<strong>FALSK:</strong> Martin Eisenstadt, konservativ blogger og politisk rådgiver, er i virkeligheten filmregissør med ikke altfor stor suksess. Foto: Martin Eisenstadts blogg/YouTube
FALSK: Martin Eisenstadt, konservativ blogger og politisk rådgiver, er i virkeligheten filmregissør med ikke altfor stor suksess. Foto: Martin Eisenstadts blogg/YouTube Vis mer

Eitan (39) utga seg for å være McCain-rådgiver

Og den som stod bak Palin-lekkasjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Historien om at Sarah Palin trodde Afrika var et land gikk sin seiersgang - også på Dagbladet.no.

Det var Fox News som først brakte påstandene som angivelig skulle komme fra rådgivere i McCain-leiren. Mandag denne uken fulgte tv-kanalen MSNBC opp. De kunne avsløre hvem det var i McCain-leiren som hadde lekket de lite flatterende opplysningene om Palins kunnskapsløshet.

Kilden var Martin Eisenstadt, politisk rådgiver for McCain og seniorforsker ved Harding Institute for Freedom and Democracy. Problemet er bare at denne tenketanken ikke eksisterer. Det gjør heller ikke Herr Eisenstadt.

Lurt av filmskapere
Ifølge avisa The New York Times er både Eisenstadt og tenketanken rent oppspinn, iscenesatt av filmskaperne Eitan Gorlin og Dan Mirvish. Rollefiguren Martin Eisenstadt oppstod i arbeidet med å lage en tv-serie og spilles av Gorlin selv.

39 år gamle Gorlin står oppført med noen mindre kjente produksjoner i filmdatabasen imdb.

Til å begynne med var karakteren Eisenstadt en navnløs parkeringsvakt som kjørte rundt i en bil og ytret politiske hyllester til ære for Rudolph Giuliani.

Da den tidligere New York-borgermesteren trakk seg fra nominasjonskampen i februar, fikk rollefiguren navnet Eisenstadt, ment som en parodi på tv-kanalenes politiske kommentatorer og ikke helt ulikt Michael Eisenstadt, forsker ved Washington Institute for Near East Policy.

Eisenstadt ble også utstyrt med en egen blogg, han ble forfremmet til politisk rådgiver for McCain og forsker ved det ikke-eksisterende Harding Institute for Freedom and Democracy.

Videoene, de angivelige tv-intervjuene og den angivelige BBC-dokumentaren «Den siste republikaner», ble sett av mange på internett og fikk etter hvert medieoppmerksomhet.

Så hvordan kunne både MSNBC og bloggerne gå fem på i saken om Palin og hennes Afrika-kunnskap?

- Det er et virkelig godt spørsmål, sier en lattermild Eitan Gorlin til The New York Times.

MSNBC beklager
Det var tv-ankeret David Shuster som under en politisk debatt på MSNBC fortalte at kilden bak Palin-historien hadde stått fram. Shuster hadde fått en e-post av en kollega og antok at opplysningene stemte.

- Dette ble ikke sjekket. Det burde aldri ha gått på lufta, sier talsmann for MSNBC, Jeremy Gaines, i en beklagelse fra tv-kanalen.

Også Shuster selv var raskt ute med å presisere at «det var indikasjoner på at det hele var oppspinn».

Men det er ikke bare media som har latt seg lure av duoen Gorlin og Mirvish. Det samme har bloggerne gjort, og filmskaperne sier løgnene er like mye myntet på dem, som de tradisjonelle mediekanalene.

- Med den døgnkontinuerlige nyhetssyklusen kaster de seg over alt de kan finne, sier Mirvish til The New York Times.

Flere er blitt lurt
I juli publiserte Huffington Post en sak om at McCains valgkamphovedkvarter ble nedringt av Paris Hiltons bestefar og andre i hennes familie, etter at McCain-leiren hadde produsert en video som sammenlignet Obama med kjendiser som Paris og Britney.

Også en Los Angeles Times' blogger har plukket opp opplysninger fra Eisenstadts blogg og gjenfortalte dem med lenke til bloggen.

Det samme gjorde Jonathan Stein i magasinet Mother Jones. Han blogget om Eisenstadts opptreden på irakisk fjernsyn, der han snakket om et casino i Bagdads Grønne sikkerhetssone.

Da Stein oppdaget at det hele var oppspinn, skrev han dette:

- Berømmelse til den som fant på dette. Min eneste trøst er at hvis jeg hadde like god tid som han tydeligvis har, ville jeg trolig ha oppdaget dette og spart meg selv for denne flausen.

- Fox News brukte ikke Eisenstadt
Mens sannheten om Martin Thomas Eisenstadt er kommet for dagen, gjenstår kvitt-eller-dobbelt-spørsmålet om hvorvidt Sarah Palin faktisk visste at Afrika var et land eller ikke.

Avsløringen av Eisenstadt beviser bare at han ikke var kilden for saken. Den sier ingenting om hvem det var i McCain-leiren som lekket opplysningene.

Ifølge Huffington Post skal ikke Eisenstadt ha vært Fox News' kilde.

I ferske tv-intervjuer har Palin nektet for noen gang å ha stilt spørsmål ved om Afrika er et land eller et kontinent.

- Aldri noensinne har jeg sagt: La meg se, er det et land eller et kontinent?

Og mens Palin kjemper for sin politiske framtid, kjemper Eisenstadt for sin politiske tilværelse via bloggen:

- Som alle som leser bloggen min vet, avviser jeg alle beskyldninger om at jeg ikke eksisterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer