Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-fotballproff scorer med eget hedgefond

Jarle Birkeland og Alchemy Trading har levert «dobbel avkastning med halv risiko».

Eks-proff Jarle Birkeland gikk til Werder Bremen som 18-åring, men fikk på grunn av skader aldri spille Bundesliga. Foto: NTB Scanpix / Lena Gill/Alchemy Trading
Eks-proff Jarle Birkeland gikk til Werder Bremen som 18-åring, men fikk på grunn av skader aldri spille Bundesliga. Foto: NTB Scanpix / Lena Gill/Alchemy Trading Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tidligere fotballproff Jarle Birkeland (31) gjør stor suksess med sitt lille hedgefond. Nå er han kåret til Nordens beste på sitt felt, skriver Finansavisen.

- Hvis vi handler en aksje og den går imot oss, så kutter vi fort som fy, sier Birkeland til avisen.

Han satset først på en fotballkarriere, som endte med proffopphold i Werder Bremen allerede som 18-åring. Etter at han måtte gi tapt for skadene ble det økonomistudier, med utstrakt aksje- og valutahandel på si, og senere jobb i Arctic Securities.

- Året i Arctic var ekstremt lærerikt. Men da det åpnet seg en mulighet for å handle aksjer for et knippe private investorer, måtte jeg nesten gripe den, forteller Birkeland, som drøye tre år etter er kåret til «Best Nordic Equity Focused Hedge Fund» i Nordic Hedge Awards med sitt gründerprosjekt Alchemy Trading.

Dobbelt så bra - Prisen er for 2015, men bygger på en rekke kvantitative faktorer som strekker seg over en tre års periode. Og det er jo blitt bra, sier Birkeland til Finansavisen.

- Det er omtrent blitt dobbelt så bra som Oslo Børs, med halvparten av risikoen, forteller han videre.

Alchemy Trading har ifølge avisen fortsatt bare litt over 100 millioner i forvaltningskapital. Ved utgangen av mars lå netto årlig avkastning til investor på 15 prosent, mot 7 prosent for Oslo Børs.

- Vi startet ut med veldig lite, og forvalter fortsatt en liten sum. I dag er vi et alternativt investeringsfond som foreløpig bare tilbyr tjenester til profesjonelle investorer, men vi håper å kunne tilby dette til alle på et senere tidspunkt, foreller Birkeland.

- Bevisst risikostyring og effektiv bruk av vår kjøpekraft, inspirert av Kelly Criterion, har vært én av driverne til resultatet. Over 50 prosent av alt vi driver med ender med tap, men det er helt greit, i det vi er kommitterte til å holde disse små og kontrollerte, påpeker han overfor Finansavisen.

Flere nyheter: Hedgefond-topp: Dette er en livsfarlig trade
Han er på hedgefond-toppen i London
Kåret til verdens beste fond for 3. gang på rad

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!