring med å hjelpe folk i flere deler av verden. Noen grunnregler eller råd?

- Utfra responsen som er her, er det ikke tvil om at mange har lyst til å gjøre noe. Det treffer et eller annet i folk når man ser noe konkret. Noe enda enklere som jeg vet flere har gjort, er å feire jul hjemme men invitere noen ekstra, som får være med på julaften. Eller ta med noen på hyttetur. Og hvis det blir en for høy terskel, tar Fattighuset mot og videreformidler gaver. Røde Kors, Kirkens Bymisjon og Maritastiftelsen kan man også kontakte hvis man vil gjøre noe.

To julaftener i utlandet

Eirik har tilbrakt de to siste julaftenene utenfor Norge. Et år på Filippinene under tyfonen og en gang under ebolautbruddet i Sierra Leone.

- Jeg har kjent på kroppen hvor annerledes det er å være gjest i en fremmed kultur, men også møtt kulturer som er annereldes enn våre. For der kan man garantere at man blir bedt hjem til noen som ordner og fikser og er fantastisk vertskap. Der vi kanskje i større grad bare har opplegg for oss selv.

Det er de små konkrete tingene som kan gjøre en stor forskjell for noen, mener han.

- Konklusjonen er: Gjør noe! Bare det er en barriere for mange.

- Blir det vanskelig å velge ut hvem som skal få bo der?

-Vi hadde jo ikke tenkt tanken engang for at det skulle bli en sånn respons. Når ting tar av på Facebook, tar det så voldsomt av. Det vi ser veldig tydelig er at behovet er veldig stort. Akkurat hvordan vi skal velge ut har vi ikke tatt stilling til ennå. Men tenker det er en vel så tydelig oppfordring til andre om å åpne dørene sine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!