Eks-japp blir FN-direktør

Med god hjelp fra Utenriksdepartementet blir Christian H. Thommessen ny direktør i FNs utviklingsprogram, UNDP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere høyprofilerte finansmannen, også kjent som Norges første japp, skal nå bruke finansvennene sine til noe helt annet enn å tjene penger.

På vegne av verdenssamfunnet skal han drive forretningsvirksomhet i de minst utviklede landene i UNDPs nye satsing, Growing Sustainable Business.

Kontroversielt

-  Det er ganske kontroversielt å engasjere seg sammen med private selskaper for å bekjempe fattigdom. Det skal noe til å holde orden på hvem som hjelper hvem. Alle vil veldig gjerne bli assosiert med FN. Derfor stiller FN store krav til at selskapene skal være sertifisert, sier Thommessen.

I et halvt år har Jonas Gahr Støre og hans stab arbeidet for at den norske investoren skulle få toppjobben som divisjonsdirektør i FNs utviklingsprogram, UNDP.

-  UD har gjort en fantastisk innsats. Embetsverket har vært svært engasjert for å fremme norske kandidater og i dette tilfellet var det meg de ønsket i denne stillingen, forteller Thommessen.

Tar farvel

Det er ikke fritt for at styregrossisten og kapitalisten Christian H. Thommessen (48) er nervøs. Nå skal den tidligere konsernsjefen i belysningsselskapet Glamox ASA og styreformann i Opera Software jobbe for de fattige.

 NY JOBB: Fra 1. juni slutter Christian H. Thommessen å være profesjonell styremedlem i næringslivet. I stedet går han til FN, som ny divisjonsdirektør i UNDP. Der skal han engasjere private selskaper til å bekjempe fattigdom. Foto: Nina Hansen
NY JOBB: Fra 1. juni slutter Christian H. Thommessen å være profesjonell styremedlem i næringslivet. I stedet går han til FN, som ny divisjonsdirektør i UNDP. Der skal han engasjere private selskaper til å bekjempe fattigdom. Foto: Nina Hansen Vis mer

Allerede mandag har han sine første møter i den nye jobben, og tar et farvel som profesjonell styremedlem.

-  Globale private selskaper skal bli en del av FNs verktøykasse. Det blir min jobb, og det er jeg kvalifisert til.

Jobbe for de fattige

Først i august flytter han med kone og to av tre døtre til New York.

-  Det er ikke så vanlig at en med min bakgrunn gjør dette. I denne jobben er det viktig å ha en slik bakgrunn. Jeg går fra det harde, til det som drives av verdier og holdninger.Derfor ser Thommesen litt skrått opp. Vi skal forstå at:

-  Dette er ikke noe tilfeldig hopp. Selvsagt har bakgrunnen min preget meg. Nå er det «payback time». Det å jobbe i private bedrifter handler om å skape noe for seg selv. Det å jobbe i FN er å skape noe for andre. Det er fantastisk å få muligheten, sier han.

Influert av sin mor

Men det er ingen fare. Thommessen er sønn av sin mor, avdøde Annette Thommessen. Morens engasjement for flyktninger og asylsøkere bidro til stiftelsen NOAS (Norsk organisasjon for flyktninger og asylsøkere).

Thommessen legger ikke skjul på at han har moren å takke for sitt sterke engasjement.-  Jeg har ikke problem med å si at det hun har eksponert meg for har vært viktig. Det har også de menneskene hun har latt oss møte. Derfor har det over tid blitt naturlig å flytte engasjementet fra privat sektor til dette.

Tidligere var alltid Olaf Thommessen broren til Christian H. Thommessen. Men det var før lillebroren ble en av Venstres største profiler, I september i fjor fikk Olaf hjerneblødning under en joggetur. Det gjorde sterkt inntrykk.

-  Olaf og jeg er veldig nære. Vi har stilt opp på en naturlig måte slik som han ville gjort for meg.