TAR KONTROLL: Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi har sikret seg en brakseier med over 96 prosent av stemmene ved presidentvalget denne uka. Men lavt frammmøte truer valgets legitimitet. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHEMETOV
TAR KONTROLL: Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi har sikret seg en brakseier med over 96 prosent av stemmene ved presidentvalget denne uka. Men lavt frammmøte truer valgets legitimitet. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHEMETOVVis mer

Eks-hærsjef fikk 96 prosent av stemmene i presidentvalg

Men bare 44 prosent møtte opp til valgurnene i Egypt denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da stemmene fra 312 av de 352 opptelllingssentrene var talt opp, hadde Sisi fått 21 millioner stemmer, eller 96,2 prosent.

Hans eneste rival, sosialisten Hamdeen Sabahi fikk bare 3,8 prosent av de godkjente stemmene.

Hundrevis av hans støttespillere strømmet ut i gatene med flagg, tuting av bilhorn og fyrverkeri da resultatet ble kjent.

LES OGSÅ: Tilbake til år 0, skriver Jan-Erik Smilden

Lavt frammøte Men frammøtet var langt lavere enn ventet etter at hans tilhengere gjennom hele valgkampen idoliserte ham som en helt som reddet landet, og ga inntrykk av at han hadde mye bredere støtte enn tallene viste.

Bare 44 prosent møtte fram, noe som betyr at over halvparten av egypterne har valgt å bli hjemme på valgdagene, og den lave oppslutningen truer Sisis legitimitet både i Egypt og i utlandet.

Regjeringen som har styrt landet siden kuppet mot den valgte presidenten Mohamed Mursi, har i månedsvis drevet en intens kampanje for Sisi, som selv har sagt han trengte 40-45 millioner stemmer for å gjøre valget troverdig.

Desperat jakt på velgere Men da det mandag begynte å komme foruroligende meldinger om lavt frammøte, ble tirsdag gjort til offentlig fridag og valget forlenget med enda en dag i håp om at flere skulle avlegge stemme.

En valgfunksjonær sa da valglokalene stengte tirsdag, at bare 37 prosent hadde møtt fram, langt lavere enn de 52 prosent som stemte ved valget i 2012 som Mursi vant.

«Staten leter etter en stemme», het det på forsiden i den privateiede avisen Al Masry Al-Youm onsdag.

Forlengelsen av valget blir oppfattet som et desperat forsøk på å øke støtten til Sisi. Ifølge eksperter er trolig mange av hans støttespillere, i militæret, næringslivet og regjeringen, overrasket over den lave valgdeltakelsen.

Avgjørelsen om å forlenge valget kan vise seg å ha vært en strategisk tabbe hvis den ikke har ført til markant bedre frammøte.

Stille i lokalene Det lave frammøtet skyldtes både politisk apati og motstand mot at landet får enda en leder med militær bakgrunn, i tillegg til at valget ble boikottet både av islamister og sekulære ungdommer.

Det muslimske brorskapet, som hadde appellert til velgerne om å boikotte valget, tok det lave frammøtet som en seier.

- Det store egyptiske folket har gitt militærkuppets veikart enda et slag og skrevet ut kuppets dødsattest, sier Brorskapet.

Til tross for at presidentvalget ble utvidet til tre dager, var det stille i valglokalene onsdag formiddag. Flere valglokaler var praktisk talt folketomme.

- Jeg kom for å se de millionene som de sa ville komme for å stemme. Jeg kan ikke se noen bortsett fra to personer og valgkommisjonen, sa Hussein Hassanein, en 24 år gammel jusstudent, som selv ikke hadde tenkt å avlegge stemme.

(NTB)