Eiternes fri for attentat-mistanke

Tom Kimmo Eiternes (24) er Norges mest kjente nasjonalist. Nå har Politiets overvåkingstjeneste (POT) innrømmet at han har bevist sin uskyld i forhold til drapsforsøk-planer på politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor vår det hemmelige politiet avslørte at en militant gruppe nynazister hadde planlagt politiske attentater. Eiternes ble arrestert og utpekt som hovedmann.

Haugesundsmannen var i fjor vår på flukt, etter å ha stukket av etter en permisjon fra Skien kretsfengsel. Sammen med flere ungdommer i et høyreekstremt miljø, ble han arrestert og siktet etter en omfattende politiaksjon.

24-åringen ble utpekt som hovedmann i det terroristjegerne i overvåkingspolitiet mente var en militant nynazistisk kampgruppe .

POT fant våpen, kart og detaljerte beskrivelser over hvor kjente mennesker bodde, da de ransaket flere boliger.

Advokaten fornøyd

I et oppsiktsvekkende brev politiinspektør Vegard Aaløkken i POT har sendt til dommer Reidun Jardam i Oslo forhørsrett, fastslås det:

«Eiternes har sannsynliggjort at han ikke har foretatt den handling som var grunnlag for siktelsen.»
Aaløkken er bortreist og har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Advokat John Christian Elden, som representerer Eiternes, er godt fornøyd med erkjennelsen fra overvåkingspolitiet.

- Det er svært gledelig at politiet innrømmer at min klient har bevist sin uskyld, sier Elden.

Til Sør-Afrika

Den kjente advokaten mener brevet fra POT vil få en klar betydning for et eventuelt erstatningssøksmål fra Eiternes.

24-åringen bor ikke lenger i Norge, han meldte for noen måneder siden flytting til det tidligere apartheid-landet Sør-Afrika.

Selv om POT erkjenner at Eiternes har dokumentert sin uskyld, mener hysj-politiet at det ikke er grunnlag for å utbetale en erstatning til Eiternes.

- Vi gjorde rett

Til tross for at politiinspektør Aaløkken i brevet til dommer Reidun Jardam legger seg flat, mener tidligere overvåkingssjef Ellen Holager Andenæs at det var helt korrekt av politiet å aksjonere:

- Vi hadde opplysninger om en planlagt dramatisk flukt fra Ila landsfengsel, samt kjennskap om terroraksjoner mot samfunnstopper. Hadde ikke vi grepet inn på det tidspunkt vi gjorde, kunne det skjedd ting som hadde fått Berge Furre-saken til å blekne fullstendig, sier Ellen Holager Andenæs.

Hun mener overvåkingspolitiet gjorde det eneste rette.

- Alt taler for at nasjonalisten Eiternes vil få en økonomisk erstatning etter at dere arresterte og siktet ham?
- Ja vel, er Andenæs' eneste svar på det.