REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Eks-forsvarstopp om militærhval-teori: - Ikke overrasket

Dersom hvalen som fredag ble befridd av fiskere i Finnmark faktisk «jobbet» for militæret, vil den på ingen måte være unik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvithvalen som ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark i går, har allerede rukket å bli rikskjendis. Flere forskere tror hvalen, som var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr, er en russisk «militærhval».

Den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen ler når han hører om hvalen, men avviser på ingen måte teorien om at det kan dreie seg om en russisk militærhval.

- Vi vet at det amerikanske forsvaret lenge har jobbet med delfiner i etterretningssammenheng, uten at jeg har noe kunnskap om hvor vellykket det har vært, sier han og legger til:

IKKE OVERRASKET: Pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen.
IKKE OVERRASKET: Pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen. Vis mer

- Jeg er ikke overrasket i det hele tatt.

Dersom man går ut fra at teorien om at hvalen har blitt brukt av den russiske marinen - eller en hvilken som helst forsvarsmakt - faktisk stemmer, er det en lang rekke tenkelige bruksområder, mener Børresen, som har en lang karriere bak seg i sjøforsvaret.

- Det kan for eksempel være å levere sprengstoff, eller å utplassere sensorer på havbunnen i havneinnløp. Når hvalen beveger seg inn i et område de vil følge med på så kan de utløse en mekanisme som gjør at sensoren løsner fra hvalens kropp og blir liggende på havbunnen. Det er bare fantasien som setter grenser for hva hvalen kan brukes til, sier Børresen, som samtidig understreker at dette bare er spekulasjoner.

KLIPPET PUTIN IKKE VIL DU SKAL SE: Under Russlands markering av «Navy Day» i 2015 skulle det russiske sjøforsvaret imponere med ildkraft. Det gikk ikke helt som planlagt. Vis mer Vis mer Vis mer

- Skulle drepe for Russland

Selv om det kanskje høres utrolig er bruk av dyr til militære formål langt fra noen fantasi. I 2017 meldte den russiske TV-kanalen TV Zvezda, som er eid av det russiske forsvarsdepartementet, at den russiske marinen gjennomførte tester av nettopp hvithvaler til militære formål i Arktis.

Seler og delfiner var også involvert i testene. Det er fra før kjent at Sovjetunionen gjennomførte opptrening av delfiner og seler i Sevastopol på Krim-halvøya under Den kalde krigen.

LOKKET: Etter en imponerende innsats fredag, ble den antatt russiske hvalen frigjort. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste
LOKKET: Etter en imponerende innsats fredag, ble den antatt russiske hvalen frigjort. Foto: Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Ifølge meldingen, gjengitt av Siberian Times, undersøkte Russland om hvithvaler kunne brukes for å «vokte over marinebaser i den arktiske regionen», «til å bistå dypvannsdykkere, og dersom det skulle bli nødvendig - til å drepe fremmede som kommer inn i deres område».

Treningen ble gjennomført av Murmansk Marine Biological Institute (MMBI) på vegne av den russiske Nordflåten, ifølge TV-kanalen.

Det ble imidlertid samtidig hevdet at hvithvalene viste seg å ikke være spesielt gode på jobben de ble forsøkt satt til. Selene, som skal ha vært en del av det samme treningsopplegget, var ifølge kanalen langt mer nyttige.

«Dersom selen mottar et spesielt signal, så kan den ødelegge eller drepe sabotører under vann», ble det hevdet.

Skulle gjenkjenne torpedoer

Det vekket også oppsikt verden over da det russiske forsvarsdepartementet i 2016 angivelig gikk til innkjøp av fem delfiner for over 200 000 kroner.

NBC News, som skrev om den spesielle anskaffelsen, viste til at både USA og Sovjetunionen tidligere har gjort forsøk med hvaler og delfiner.

«På 1960-tallet konkurrerte USA og Sovjetunionen om å trene opp hvaler for militærbruk, blant annet for å gjenkjenne torpedoer og miner og for å fange opp undervannsarter», skrev NBC.

- Amerikanerne var først ute, men da Sovjetunionens etterretningstjeneste fant ut hva de amerikanske delfinene kunne gjøre på 60-tallet, bestemte [det sovjetiske] forsvarsdepartementet at det var på tide å tilnærme seg det samme, sa den tidligere russiske obersten Viktor Baranets til The Guardian i samme anledning.

U.S. Navy Marine Mammal Program (NMMP) er et pågående prosjekt i den amerikanske marinen, som forsker på militær bruk av marine pattedyr. Såkalte NMMP-dyr har vært i tjeneste for den amerikanske marinen flere ganger, blant annet under Vietnamkrigen og Golfkrigen.

FORSVARS-DELFIN: NMMP-delfinen K-Dog hopper ut av vannet foran sersjant Andrew Garrett under en øvelse i Persiabukta under Irak-krigen i 2003. K-Dogs oppdrag var å gjøre kysten klar for miner, slik at skip med hjelpesendinger kunne legge til kai i havnebyen Umm Quasr. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
FORSVARS-DELFIN: NMMP-delfinen K-Dog hopper ut av vannet foran sersjant Andrew Garrett under en øvelse i Persiabukta under Irak-krigen i 2003. K-Dogs oppdrag var å gjøre kysten klar for miner, slik at skip med hjelpesendinger kunne legge til kai i havnebyen Umm Quasr. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Han fortalte videre at Krim-halvøya på midten av 60-tallet ble et sentrum for militær delfintrening, men at de angivelig ble solgt til Iran etter Sovjetunionens oppløsning.

I 2007 trente den amerikanske marinen opp 30 sjøløver og delfiner for å beskytte en marinebase utenfor Seattle, som en del av et eget pattedyrprogram.

- Disse dyrene har de evnene som trengs for det som skal gjøres på akkurat dette oppdraget, uttalte Tom LaPuzza, talsmann for marinens pattedyrprogram, til AP det samme året.

Ifølge LaPuzza var delfinene blant annet spesialtrent til å finne miner under vann.

Da den 98 meter lange amerikanske superkatamaranen «USS SWIFT» ankom Oslo i forbindelse med et amerikansk flåtebesøk i 2004, hadde det med seg flere topptrente atlanterhavsdelfiner som var trent til å spore opp miner og eksplosiver under vann.

- Lite informasjon

Universitetet i Tromsøs professor ved institutt for arktisk og marin biologi, Audun Rikardsen, sa til Dagbladet tidligere i dag at det trolig kan dreie seg om en hvithval som stammer fra den russiske marinen i Murmansk.

- Men det er vanskelig å få tak i informasjon om prosjektet, hva hvalene brukes til og hvor omfattende det er, sa Rikardsen til Dagbladet.

Rikardsens forskerkollega, Martin Biuw i Havforskningsinstituttet, støttet teorien og kunne fortelle at russerne tidligere var åpne om sin militære bruk av blant annet delfiner til å finne miner i Svartehavet.

- Det er ukjent om og hva hvalene blir brukt til i Arktis. Men det er i alle fall helt tydelig at dette er et trent dyr. Det er ikke normal atferd av en hvithval å oppsøke folk på den måten, sier Biuw, som avviste at norske forskere kunne ha funnet på å feste slike seler til hvaler.

- Svært kreative

En ting Børresen mener taler for teorien om at den aktuelle hvalen kan ha blitt brukt av Russlands marine, er den russiske marinens unike historie.

- Russland, og da spesielt den russiske marine, har tradisjonelt ligget langt bak Vesten når det gjelder utvikling av sjøstridskrefter. Det har de tradisjonelt forsøkt å veie opp for ved å være svært kreative, sier han.

- De har tatt originale grep for å kompensere for landets teknologiske og økonomiske underlegenhet i forhold til Vestlige mariner, sier han.

DELFINER: Aktivitetsskolen Bjølsen var på badetur ved stranda Katta, ikke langt fra Ulvøybrua i indre Oslofjord. Da dukket det plutselig opp to delfiner som ga barn og voksne et tropisk show. Video: Calenius-Lillelid Vis mer

Forsvaret slo ikke alarm

Det ble på ingen måte slått alarm hos det norske forsvaret som følge av det spesielle hvalfunnet fredag, opplyser forsvarskilder til Dagbladet.

Forsvaret er kjent med funnet, men sier at de ikke har undersøkt saken nærmere - og at det heller ikke foreligger planer om å gjøre det.

Petter Bøckmann, zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, mener det ikke er utenkelig at den aktuelle hvalen er brukt til militære formål.

- Det er ingen som bruker hval som trekkdyr. Et dyr som er utstyrt med sele har åpenbart blitt brukt av noen til noe.

Dersom hvalen faktisk er brukt til militært formål, mener Bøckman det bare er et lite knippe land som kan stå bak.

- Hvithvalen holder til i nordområdene, så det er ikke snakk om Ecuador. Islendingene har ikke noe forsvar. Det kan være Norge, det kan være Russland, Canada eller USA. Det er et av disse landene, sier han og legger til:

- Kanadierne er stort sett for snille til å gjøre noe slikt, mens nordmenn har ikke fantasi nok. Jeg gjetter derfor at det er Russland eller USA.

For ordens skyld: Jacob Børresen skriver fast om forsvars- og sikkerhetspolitikk som spaltist for Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer