Eks-forsvarstopp om militærhval-teori: - Ikke overrasket

Dersom hvalen som fredag ble befridd av fiskere i Finnmark faktisk «jobbet» for militæret, vil den på ingen måte være unik.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvithvalen som ble oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark i går, har allerede rukket å bli rikskjendis. Flere forskere tror hvalen, som var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr, er en russisk «militærhval».

Den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen ler når han hører om hvalen, men avviser på ingen måte teorien om at det kan dreie seg om en russisk militærhval.

- Vi vet at det amerikanske forsvaret lenge har jobbet med delfiner i etterretningssammenheng, uten at jeg har noe kunnskap om hvor vellykket det har vært, sier han og legger til:

- Jeg er ikke overrasket i det hele tatt.

Dersom man går ut fra at teorien om at hvalen har blitt brukt av den russiske marinen - eller en hvilken som helst forsvarsmakt - faktisk stemmer, er det en lang rekke tenkelige bruksområder, mener Børresen, som har en lang karriere bak seg i sjøforsvaret.

- Det kan for eksempel være å levere sprengstoff, eller å utplassere sensorer på havbunnen i havneinnløp. Når hvalen beveger seg inn i et område de vil følge med på så kan de utløse en mekanisme som gjør at sensoren løsner fra hvalens kropp og blir liggende på havbunnen. Det er bare fantasien som setter grenser for hva hvalen kan brukes til, sier Børresen, som samtidig understreker at dette bare er spekulasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer