Eks-gjengleder med bønn etter drapet

Shahid Rasool har tidligere blitt omtalt som Norges farligste mann. Han etterlyser tiltak etter drapet på en ung mann i Oslo.

SAMTALER: Shahid Rasool er hovedinstruktør ved Fightersgym på Mortensrud i Oslo. Han kan fortelle at den avdøde i Prinsdaldrapet brukte treningssenteret hver dag, og at han har hatt flere personer inne på besøk i etterkant av drapet. Video: Marie Røssland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To dager etter det brutale drapet på en 21 år gammel mann fra Mortensrud i Oslo, er nærmiljøet sterkt preget av hendelsen. Flere hadde tent lys ved inngangen til parkeringsplassen ved Prinsdal Grill, der mannen ble skutt.

Drapet på 21-åringen har beveget mange og lørdag kveld var over 1000 personer innom Søndre Nordstrand Muslimske Senter for å minnes 21-åringen.

- Han var en gullgutt. Vi møttes og fortalte historiene våre om han. Ingen hadde noe vondt å si. Han var i et seriøst kjæresteforhold og var på vei opp i livet, sier en nær venn som Dagbladet snakket med etter minnestunden i moskeen.

Og det er mange som har hatt behov for å søke sammen i dagene etter drapet.

ÅPNET OPP: Shahid Rasool har åpnet dørene til treningssenteret for de som trenger noen å snakke med. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅPNET OPP: Shahid Rasool har åpnet dørene til treningssenteret for de som trenger noen å snakke med. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Åpnet dørene

En av dem som har åpnet dørene for dem som trenger noen å snakke med, er Shahid Rasool, som driver Fighters Gym Oslo. Han forteller at den avdøde mannen trente her hver dag.

- Jeg kjente selv til han fordi han trente her ofte. Han trente stort sett vekter, forteller han.

Derfor valgte Rasool å utvide åpningstidene for de av 21-åringens venner som ønsket å komme dit - både lørdag og søndag. Dagbladet har tidligere omtalt at 21-åringen jobbet på en ungdomsskole.

- Vi var elleve personer som var samlet her lørdag kveld, og søndag formiddag var flere av elevene hans innom. De har snakket om avdøde, at han var snill og grei. Jeg har stort sett latt dem få prate, sier Rasool til Dagbladet.

TILSTEDEVÆRELSE: Rytterkorpset i Oslopolitiet patruljerte søndag i områdene rundt Mortensrud og Prinsdal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILSTEDEVÆRELSE: Rytterkorpset i Oslopolitiet patruljerte søndag i områdene rundt Mortensrud og Prinsdal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Patruljerer

Søndag føltes det som et paradoks at sola varmet som om våren var kommet til Mortensrud.

Karianne Kristiansen og Ingunn Eik, som er politibetjenter ved rytterkorpset i oslopolitiet, patruljerte i områdene rundt Mortensrud og Prinsdal for å forsøke å skape trygghet for innbyggerne i området.

- Det er mange som har kommet bort til oss. Det er kanskje lettere å søke kontakt når vi sitter på en hest og ikke i en patruljebil, sier Kristiansen, fra hesteryggen.

Politiet har omtalt drapet som et målrettet angrep, uten å utdype dette nærmere. Gjerningspersonen er fortsatt på frifot og det er uklart hva som er motivet for den brutale handlingen.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gammel mann på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert ham løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland / Endre Vellene. Vis mer

Gjengkriminalitet

Shahid Rasool forteller at det er viktig for ham å jobbe forebyggende mot ungdomskriminalitet. Han understreker at den avdøde, etter hva han vet, ikke skal ha vært en del av noe gjengmiljø.

- Ungdommene vokser opp sammen her og folk kjenner hverandre. De fleste vet hvem hverandre er. De som selv ikke er en del av gjengmiljøet, kjenner nok mange som er det, sier Rasool.

Han har selv lang fartstid som gjengkriminell. Han var på 90-tallet leder for «Young Guns» og ble dømt til 12 års fengsel. Rasool er blant annet dømt for pengeinnkreving som innebar vold, frihetsberøvelse, trusler og utpressing.

- Jeg etterlyser noen som kan hjelpe de unge som vil ut av kriminaliteten. Jeg har mye kontakt med foreldre og organisasjoner, men opplever at det er vanskelig for de unge som vil ut, når ingen instanser følger dem opp, sier han.

- Hvem skal hjelpe?

Rasool forteller at han for to måneder siden ble kontaktet av faren til en 14-åring som var en del av den kriminelle gjengen «Young Bloods».

- Han ville at jeg skulle prøve å hjelpe. Jeg opplevde da at både gutten og faren var positive, men at jeg ikke visste hvem jeg skulle gå til for videre hjelp.

Det endte med at Rasool ba egne kontakter i politiet om bistand til å hjelpe 14-åringen ut av kriminaliteten. Nå etterlyser han tydelige tiltak for å følge opp unge som vil ut av gjengkriminalitet.

Politiet har siden drapet satt ned store ressurser på jakten etter gjerningsmannen. En annen mann, også han i 20-åra, ble stukket med kniv i basketak med gjerningsmannen.

Politiet har ikke uttalt seg om personene som er involvert kan ha forbindelser til kriminelle miljøer. En person nær avdødes familie har tidligere uttalt til Dagbladet at det virker som at 21-åringen var i skuddlinjen tilfeldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer