Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ekelberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manglende historiekunnskap

Vi utfordrer Dag Ekelberg på å gi eksempler på land som har utviklet sin industri gjennom frihandel uten først å beskytte den i en oppbyggingsfase.

Jeg svarer: Har dere hørt om Norge?

Norge og Sverige var fra 1870 til 1914 to av de landene i verden med høyest vekst. Begge landene fulgte en økonomisk strategi basert på eskportledet vekst og industrialiserte i raskt tempo. Begge land førte i likhet med Storbritannia en frihandelslinje som ble opprettholdt fram til 1930-tallet.

Norge har generelt gjennom historien vokst seg rikt nettopp gjennom eksportledet vekst, noe artikkelforfatterne ville ha visst, hvis de hadde bladd litt i en bok i norsk økonomisk historie.

Jeg svarer 2: Har dere hørt om Kina og India?

Disse landene utgjør jo bare 2/5 av jordas befolkning. India oppnådde katastrofalt dårlig vekst i hele perioden da landet fulgte importsubstitusjonspolitikken som artikkelforfatterne tydeligvis er tilhengere av. 1 % vekst i året fra Nehru og kongresspartiet tok over styringen etter frigjøringen og fram til 90-tallet, var neppe nok til å hjelpe Indias millioner av fattige.

Kina har likeledes opplevd eventyrlig vekst etter at Deng Xiaoping la om den økonomiske politikken og fører likeledes en strategi basert på eksportledet vekst.

Jeg svarer 3: Har dere hørt om Tanzania?

Tanzania fulgte en katastrofal økonomisk politikk under Nyerere som førte til tilnærmet økonomisk kollaps på slutten av hans presidenttid. Etter dette ble den økonomiske politikken lagt om, blant annet i form av kraftig handelsliberalisering. Etter dette har vekstraten økt gradvis og er nå oppe i rundt 5 % i året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media