Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekle småkryp bak kjøleskapet

Sjansen for at du har kakerlakker kravlende i boligen din er større enn noen gang. - Du kan finne kakerlakker de fleste steder i Norge. Nå sprer de seg selv i stedet for å bli importert fra utlandet, sier Preben Ottesen i Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vær oppmerksom

Marerittet for mange er å oppdage de svarte insektene som piler i alle retninger så snart du skrur på lyset.

- Kakerlakkene finner vi vanligvis hos bedrifter. De trives der det er varmt, fuktig og tilgang på mat. Dette kan for eksempel være på store kjøkkener, sier Adrian De Voogt i Rentokil skadedyrkontroll.

Tusener i kaffemaskin

- Vi har alle mulige typer kunder, fra hoteller til skoler til bakerier og matprodusenter. Anslagsvis rykker vi ut på 300 kakerlakkjobber årlig. En del av disse jobbene kan være ganske gufne, sier De Voogt.

- For ikke så lenge siden var vi på en jobb på et utested i Oslo. De hadde lagt merke til noen insekter som krøp rundt. Vi klarte å lokalisere disse kakerlakkene til en kaffemaskin. Da vi åpnet maskinen, tøt det ut tusenvis av kakerlakker. Mange kvier seg for å innrømme at de har kakerlakker, og venter i det lengste med å kontakte fagpersoner. Disse insektene formerer seg så raskt at det fort blir mange av dem, sier De Voogt.

Helsefarlige

- Vi kan ikke si kategorisk at kakerlakkene er smittebærere. Problemet er at de kryper rundt i alle slags forurensede miljøer og så opp i maten etterpå, sier Preben Ottesen i Folkehelsa.

- Mange får nok med seg kakerlakker hjem etter å ha vært på ferie i utlandet. Insektene er eksperter på å gjemme seg, og de er ekstremt vanskelige å finne. Så kjapt du er hjemme i boligen, vil de søke etter et egnet tilholdssted, for eksempel bak kjøleskapet. Der er det mørkt, varmt og fuktig - perfekt for en kakerlakk, sier Adrian De Voogt.

Tysk kakerlakk, som er mest vanlig i Norge, blir omtrent én centimeter lang. Den legger mellom 30 og 40 egg. Hvis forholdene er gunstige, kan en kakerlakk legge egg annen hver måned. I Bergen finnes en såkalt orientalsk kakerlakk, som blir mye større enn tysk kakerlakk. Foreløpig har ikke denne arten spredd seg.

Yngler i TV-en

- Vi har en ny type kakerlakk som har kommet til Norge de siste årene, den såkalte TV-kakerlakken. Den kalles det fordi den trives på varme, tørre steder.

- De yngler og legger gjerne egg inne i et TV-apparat. Vi har eksempler på at TV-er har kortsluttet fordi de er fulle av kakerlakker, sier Preben Ottesen.

Skadedyrkontrollselskapet Rentokil anbefaler folk som har mistanke om at de har de ekle insektene, å dra fram kjøleskap og annet utstyr på kjøkkenet for å sjekke.

- Er man i tvil, bør man kontakte profesjonelle. De fleste skadedyrbekjempere sjekker gratis, men vi anbefaler ofte kunder om å overlate utryddingen til oss, sier Adrian De Voogt.

Folkehelsa mener imidlertid at de har problemet under kontroll.

KRAVLER OG KRYPER: En limfelle brukes for å få bukt med kakerlakkene. Fellen som skadedyrutrydder Adrian De Voogt holder i handa ble satt opp på et hotell i Oslo i fjor. - Folk som tror de har utøyet i hus, bør sjekke bak maskinene på kjøkkenet, sier De Voogt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling