KINESERE BYR: Budet er på 139 kroner per aksje, som er 17,6 prosent over tirsdagens sluttkurs på 118,20 kroner. Foto: Henrik Laurvik / NTB / SCANPIX.
KINESERE BYR: Budet er på 139 kroner per aksje, som er 17,6 prosent over tirsdagens sluttkurs på 118,20 kroner. Foto: Henrik Laurvik / NTB / SCANPIX.Vis mer

Ekornes-styret anbefaler salg til kinesisk selskap

Det har kommet et kinesisk bud på Ekornes. Verdsettes til 5,1 milliarder.

Budet er på 139 kroner per aksje, som er 17,6 prosent over tirsdagens sluttkurs på 118,20 kroner. Det verdsetter det norske møbelselskapet til 5,1 milliarder kroner. Transaksjonen vil blant annet være betinget av at Qumei får kjøpe minst 55,57 prosent av aksjene.

Aksjonærer som sitter på 25,65 prosent av aksjene i Ekornes har gitt forhåndsaksept. Blant disse finner vi Nordstjernan AB, Stian Ekornes og enkelte andre medlemmer av Ekornes-familien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.

Budet tilsvarer en premie på 28,4 prosent i forhold til volumvektet snittpris de siste 60 handelsdagene.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Eksisterende produksjon i Norge, USA, Vietnam og Thailand er planlagt opprettholdt og de velkjente merkene Stressless, IMG og Svane vil bli videreført.

Qumei er et selskap engasjert i utvikling, produksjon og salg av innredning i mellom- og premiumsegmentet og annet tilbehør til hjemmet. Qumei ble børsnotert på Shanghai Stock Exchange i 2015 og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

Kan innkassere en halv milliard

Blant de største aksjonærene finner vi seks medlemmer av Ekornes-familien.

Berit Ekornes Unhjem, Gunnhild Ekorners Mertens, Torill Anne Ekornes, Kjetil Ekornes, Kari Inger Ekornes og styremedlem Stian Ekornes eier totalt 3.440.473 aksjer i selskapet, noe som tilsvarer en eierandel på rundt 9,3 prosent.

Dersom oppkjøpet går igjennom, vil disse dele totalt 478,2 millioner kroner.

De to førstnevnte, som eier 2,9 prosent hver av selskapet, vil følgelig sitte igjen med mest.

Største eier er det svenske familieeide investeringsselskapet Nordstjernan er største eier med 17,2 prosent av aksene.

Om kineserne får tilslaget, vil investeringsselskapet innkassere rett under 884 millioner kroner for Ekornes-aksjene sine.

Folketrygdfondet, nest største eier i Ekornes, vil få 538 millioner kroner for eierandelen sin på 10,5 prosent som tilsvarer snaut 3,9 millioner aksjer.

- Nye vekstmuligheter

- Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Grunnlegger og styreleder i Qumei, Ruihai Zhao, sier han har fulgt Ekornes med stor interesse i mange år, og at denne budprosessen er første steg i Qumeis strategi for internasjonal vekst.

Ekornes-navnet består

- Vi er svært opptatt av å ivareta verdien som ligger i Ekornes-navnet og selskapets kjente merker. Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes’ kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina. Vi anerkjenner at de ansatte i Ekornes har spilt en nøkkelrolle i selskapets suksess, vi er opptatt av stabilitet og kontinuitet i bedriftskulturen og vil ivareta den gode relasjonen til de ansatte. Vi ønsker å bidra å utvikle Ekornes videre gjennom å dele vår kunnskap og kompetanse innen digital markedsføring og forbrukerinnsikt, sier Zhao. Han opplyser at man allerede har diskutert ytterligere investeringer i forskning og utvikling, blant annet ved det eksisterende senteret i Sykkylven.

- Vi er stolte over å kunne introdusere Ekornes sine produkter til det sterkt voksende kinesiske møbelmarkedet. Vi har samarbeidet tett med skandinaviske møbeldesignere i 20 år, og Ekornes vil ytterligere styrke vår skandinaviske profil. Samtidig vil vi bruke vår kunnskap og teknologi til å øke salget i de markedene Ekornes allerede er til stede i. Ekornes vil bli en spydspiss i Qumeis internasjonale ekspansjon, sier Zhao.

- Prisen er fair

- Når budet er på 139 kroner per aksje og vi har kursmål på 140 kroner, så er det jo nesten sånn at de ber oss om oppdraget om å skrive «fair value opinion». Det virker som om de har brukt vår analyse, sier sjefanalytiker i Norne Securities Karl-Johan Molnes til Hegnar.no.

- Når det forekommer et bud, er det alltid noen som vil be om mer, et naturlig instinkt hos noen. Det kan jo godt hende det blir til at man betaler noen kroner mer, det vet man jo ikke. Det kommer jo bare an på forhandlingene mellom de ulike partene, sier Molnes.

- Prisen er fair, det bekrefter regnestykket vi har gjort i vår analyse.

Andre økonominyheter:
Bensinprisen nærmer seg 17 kroner!
Selvaag: Boligsalget har tatt seg betydelig opp