Eks-dommeren: - Sex-chat var jakt på uansvarlighet

I romjula 2010 opprettet tingrettsdommeren en chattekonto. Så fikk han kontakt med profiler med tre barn.

AKTOR OG FORSVARER: Aktor Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen.  Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
AKTOR OG FORSVARER: Aktor Andreas Strand (t.v.) og forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere tingrettsdommeren som er tiltalt for tre seksuelle overgrep mot to barn på 11 og 13 år, og fire tilfeller av seksuelt krenkende atferd overfor barn under 16 år, fortsatte sin forklaring i Oslo tingrett i dag.

Mannen var fremdeles ansatt som tingrettdommer da han i romjula 2010 opprettet en profil på et nettsted der brukere kan møte elektroniske brevvenner. Fra denne hadde han kontakt med flere brukerkontoer som presenterte seg som tre jenter i alderen 12 til 14 år.

En av profilene oppga å være en 12 år gammel jente med bakgrunn fra Thailand. På dette tidspunktet var jobbet han som tingrettsdommer.

Fra sitt hjem diskuterte han og de tre profilene sex mellom yngre jenter og eldre menn, om de kunne ha sex om de møttes og hvordan samleier skulle foregå. De utvekslet også bilder.

- Dette var fantasier som jeg diktet opp der og da, sa mannen om samtalene han hadde med profilene.

Et sentralt punkt i saken er hvorvidt profilene faktisk tilhørte mindreårige og hvorvidt den tiltalte mannen trodde at personene bak var mindreårige.

Innrømmer samtalene Han innrømmer midlertidig at det er han som har stått for samtalene fra sin profil.

- Det faktum har du ingen innsigelser mot, spurte tingrettsdommer Inger KJersti Dørstad.

- Jeg har ingen innsigelser mot det. Det jeg har innvendinger mot er aldersvurderingen. Jeg er overbevist om at dette var mennesker over 16 år, sa mannen i retten.

For å understøtte at personene bak profilene var voksne, la han fram en rekke eksempler på det han mener var avansert språkføring i dialogene mellom ham og profilene. Et eksempel var en identitet som utga seg for å være en fjortenårig jente. Profilen skriver blant annet, på engelsk, «Jeg har også lest flere klassikere og elsker Shakespeare».

- Det er uvanlig at en jente på 14 elsker Shakespeare, sa den tiltalte 70-åringen i retten.

Hjerneforskning Den tiltalte 70-åringen forklarer aktiviteten på nettet med at han drev med et langsiktig prosjekt der han ville kartlegge det kriminelle sinnelaget.

- Jeg hadde lest at på sånne chattesteder er det menn som utgir seg for å være damer og det chattes om seksuelle ting. Her ligger det en gåte. Hva er det for noe med internettet som gjør at folk som tilsynelatende opptrer ansvarlig ellers, opptrer uansvarlig, spurte mannen retorisk under sin frie forklaring.

- Det var en del griseprat der. Kan du si noen om hvordan det hjalp? spurte aktor.

- Provokasjonene som jeg gjorde. Det var interessant å se om det kom noen reaksjoner på det jeg gjorde og sa stopp.

- Hvem skulle da reagere?, spurte aktor.

- Motparten, svarte den tiltalte.

70-åringen forklarte at dialogene om sex ga ham verdifull innsikt i menneskers atferd på nettet. Blant annet at personer som kommuniserer elektronisk mangler sperrer som er tilstede i normal sosial omgang.

- Når man er ute på internet og kommuniserer, og chatter med folk man ikke kjenner, så er hjerne-til-hjerne oppkoblingen ikke trådt i kraft, slik som når man møtes ansikt til ansikt. Og det er helt nødvendig for at ansvarlighet skal oppstå, sa han i retten.

Beskrev sex med 8-åring En av chattene den tiltalte deltok begynte med at han ga komplimenter til et bilde. Profilen utga seg for å være mindreårig. Dialogen var på engelsk.

«Wow, du er veldig sexy. (...) Du har en veldig flott kropp.»

Aktor leste deretter høyt flere a4-sider, der den tiltalte i dialogen med den angivelig mindreårige jenta, beskriver grove seksuelle detaljer mellom ham og henne. Deretter beskriver han gjentatte samleier med en 8 år gammel jente der han selv deltok som den aktive part.

- Du fikk ingen  seksuell tilfredsstillese av dette? spurte aktor.

- Nei, svarte han.

- Hva slags tanker gjorde du deg etter denne samtalen, spurte mannen.

- Det viste seg at på internet er det ingen grenser. Det bare følges opp uten protester. Så ble det liggende og jeg lurte på hvordan jeg skulle følge opp dette. Jeg hadde en ide om at dette handlet om noe med hjernen, og at når man var på internet så var det ingen grenser, sa mannen.

Dommeren brøt inn Tiltalte kom med flere redegjørelser om ulike internasjonale forskningsprosjekter. Dommeren mistet etterhvert tålmodigheten med lange forklaringer om hjerneforskning og tiltaltes egne prosjekter knyttet til kriminell atferd og «manglende anstendighet» på internet.

- Vi må knytte dette mer til saken. Det har skjedd mye på generell hjerneforskning. Det retten er interessert i er det som er relevant for saken, sa dommeren.

Nevnte du denne kontakten på internet for arbeidsgiveren din?, spurte aktor.

- Nei.

Mannen har heller ikke informert Forskningrådet eller andre institusjoner om undersøkelsene sine.