BER OM SVAR: Eivind Rindal, tidligere fylkessekretær for AUF i Nord-Trøndelag, sier tilliten til politiet styrkes ved at etaten er åpen i mediene. Her er han fotografert ved Stiklestad kirke. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
BER OM SVAR: Eivind Rindal, tidligere fylkessekretær for AUF i Nord-Trøndelag, sier tilliten til politiet styrkes ved at etaten er åpen i mediene. Her er han fotografert ved Stiklestad kirke. Foto: Sveinung U. Ystad/DagbladetVis mer

Eivind reddet 12 på Utøya - ber om et mer åpent politi

Må forklare seg på en grundig måte, og ikke med «standard politisvar», sier Eivind Rindal (23).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  23-åringen fra Tolga er en av de store heltene etter tragedien på Utøya.

Han fikk med seg elleve ungdommer til båten Reiulf, og ba dem om å legge seg ned. Mens livet sto på spill reddet Eivind Rindal (23) 12 liv.

Nå ønsker han mer åpenhet hos politiet. Rindal sier at politiet må forklare seg, og gå ut i mediene med sine betraktninger.

- Det er viktig at politietaten satser mye på åpenhet. Åpenhet fra politiets side er med på å skape tillit i befolkningen. Tilliten i samfunnet ble utsatt for den prøven den ble, og da spesielt i forhold til politietaten. Beredskapstroppen, PST og Nordre Buskerud politidistrikt må få fortalt sin historie på en god måte, og ikke isolere seg, sier Eivind Rindal.

Fremmet påstander Etter påstandene framsatt hos ABC Nyheter i går, ber Rindal politiet forklare seg i detalj om hvorfor de tenkte og handlet som de gjorde 22. juli. ABC Nyheter hevdet i går at den første patruljen som var på stedet ba sivile reise ut mot Utøya, mens patruljen selv ble på land.

- Hvordan stiller du deg til politikritikken som har kommet i ettertid? 

- Jeg tror det er viktig at vi ikke bedømmer reaksjonsmønsteret til politi og andre i lys av etterpåklokskap. I stedet må vi tenke hvilken realitet folk forestilte seg, sier Rindal.

Vil ha grundige svar Han sier at politiet, uavhengig av kritikken som kommer fram, bør svare åpent og grundig.

- Jeg håper for all del at de politimennene som var involvert går ut i media og forklarer seg på en grundig måte, så det ikke blir et standard politisvar, sier Eivind Rindal til Dagbladet.

Da Rindal selv så de frivillige i båter ute på vannet, visste han ikke om de kunne stoles på. Rindal sier samfunnet ikke må bygge sine vurderinger på etterpåklokskap.

- Jeg så båter, men visste ikke om de var sivile eller politi. Da var det enda ikke eller garantier for at det ikke skulle være medskyldige.

Usikkerhet - I tillegg så vi politi ved fergeleiet på landsida. Men utifra opplevelsene på Utøya, der personen hadde hatt på seg politiuniform, visste vi heller ikke om det var trygt, forklarer han.

Grunnet frykt for mulige medskyldige valgte i stedet Rindal å gå i land litt sør for fergeleiet. Der ble gruppa møtt av væpnet politi og ambulansepersonell. Han sier han så beredskapstroppen komme da han var i båten.

- Hvilke tanker gjorde du deg da?  

- Ikke annet enn at det gledet meg å se og notere meg at de var der. I situasjonen jeg hadde vært hadde jeg ikke reflektert over hvor lang tid det hadde gått. Men jeg visste det hadde gått en stund.

Helt nytt Også Frank Frøshaug deltok i å frakte Utøya-ungdom i land. Han kjenner ikke påstandene som er framsatt hos ABC Nyheter.

- At politiet beordret folk ut i skuddlinja er nytt for meg. Jeg og en kamerat var på baksiden av Utøya, mot Storøya. Da politiet kom ble vi bedt om å komme oss unna, forteller Frøshaug.

Hans inntrykk var at politiinnsatsen den første tida var ganske kaotisk.

- Jeg skjønner ikke hvorfor politiet har vært så arrogante i ettertid. Kan de ikke bare være åpne med hvordan det var?

TILBAKE PÅ FJORDEN: Frank Frøshaug (t.h.) deltok i redningsarbeidet. Han var ute på fjorden før Breivik var pågrepet. Her med Terje Gundersrud (t.v.). Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
TILBAKE PÅ FJORDEN: Frank Frøshaug (t.h.) deltok i redningsarbeidet. Han var ute på fjorden før Breivik var pågrepet. Her med Terje Gundersrud (t.v.). Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer