Eivind (40) døde etter at han ble sendt hjem fra legevakta

Døde av hjerteinfarkt. Nå nektes de etterlatte erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 3. oktober i fjor døde Eivind Lorgen (40) av et hjerteinfarkt. Ifølge obduksjonsrapporten fikk han trolig infarktet ei uke før han døde. To dager før dødsfallet oppsøkte han legevakta, men ble sendt hjem med smertestillende tabletter.

Fakta-pasientskadeerstatning

  • I perioden 2001 til 2006 mottok Norsk pasientskadeerstatning (NPE) 286 erstatningskrav knyttet til kommunal legevakt. Totalt sett mottok NPE 17 442 saker i samme periode. Det ble utbetalt 14 millioner kroner til pasienter som har fått medhold etter behandlingssvikt ved legevakten.
  • Det ble fattet 193 vedtak om medhold eller avslag i saker knyttet til kommunal legevakt i løpet av åra. Det ble gitt medhold i 51 av disse sakene (26 prosent). For NPE-sakene generelt er medholdsprosenten cirka 33. 19 av de 193 sakene er registrert i gruppen «hjertesykdommer». Det ble gitt medhold i 5 av de 19
    sakene.

Nå har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) konkludert med at de etterlatte ikke har krav på erstatning.

– Nå har det gått en stund og jeg har begynt å se framover. Men det er skuffende at de ikke ser galskapen i denne saken, sier Eva Johnsen, Eivind Lorgens kone, til Dagbladet.no.

– Uka før han døde, var Eivind skikkelig dårlig. Torsdagen var han så dårlig at han gikk rett og la seg da han kom hjem fra jobb. Men selv om han la seg, sov han dårlig.

Sendt hjem med smertestillende

Eivind Lorgen hadde hatt rygg- og brystsmerter i flere dager før kona til slutt tok kontakt med legevakta.

– Han hadde vondt og sto hele tiden opp om natta, sa Eva Johnsen til Dagbladet tidligere i år.

Da Eivind Lorgen kom til legevakta, fikk han prate med legen som var på vakt. Legen målte ikke blodtrykket og tok ikke EKG. Det eneste Eivind fikk, var rekvisisjon til fysioterapi, Pinex Forte og resept på det betennelsesdempende middelet Voltaren.

MISTET EKTEMANNEN: Eva Johnsen er jevnlig ved graven til Eivind Lorgen (innfelt). – Uka før han døde, var Eivind skikkelig dårlig, sier hun. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet
MISTET EKTEMANNEN: Eva Johnsen er jevnlig ved graven til Eivind Lorgen (innfelt). – Uka før han døde, var Eivind skikkelig dårlig, sier hun. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

– Jeg måtte ta med meg hjem igjen en mann som allerede hadde hatt et hjerteinfarkt flere dager tidligere, sier Eva Johnsen.

Tirsdag etter legevaktbesøket kollapset Eivind Lorgen da han lå i senga. Kona klarte ikke å få kontakt med ham. Hun ringte 113.

– Jeg skjønte at det var hjertet, og da ble jeg redd: Jeg visste at de hadde dårlig tid, sier Eva.

Avslaget

Eivind Lorgen ble sendt til sykehuset i Ålesund. Der ble han plassert i respirator, men etter kort tid ble han erklært død. Obduksjonsrapporten - som Dagbladet har fått tilgang til - viser at han hadde hatt et større hjerteinfarkt omtrent ei uke før han døde.

I avslaget til de etterlatte fra NPE heter det blant annet:

«NPE legger til grunn de ikke med sikkerhet kan fastslå hva som var årsak til smertene Eivind Lorgen hadde da han oppsøkte legevakten den første gangen. Obduksjonsrapporten viste at han hadde hatt et hjerteinfarkt, men det er usikkert når dette har tilkommet.»

Videre heter det i avgjørelsen:

Eivind (40) døde etter at han ble sendt hjem fra legevakta

«På dette tidspunkt (da han oppsøkte legevakta, journ anm.) fremviste Lorgen ingen symptomer på hjertesykdom, og vurdering og behandling under konsultasjonen anses å ha vært i tråd med gjeldende retningslinjer. (…) Behandlingen anses derfor å ha vært i tråd med gjeldende retningslinjer, og det foreligger ikke svikt i henhold til loven (…)».

Besvimte og var svimmel

Eivind Lorgen etterlot seg kona Eva Johnsen og tre barn. Familiens advokat, Are Opdahl, reagerer på NPEs avgjørelse, og har påklaget avslaget.

I klagen skriver advokat Are Opdahl blant annet:

«Det må anses som åpenbart at de smertene Eivind Lorgen hadde da han oppsøkte legevakten 01.10.06 var som følge av høyt blodtrykk og tidligere hjerteinfarkt. Som grunnlag for dette vises det først og fremst til at Lorgen to dager etter døde av hjerteinfarkt som følge av for høyt blodtrykk».

I advokatens klage heter det også:

«Lorgen uttalte til behandlende lege at han var svimmel, og hadde besvimt ved flere anledninger forut for undersøkelsen. Videre anga han smertene ut i armene og hendene og at dette føltes som vissenhet i armer og hender».

- Må få akutthjelp

Eva Johnsen reagerer også på avgjørelsen:

- Jeg har egentlig lagt alt dette bak meg nå. Men jeg ser at Eivind burde fått hjelp den søndagen. Med så store smerter som han hadde, burde han blitt til sykehus med en gang for å se hva smertene kom av. Jeg vil ikke at noen skal bli uthengt. Men når folk er så dårlig som Eivind var, må de få akutthjelp. Det er derfor vi har legevakter. Det er rart at ingen kan vedgå det, sier Eva Johnsen.

Søndagen de dro til legevakta, ringte Eva Johnsen til AMK-sentralen for å fortelle at Eivind Lorgen trengte behandling. I klagebrevet til NPE skriver advokat Opdahl: «Lorgen ba Johnsen om å si klart fra at han følge nummenhet og vissenhet i armer og hender. Hun anser det som åpenbart at disse symptomene ble kommunisert videre til behandlingsstedet. (…) Det må legges til grunn at de symptomer Lorgen viste og kommuniserte videre var av en slik art at han burde ha vært videresendt til sykehus for nærmere undersøkelse. (…) I alle tilfeller hadde Lorgen så store smerter på tidspunktet for undersøkelsen at han burde vært sendt til Ålesund sykehus for nærmere undersøkelse/behandling. Det kan derfor ikke utelukkes at forholdene vedrørende blodtrykket og hjertet ville blitt oppdaget».

- Usikkerhet de etterlatte til gode

Advokaten mener NPE i sin avgjørelse ikke har gått grundig nok inn i sakens problemstillinger.

- Det framstår som en svært overflatisk avgjørelse. De skriver selv at det ikke med sikkerhet kan fastslås hva som var årsaken. Når det er en slik usikkerhet, så mener jeg det må komme de etterlatte til gode, sier Opdahl til Dagbladet.no.

Han mener dagens erstatningssystem har klare mangler.

- Vi får aldri prøvd disse sakene fullt ut med dagens system. Nå må pasientene eller de etterlatte gjennom to instanser, først NPE og så pasientskadenemda, før saken kan prøves rettslig. Bevismessig er dette et problem da det går for lang tid, og tidsmomentet er også en belastning for de etterlatte, sier Opdahl.

- I en åpen rettssal er det også mulig med ordentlig bevisførsel, mens det for eksempel i denne saken ikke engang er mulig for oss å gå inn og se på hva som er NPEs beslutningsgrunnlaget. Det kan hende det er en riktig avgjørelse, men det er vanskelig å si for oss ut fra det materialet som er presentert, sier Opdahl.

- Riktig behandling

NPE har ikke behandlet familiens klage ennå. I utgangspunktet mener de det opprinnelige vedtaket er riktig.

- Enn så tragisk denne saken er, så er den ganske klar i vårt system. Hovedkriteriet for å få erstatninger er at det skal ha vært en behandlingssvikt. Men i denne saken mener vi det har vært en korrekt behandling som er innenfor det som regnes som god medisinsk praksis, sier Torill Svoldal Stæhr, informasjonssjef i NPE, til Dagbladet.no.

Legevakta i Ørskog har tidligere beklaget overfor familien. Samtidig sa Lars Tore Nerbøvik, vikarierende kommunelege 1 og faglig ansvarlig for legevakta i Ørskog, tidligere i år til Dagbladet at de mener Eivind Lorgen fikk en forsvarlig behandling.

- Vi er rystet og lei oss for det som har skjedd, og ønsker å uttrykke vår medfølelse og en beklagelse overfor de pårørende, sa Nerbøvik til Dagbladet.

- Ut fra kunnskapen legen hadde der og da, så synes jeg det er en rimelig vurdering. Men etter det videre forløpet tenker en jo at en skulle gjort ting annerledes. Det ble det gjort en grundig undersøkelse, uten at vi klarte å finne noe spesielt, sa Nerbøvik.

Les mer om pasientskadeerstatning hos Norsk Pasientskadeerstatning.

SMÅBARNSFAR: Her er Eivind Lorgen, barna Erlend og Elin, og Eva Johnsen på ferie. Eivind etterlot seg i tillegg en datter.
IKKE BITTER: - Jeg har egentlig lagt alt dette bak meg nå. Men jeg ser at Eivind burde fått hjelp den søndagen.
REAGERER: Advokat Are Opdahl har klaget på avslaget fra Norsk pasientskadererstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer