Eivind (26) er den første skadde i vitneboksen

Slått i bakken da han gikk forbi regjeringskvartalet ved en tilfeldighet.

BOMBEOFFER:  Eivind Dahl Thoresen går fortsatt på krykker etter at han ble rammet av Breiviks bombe 22. juli i fjor. Foto: Jacques Hvistendahl
BOMBEOFFER: Eivind Dahl Thoresen går fortsatt på krykker etter at han ble rammet av Breiviks bombe 22. juli i fjor. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens de profesjonelle vitnene i  går forklarte seg om bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet, skal de skadde for første gang i dag forklare retten om sine opplevelser.

De to første vitnene som var satt opp av aktor, er imidlertid så skadd at de har fått fritak fra vitneplikten. Den første av de skadde seg som forklarer seg blir dermed Eivind Dahl Thoresen (26).

Etter planen skulle han i vitneboksen cetter at Breivik har kommentert sakkyndigrapportene, men rekkefølgen er nå snudd om.

- Jeg tenker at det er viktig at jeg stiller opp. Og så er jeg litt nervøs og gruer meg litt. Jeg er spent på hvordan jeg vil reagere for det er ikke godt å si på forhånd, sier Thoresen om hva han tenker om å vitne i morgen.

26-åringen sier det har vært betryggende å se de profesjonelle vitnene i dag.

- Det har gått veldig bra med dem, og det har gått rolig for seg, påpeker han.

Avslutning Thoresen  forteller at han har fulgt saken i retten hver dag, men fra nå vil roe litt ned.

- Jeg ser på dette som en avslutning for min del. Etter dette kommer jeg ikke til å følge saken så mye, og det blir godt å koble litt av, sier han.

26-åringen befant seg i Grubbegata da bomben eksploderte 22. juli i fjor. Trykket løftet ham delvis opp i lufta og slang ham flere meter bortover bakken. Siden det har han vært gjennom fem operasjoner - den siste ble utført like før påske da legene fant enda en splint i beinet  hans.

-  Det er derfor jeg fremdeles går med krykker, forteller han.

- Har du forberedt hva du skal si i retten?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har fortalt denne historien sikkert 100 ganger til venner, familie og presse, så jeg tror det skal gå fint. Jeg tror ikke at jeg kommer til å få så mange spørsmål heller.

Fikk unnskyldning Thoresen er ikke ansatt i noe departement, men ble rammet av bomba da han gikk forbi ved en tilfeldighet.  På mandag sa Breivik unnskyld til ham for at han var blitt rammet.

- Da jeg hørte navnet mitt gikk det et støkk gjennom hele kroppen min, sa Thoresen om unnskyldningen.

Han har lite tro på at unnskyldningen var ektefølt.

- Jeg tenker at han sa det med en taktisk baktanke, for å gi retten et inntrykk av at han også kan vise empati. Vi vet at han er opptatt av, og har et håp om at han skal bli erklært tilregnelig, sier han.