Eks-AUF-er la ut jødehets på Facebook og flere kastet seg på med hatytringer

Varsler oppvaskmøte i Hamar Arbeiderparti etter grove ytringer.

MISFORSTÅTT: Khalid Haji Ahmed (med rød paraply) mener hans rolle i saken er overdrevet. 
Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix
MISFORSTÅTT: Khalid Haji Ahmed (med rød paraply) mener hans rolle i saken er overdrevet. Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da et ungt eks-medlem av AUF la ut en statusoppdatering angående «jævla jøder,» kastet flere AUF-ere seg på debatten, i tillegg til den profilerte Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed, skriver Hamar Arbeiderblad.

Blant innleggene skrev en eks-AUF-er: «Jævla jøde horer, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer.»

Andre grove innlegg ble også skrevet. Da en person skriver «jævla jødehorer. De kan suge meg 8 ganger hver.» svarer Ahmed:

«Pass på å bli sugd av dem da!! Du kommer å få problemer i kuken :P!!»

- Misforstått Ahmed er tidligere fylkessekretær i AUF og er kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Hamar. Han mistet også broren, Ismail Haji Ahmed, på Utøya 22. juli i fjor.

Flere reagerte på at Ahmed ikke tok avstand fra det som ble skrevet, men selv føler han seg misforstått.

- Dette var min måte å si ifra til ungdommene på. Jeg støtter selvfølgelig ikke det som ble skrevet, sier Ahmed til Dagbladet.

- Forstår du hvorfor folk reagerer?

- Hvorfor skulle jeg tatt avstand? Jeg kjenner disse ungdommene godt, og jeg vet hva som fungerer og ikke. Hvis jeg hadde kjefta på dem ville de bare blitt enda mer sure. Adrenalinet pumper og mange er sinte på grunn av situasjonen i Midtøsten. Da jeg heller sa ifra på måten jeg gjorde, og brukte humor, forsto de at de hadde dummet seg ut, sier Ap-politikeren.

- Overdrevet Ahmed mener hele saken er dratt ut av proporsjoner.

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk løper til media med en gang noe skrives på Facebook eller andre steder. Kanskje de som sier ifra prøver å skade meg. Det er mulig at de som varslet media enten er jøder selv, eller har politiske interesser i å få blest rundt saken, mener han.

Ahmed presiserer at han ikke har noe imot jøder.

REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen sier ytringene ikke er i tråd med AUFs verdier og politikk.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen sier ytringene ikke er i tråd med AUFs verdier og politikk. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg er anti-sionist, ikke anti-jødisk. Under en markering i Hamar på lørdag gjorde jeg det klart at vi tente 71 fakler for å markere livene som har gått tapt i Midtøsten de siste dagene. Tre av disse var for menneskene som døde i Israel, sier Ahmed.

Varsler oppvask Leder i Hamar Arbeiderparti, Thomas Langeland Jørgensen, tar sterk avstand fra ytringene på Facebook.

- Dette er holdninger som er fullstendig uakseptable og vi vil sette i gang en oppvask internt. Jeg skal møte flere av de involverte i dag klokka 12, slik at vi kan få klarlagt hva som har skjedd, sier Jørgensen til Dagbladet.

- Dette er svært grov språkbruk, og det er langt over grensen for hva vi kan tillate oss. Dette hører ikke hjemme i en politisk diskusjon, fortsetter Jørgensen.

Da AUF-leder Eskil Pedersen ble oppmerksom på saken tirsdag morgen, tok han kontakt med Hedmark AUF.

- Selv om dette medlemmet ikke har noen verv hos oss, syntes jeg dette var så alvorlig at jeg tok kontakt med Hedmark AUF. De var like klare som meg på at dette er helt uforenelig med AUFs holdninger og politikk, sier Pedersen til Dagbladet.

- Grovt Gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Ap, der Ahmed er kommunestyrerepresentant, synes ytringene på Facebook er uakseptable.

- Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli til Hamar Arbeiderblad.

SAMTALEN: Slik utartet samtalen seg på Facebook. Foto: Skjermdump
SAMTALEN: Slik utartet samtalen seg på Facebook. Foto: Skjermdump Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer