Eivind blir astronaut

Eivind Almhjell vant SpaceRide-konkurransen og kan bli Norges tredje mann i rommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUSENFRYD (Dagbladet.no): Sju finalister kjempet i dag om å vinne en plass i romprogrammet hos Space Adventures i USA, i en kunnskapskonkurranse arrangert av godteriprodusenten Nidar. Kjendisastronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard kunne til slutt oppfylle en av Eivind Almhjells villeste drømmer. Nå blir han astronaut.

- Helt utrolig

- Det er helt utrolig. Jeg har selvfølgelig drømt om å sveve i verdensrommet, men det har aldri vært innen rekkevidde før nå, sier den glade kristiansunderen til Dagbladet.no.

Eivind får være med på et fire dager langt romprogram som avsluttes med en reise 100 kilometer over jordens overflate. Etter endt ferd kan han kalle seg astronaut.

Eivind er den tredje nordmannen som er booket på den første turen i regi av Space Adventures. Fra før har Ole Jakob Malmo sikret seg plass gjennom TV2-serien «Astronautene». Nylig annonserte også Chess-millionæren Idar Vollvik sine planer om å dra til verdensrommet. Han skal ha betalt en million kroner for turen.

Reiser i 2007 eller 2008

De tre nordmennene må vente noen år på rom-eventyret. Space Adventures skal etter planen starte kommersielle flygninger til verdensrommet først i 2007 eller 2008. Første tur skal vare i et par timer, der noen minutter oppleves i vektløs tilstand.

- Jeg tror det er realistisk å gjennomføre denne turen, og de som står bak har vist at de kan klare dette. Turer til rommet blir nok både vanligere og billigere om 20 år. Denne turen er nok den spede begynnelsen på noe som vil sette preg på dette århundret, sier den alltid entusiastiske Ødegaard.

SEIERSKYSS:Eivind Almhjell vant tur til verdensrommet med selvskapet Space Adventures. Her får han et kyss av kjæresten Mery Ann Susort. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SEIERSKYSS:Eivind Almhjell vant tur til verdensrommet med selvskapet Space Adventures. Her får han et kyss av kjæresten Mery Ann Susort. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Han mener sikkerheten er meget godt ivaretatt på en slik tur, som ikke kan sammenlignes med for eksempel en romferge. Dette er mer en blanding mellom en rakett og et fly. Romskipene er under bygging.

Før nordmennene reiser opp, vil ca 100 personer ha gjennomført den samme turen.

- Skeptisk

Eivind Almhjells kjæreste, Mery Ann Susort, sier at hun er litt skeptisk til å sende kjæresten på romtur.

-  Jeg er ikke så veldig begeistret for dette, men Eivind har vært veldig flink. Jeg er glad på hans vegne, selv om jeg er bekymret, sier hun.

Kunnskapskonkurransen startet 1. april og ble avsluttet i dag. Til sammen 27 personer kvalifiserte seg til semifinalen i dag, og syv gikk videre til finalen.

ASTRONAUT 2: Riking Idar Vollvik skal også til verdensrommet.
FINALEN: I finalen møtte Eivind Almhjell og Gjermund Lien fra Molde- Oppgaven var å gjette vekta av en stein.
ASTRONAUT 1: Ole Jacob Malmo vant «Astronautene» og skal til verdensrommet.