Eks-general med grep om Indonesia

Eks-general Susilo Bambang Yudhoyono gikk seirende ut av den første runden i Indonesias presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem som blir landets nye president, blir først avgjort i en andre valgrunde i september.

Kampen står da mellom Yudhoyono og den sittende presidenten Megawati Sukarnoputri, som kom på andreplass i den første runden. Den neste valgomgangen kan bli svært jevn.

Timer før valgresultatet ble kjent mandag ettermiddag, eksploderte en bombe i bygningen der landets valgkommisjon holder til. Valgkommisjonens medlemmer satt og telte stemmer da bomben gikk av, men ingen ble såret i eksplosjonen.

Militær leder

Det endelige resultatet fra første valgrunde 5. juli viser at Yudhoyono fikk 33,6 prosent av stemmene, mens Sukarnoputri fikk 26,6 prosent. På tredjeplass kom enda en eks-general, Wiranto, med 22,2 prosent av stemmene. Wiranto var en av militærsjefene i Suharto-regimet, og sto bak store brudd på menneskerettighetene på Øst-Timor mens landet fremdeles var under indonesisk okkupasjon.

Militæret har ennå en sterk stilling i Indonesia og mange velgere vil åpenbart ha en leder med militær bakgrunn.

Bombe

Bomben som eksploderte i valgkommisjonens lokaler førte til små skader.

- Skadene er små, så jeg tror bomben besto av små mengder eksplosiver. Den var som et lite fyrverkeri, sier politisjefen i Jakarta, Firman Gani.

Ifølge politisjefen i Jakarta fikk politiet en advarsel per telefon en halv time før eksplosjonen skjedde.

- Etter telefonoppringningen gjennomsøkte politiet bygningen og fant en bombe på toalettet, men den eksploderte før bombeeksperter rakk fram, sier politisjef Gani.

Vinduer og dører på dametoalettet i første etasje ble ødelagt i eksplosjonen, men ingen ble såret. Politiet stengte av bygningen og evakuerte bygningen, men valgkommisjonen kunne fortsette arbeidet etter kort tid.

(NTB)

TOK FØRSTE STIKK: Eks-general Susilo Bambang Yudhoyono.