Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-AUF-er står fram som Giske-varsler

Sunniva Andreassen forteller om sin varslersak overfor NRK.

UT MOT GISKE: Det tidligere AUF-medlemmet Sunniva Andreassen. Foto: Skjermdump/NRK
UT MOT GISKE: Det tidligere AUF-medlemmet Sunniva Andreassen. Foto: Skjermdump/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge kanalen er saken knyttet til Andreassen en av fem saker hvor Arbeiderpartiets ledelse mener Giske har brutt partiets retningslinjer.

Dette i forbindelse med seksuell trakassering.

Andreassen (28) har varslet om to tilfeller, deriblant et i 2008. Da møtte hun Giske i forbindelse med et AUF-nachspiel i Oslo.

Mener varsler bagatelliseres

28-åringen har tidligere sagt til Nordlys at Ap-politikeren la armene rundt henne og begynte å kysse henne. Hun har også beskrevet Giske som pågående og intens.

- Jeg skammet meg så lenge over dette, at jeg ikke turte å si fra. Jeg var redd for å bli stemplet som dum, som lot meg lure, sa hun til avisa den gang.

I dag går hun ut mot det hun omtaler som Giskes forsøk på å bagatellisere varslene mot ham.

- Han fortsetter å nøre opp under en motkamp, og da ser jeg meg nødt til å stå fram og fortelle min historie, sier Andreassen til NRK.

- Et åpenbart mønster

Ifølge kanalen er Andreassens tilfelle et av to tilfeller Giske har tatt selvkritikk for overfor partiledelsen. Det andre er varslingen fra Lina Oma.

Den tidligere AUF-eren Andreassen mener at det er et klart mønster ved hvilke saker Giske har tatt selvkritikk for.

- Hvis jeg ikke hadde gått ut offentlig, ville han forsøkt å tilbakevise min varsling også. Det er et åpenbart mønster. Om man står fram i offentligheten, er det vanskeligere for ham å ta avstand og benekte, mener Sunniva Andreassen.

Hun understreker at hun ikke har noen politiske verv i dag, og sier at hun dermed ikke har noen maktpolitiske årsaker til å stå fram.

Dagbladet har vært i kontakt med Trond Giskes rådgiver, Bård Flaarønning, som opplyser at Giske ikke kan kommentere saken:

- Giske er sykmeldt og her derfor ikke mulighet til å kommentere, skriver Flaarønning i en tekstmelding til Dagbladet.

STØRE OM TAJIKS OPPLESNING: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her fikk han blant annet spørsmål om Tajiks opplesning av varslene under møtet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nekter for tre varslinger

Tidligere i dag omtalte Dagbladet hvordan Giske i går sendte et brev til Arbeiderpartiet og partiets 20 sentralstyremedlemmer. I brevet gir Giske det han kaller en kortfattet versjon av sitt syn.

Han beklager sin opptreden i to av varslingssakene, men ikke i de tre andre. Igjen gjentar Giske at det er påstander mot ham som ikke medfører riktighet.

- Varslere som står fram med sine historier, skal bli tatt på alvor. Det er derfor svært beklagelig at det blant sakene som partiet mener er brudd på regelverket, er varsler med påstander jeg mener ikke medfører riktighet, skriver Giske i brevet Dagbladet har fått tilgang på.​

- Det er viktig for meg å understreke at jeg ved å bestride påstander i disse varslene, ikke betviler andre kvinners historier, fortsetter Ap's tidligere nestleder.

Uenig med Giske

Trond Giske mener partiets håndtering av varslene er blitt gjort til en rettslignende prosess, med en «omvendt bevisbyrde» - der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

- Likevel ble varslene ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og muligheten til en grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning, skriver han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har på sin side sagt at Giskes versjon av hendelsene ikke gir et riktig bilde av saken.

- Denne framstillingen gir ikke et fullt ut dekkende bilde av innholdet i de nevnte sakene og heller ikke dekker omfanget av saker som partiet har behandlet, kommenterer Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!